Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Krievija atslepenojusi līdz šim neredzētus Staļina laika dokumentus

Zinātnieki pēc ilgstoša darba atslepenojuši līdz šim vienīgi Krievijas Federālās Drošības dienesta (FDD) arhīvā atrodamus vairāk nekā tūkstoti dokumentu no Padomju Savienības pirmajiem darbības gadiem, vēsta Krievijas mediji.

Kolekcija, kas apkopota nule klajā laistos desmit sējumos, atspoguļo dokumentus par laika posmu no 1922. līdz 1934. gadam. Kolekcija laista klajā, atzīmējot PSRS drošības komitejas jeb Čekas dibināšanas 100. gadskārtu, vēsta valsts pārvaldītā ziņu aģentūra TASS.

"Šis ir ļoti būtisks un objektīvs avots. (..) lasot šos dokumentus, varat iedomāties, kas valstī patiešām noticis," izteicies krājuma redaktors Vasilijs Hristoforovs. Publicēti kopumā 1225 dokumenti un darbs, gatavojot izdevumu, ildzis vairāk nekā 20 gadus.

Savukārt FDD pārstāvji piebilduši, ka šie dokumenti, sniedzot diezgan pilnīgu priekšstatu par politisko un ekonomisko situāciju valstī, ļauj izprast valsts aparāta nozīmi un "palīdz cīnīties pret mēģinājumiem viltot vietējo vēsturi", ziņo Interfax.

Dokumentu slepenība ņemta vērā, jo, pirmkārt, tie bijuši šifrēti, otrkārt, saņēmējiem tie bija noteiktā laikā jāiznīcina. Vienīgās kopijas saglabātas FDD arhīvā

Prezentācijā piedalījās arī Federālās arhīvu aģentūras, Krievijas Zinātņu akadēmijas, valsts arhīvu pārstāvji.

Top komentāri

Ezis
E
Par dokumentu saturu rakstā prasītos vairāk info.
MM
M
Atslepenoja tikai to, ko gribēja un pasniedza tādā gaismā kā vajag. Putinam. To var nosaukt par propagandu ar vēstures piesitienu.
Edge
E
10 tonnas papīra, kurā bez ilgas pārbaudes varēs atrast sev vēlamo lapiņu, lai izpūstu pasaulei kārtējo sensāciju - taisīt ziloņus no odiem! Taisni vai baltā skaudība pašmāju banderlogiem-zanderlogiem-kangariešiem, kuri pie pāris kilogrammu smagajiem čekas maisiem cenšas piekļūt, bet nevar Kukulīti dabūt nost.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits