Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kasparovs: Putina diktatūra sakāvi Ukrainā nepārcietīs

Krievijas sabiedrība vēl nav sapratusi, ka zaudē karu Ukrainā, bet Vladimira Putina diktatūra šo sakāvi nepārcietīs, tādēļ ir svarīgi palīdzēt Kijevai uzvarēt, uzskata pazīstamais Kremļa kritiķis, bijušais pasaules čempions šahā Garijs Kasparovs, kas šobrīd viesojas Viļņā.

Šaha lielmeistars, kas tagad dzīvo Ņujorkā, piektdien ticies ar Lietuvas Seima spīkeri Viktoriju Čmilīti-Nilsenu, kura arī ir šaha lielmeistare, un pārrunājis Ukrainas kara sekas.

Kā Kasparovs pēc šīs tikšanās sacījis žurnālistiem, sarunā viņi atcerējušies arī "savu šaha jaunību", lai gan tagad apspriež "citas spēles, kurās, atšķirībā no šaha, daži spēlē bez noteikumiem".

"Starptautiskās politikas uzdevums tagad ir piespiest viņus ievērot noteikumus, jo pastāv starptautiskās saistības, līgumi, un tas, ka Putins daudzus gadus varēja tos nesodīti ignorēt, ir novedis pie pašreizējās situācijas," viņš uzsvēris, piebilzdams, ka, atšķirībā no šaha partijas, Krievijas karš pret Ukrainu nevar beigties neizšķirti.

"Karā nemēdz būt neizšķirta rezultāta. Tas beigsies vai nu ar Putina uzvaru, kas ir maz ticams, vai ar Ukrainas un mūsu visu uzvaru, un mēs spriežam, kā Ukrainas uzvara, tās teritorijas atbrīvošana, ietekmēs pasauli un Krieviju," norādījis Kasparovs.

"Krievijas sabiedrība vēl nav sapratusi, ka situācija jau nosvērusies zaudējuma virzienā, un Putina diktatūra sakāvi nepārcietīs, un (..) tagad galvenais ir palīdzēt Kijevai uzvarēt," viņš piebildis.

Pēc Kasparova teiktā, sankcijas pret Krieviju būtu jāpatur spēkā, līdz tā būs atlīdzinājusi Ukrainai kara zaudējumus un kara noziegumu vaininieki būs saukti pie atbildības.

"Svarīgi, lai vienotā Rietumu fronte neizirst un Ukrainā tiek panākta uzvara, okupēto teritoriju atbrīvošana, reparāciju izmaksa un kara noziedznieku saukšana pie atbildības. Ja šie mērķi tiek sasniegti, pārmaiņas Krievijā ir nenovēršamas," viņš norādījis.

Kā uzskata Kasparovs, karš nevilksies gadiem ilgi un "situācija varētu sākt atrisināties jau šogad".

"Tie, kuri apgalvo, ka sankcijas nedarbojas, vienkārši nesaprot, ka tam ir vajadzīgs laiks, jo patiesībā (..) šīs sankcijas smacē Krievijas ekonomiku, un neviena Krievijas valdība nenoturēsies, ja sankcijas turpināsies. Krievija ir izkritusi no pasaules politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem, un pat tās tuvākie sabiedrotie, Ķīna vai Vidusāzijas diktatūras, cenšas distancēties, jo neviens nevēlas būt daļa no šīs zaudējošās koalīcijas," viņš spriedis.

"Putins tiešām palicis viens, un man šķiet, ka svarīgākais ir saglabāt sankcijas līdz Ukrainas uzvarai, reparāciju samaksai un kara noziedznieku tiesāšanai, kas novedīs pie nenovēršamas režīma maiņas," piebildis Kasparovs.

Viņš arī prognozējis, ka pēc kara Krievija "nesaglabās savus pašreizējos apmērus" un dažas tās teritorijas atdalīsies, jo Ukrainas kara sakāve kalpos kā jau notiekošo procesu katalizators.

Lietuvas Seima spīkere pēc tikšanās žurnālistiem pastāstījusi, ka sarunā spriests, kā Rietumi varētu vairāk palīdzēt Ukrainai, lai ātrāk panāktu tās uzvaru karā.

"Garijs Kasparovs pazīstams kā ļoti vērīgs cilvēks un politikas eksperts, un jau 2015.gadā viņš uzrakstīja grāmatu "Nāk ziema", kurā ļoti precīzi prognozēja Putina režīma rīcību. Runājām arī par to, kā viņam tas izdevās, kā viņš raugās uz nākotnes perspektīvām, un viņš prognozē, ka Putina režīms tik un tā neizdzīvos, tāpēc šobrīd nepieciešami ļoti konkrēti soļi, lai atbalstītu demokrātisko opozīciju un palīdzētu Ukrainai gūt uzvaru," viņa piebildusi.

Kasparovs ieradies Viļņā uz piektdien notiekošo "Brīvās Krievijas foruma" konferenci par Ukrainas kara sekām Krievijai un Eiropai.

Konferencē piedalās arī tādi Krievijas opozīcijas pārstāvji kā Mihails Hodorkovskis, Dmitrijs Gudkovs, Jevgeņijs Kiseļovs, Leonīds Ņevzļins, Iļja Ponomarjovs un Konstantīns Egerts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits