Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Gruzija protestē pret Krievijas armijas bāzēm

Gruzijas amatpersonas izteikušas satraukumu par Krievijas nodomu izveidot karaspēka bāzes Abhāzijā un Dienvidosetijā, jo tāda rīcība būtu bīstams drauds Gruzijas drošībai. Krievija apgalvo, ka Abhāzija un Dienvidosetija ir neatkarīgas valstis, kurām pašām esot tiesības lemt par savu drošību. Šim viedoklim nepiekrīt rietumvalstis, kas uzskata Abhāziju un Dienvidosetiju par neatņemamu Gruzijas sastāvdaļu.

Krievijas intereses

Abhāzijas separātistu prezidents Sergejs Bagapšs intervijā Krievijas laikrakstam Ņezavisimaja gazeta paziņojis, ka ar Maskavu panākta vienošanās par Krievijas karaspēka izvietošanu Abhāzijas teritorijā. Pēc viņa domām, Abhāzijā varētu darboties gan Krievijas kara aviācijas, gan jūras kara flotes bāzes. Saskaņā ar šo vienošanos Krievijai būs tiesības paturēt savus karavīrus Abhāzijā vismaz 49 gadus. Paredzams, ka Abhāzijā izvietos 3800 krievu militārpersonu. Abhāzijas separātisti uzsver, ka Krievijai šis piedāvājums būs ļoti izdevīgs, jo nevajadzēs tērēt lielu naudu militārās infrastruktūras veidošanai — jaunās bāzes darbosies vietās, kur savulaik jau bija izvietotas PSRS karaspēka bāzes.

Krievijas karaspēka vadība izrāda interesi par Abhāzijas piedāvājumu, jo Krievijai tas varētu ļoti noderēt gadījumā, ja nāksies pamest Melnās jūras kara flotes bāzi Krimā. Ukrainas valdība vairākkārt devusi mājienus, ka varētu nepagarināt nomas līgumu, kura termiņš beidzas 2017.gadā.

Gruzijas bažas

Krievija apgalvo, ka plānotās bāzes palīdzēs aizsargāt Abhāziju un Dienvidosetiju pret iespējamo "Gruzijas agresiju". Maskava atzina abu reģionu neatkarību pēc pagājušā gada kara, kurā Krievijai izdevās sakaut Gruzijas karaspēku.

Maskava apgalvo, ka Abhāzijā un Dienvidosetijā kopā izvietots ap 7600 krievu karavīru, bet Gruzijas amatpersonas uzskata, ka patiesais skaitlis ir vismaz 10 000.

Gruzijas aizsardzības ministrs Dāvids Siharulidze raizējas, ka Krievijas karaspēka klātbūtne Abhāzijā un Dienvidosetijā rada nopietnus draudus Gruzijas drošībai. "Mums jābūt gataviem aizstāvēt savu tēvzemi pret iebrukumu," ministrs atzina intervijā aģentūrai AFP.

Eiropas Savienība un ASV kritizē Krieviju par karaspēka izvietošanu Abhāzijā un Dienvidosetijā, jo tas ir pretrunā ar Gruzijas teritoriālās vienotības principu.

Satraukumu izraisījis arī Abhāzijas valdības nodoms iesaukt dienestā ne tikai abhāzus, bet arī Abhāzijā dzīvojošos gruzīnus. "Mūsu likumos noteikts, ka militārais dienests ir obligāts un attiecas uz visiem vīriešiem, neraugoties uz viņu tautību. Mēs neizdarīsim nekādus izņēmumus gruzīnu izcelsmes pilsoņu dēļ," radiostacijai Brīvā Eiropa pavēstīja Abhāzijas separātistu ārlietu ministrs Sergejs Šamba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits