Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Krievijas robežsargi Arktikā aptur Greenpeace kuģi

Krievijas robežsargi pirmdien Ziemeļu ledus okeāna Karas jūrā apturējuši vides aktīvistu organizācijas Greenpeace ledlauzi Arctic Sunrise, uzkāpuši uz tā klāja un veikuši pārbaudes, pavēstīja organizācijā.

Kaut arī kuģis atradies Krievijas 200 jūdžu ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, tas nav bijis Krievijas teritoriālajos ūdeņos, skaidro aktīvisti. Arctic Sunrise iepriekš bija atteicies pamest apvidu Karas jūrā, kur aktīvisti grasījās protestēt pret naftas ieguvu šajā apvidū.

Kuģis, kas ir reģistrēts zem Nīderlandes karoga, sestdien, nesaņemot varas institūciju atļauju, uzsāka kuģojumu pa Ziemeļu jūras ceļu, lai pievērstu uzmanību Krievijas lielākā naftas rūpniecības uzņēmuma Rosņeftj un tā ASV partnera ExxonMobil plāniem sākt naftas ieguvu nomaļā dabas rezervātā.

Arctic Sunrise netraucēti pietuvojās plānotajai protesta vietai, bet svētdien Krievijas krasta apsardze pieprasīja, lai kuģis atstāj apvidu. Kad Greenpeace atteicās pakļauties prasībai, četri neapbruņoti robežsargi uzkāpa uz kuģa klāja "bez atļaujas", teikts Greenpeace paziņojumā.

Robežsargi ieradās uz aktīvistu kuģa pēc tam, kad no tā izpētes kuģa Geolog Dmitry Nalivkin virzienā bija devušās piepūšanās laivas, uz kuru transparentiem bija rakstīts "Glābsim Arktiku!". Svētdien Krievijas krasta apsardze paziņojusi, ka ap kuģi Geolog Dmitry Nalivkin tiek noteikta četru jūras jūdžu aizliegtā zona, lai nepieļautu, ka aktīvisti iegūst skaidrus kuģa attēlus, skaidroja Greenpeace.

Krievija pagājušajā nedēļā aizliegusi aktīvistu kuģim braukt pa Ziemeļu ledus ceļu, aizliegumu skaidrojot ar bažām par to, vai Arctic Sunrise ir pietiekami izturīgs skarbajiem apstākļiem. Aktīvisti norādīja, ka tas ir "vāji aizplīvurots mēģinājums apslāpēt miermīlīgu protestu".

Krievijas Transporta ministrija savukārt apsūdzēja Greenpeace, ka organizācija rupji pārkāpj Krievijas likumus un starptautiskās tiesības. Greenpeace uzskata, ka plāni par naftas ieguvi nacionālajā parkā Krievijas Arktika ir pretrunā ar pašas Krievijas likumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits