Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Eksperti: Krievijas opozīcijai ir vajadzīga vienota stratēģija

Krievijas sadrumstalotajai opozīcijai ar plašajiem pēcvēlēšanu protestiem ir izdevies premjerministru Vladimiru Putinu padarīt bažīgu, tomēr tai ir jākļūst vienotākai un jāizstrādā skaidra stratēģija, kā cīnīties pret to, ka varas groži paliek Putina rokās, uzskata eksperti.

"Opozīcija demonstrējusi savu profesionalitāti, spējas un gatavību organizēt protesta mītiņus," sacīja Kārnegī Maskavas centra politikas analītiķe Lilija Ševcova. "Bet, ja runājam par viņu stratēģiju, viņu spējām konsolidēties un izvirzīt reālistiskas prasības, tad viņi neiet līdzi laikam. No tā būs atkarīga protestu nākotne."

Divu nedēļu laikā opozīcijas līderi sarīkojuši divus plašus mītiņus pret parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanu - plašākās protesta demonstrācijas kopš 90.gadu sākuma.

Tomēr protesta kustības līderi ir cilvēki ar stipri atšķirīgiem uzskatiem. Viņu vidū ir gan enerģisks korupcijas apkarotājs un pazīstams kriminālromānu autors, gan nesenais Putina valdības finanšu ministrs. Bet pašu protestētāju vidū ir gan līdz šim apolitiskā vidusšķira, gan nacionālisti un dedzīgi liberāļi.

Jauns apliecinājums tam, ka arī protestu kustībā nav vienotības, ir neatkarīgā Levadas centra aptauja, kas tika veikta 24. decembra pēcvēlēšanu protesta demonstrācijas dalībnieku vidū.

Tā 22% aptaujāto apliecināja, ka viņi prezidenta vēlēšanās balsotu par populāro blogeri un korupcijas apkarotāju Alekseju Navaļniju, 21% - par liberālās partijas "Jabloko" līderi Grigoriju Javļinski un 13% - par bijušo finanšu ministru Alekseju Kudrinu.

Tostarp eksperti norāda, ka opozīcija jau ir spērusi vissvarīgāko pirmo soli, apvienojoties pret Putinu, un ka skaidra stratēģija būtu dabīgs nākamais solis. "Viņi jau ir vienoti. Putins viņus apvienoja," sacīja centra Indem analītiķis Jurijs Korguņuks.

Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem 4.decembra Krievijas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi Kremļa partija Vienotā Krievija. Salīdzinot ar iepriekšējo sasaukumu, tās pārstāvniecība sarukusi, tomēr tai joprojām parlamentā ir vairākums.

Tostarp vēlēšanu novērotāji liecina, ka notikusi masveidīga rezultātu falsifikācija par labu Vienotajai Krievijai. Protestējot pret rezultātu viltošanu Maskavā un citās Krievijas pilsētās, notikušas nepieredzēti plašas demonstrācijas. Opozīcijas partijas pret rezultātu viltojumiem vērsušās tiesā. Krievijas prezidenta vēlēšanas notiks 4.martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits