Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krieviju vaino melos par Rietumu vakcīnām

Viltus ziņu vietnes uzsver un pārspīlē Rietumu vakcīnu blaknes.

ASV Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Krievija ir "atsākusi vecos trikus" un izmanto digitālās tehnoloģijas, lai izplatītu dezinformāciju par Rietumos ražotajām vakcīnām pret Covid-19.

Tikmēr Krievijas vakcīnas Sputnik V radītāji ir pieprasījuši atvainošanos no Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) amatpersonas, kura krievu medikamentu netieši salīdzinājusi ar "krievu ruleti".

Izplata maldus

Aizvadītajā nedēļas nogalē, atsaucoties uz ASV ārlietu dienesta pētījumu, The Wall Street Journal ziņoja, ka aiz četrām interneta platformām, kuras darbojas koordinēti, lai izplatītu nepatiesību par Rietumu vakcīnām, stāv Krievijas izlūkdienesti un to "digitālie troļļi". "Ir skaidrs, ka Krievija atkal atsākusi vecos trikus, kas apdraud cilvēkus, jo izplata dezinformācijas par vakcīnām, kuras, kā mēs zinām, glābj cilvēku dzīvību katru dienu," sacījis ASV Valsts departamenta pārstāvis Neds Praiss. Radio Brīvā Eiropa skaidro, ka Krievijas specdienestu atbalstītajās lapās tiek izcelta un pārspīlēta negatīvā informācija par vakcīnām. Tāpat visās šajās vietnēs, kuru informācija tālāk tiek pārpublicēta un aktīvi izplatīta sociālajos medijos, netiek minēti pozitīvie vakcīnu aspekti un to apstiprināšanas kritēriji.

Mediji norāda, ka šī nebūt nav jauna tendence. Dažādi neatkarīgi eksperti jau kopš pērnā gada ziņo par ar Krieviju saistītu "digitālo troļļu" darbībām sociālajos medijos Covid-19 kontekstā. Domnīca Demokrātijas drošības alianse pirmdien vēstīja, ka galvenais uzbrukumu mērķis aizvadītajos mēnešos ir bijusi Pfizer/BioNTech izstrādātā vakcīna. "Uzsvars uz Pfizer noniecināšanu, visticamāk, ir daļēji saistīts ar tās statusu kā pirmo vakcīnu, kas, izņemot Sputnik V, pieredzēja masu pielietošanu, tādējādi apdraudot Sputnik tirgus dominanci," teikts domnīcas ziņojumā. Savukārt Baltais nams, solot cīnīties ar "visiem pieejamajiem līdzekļiem", norādījis, ka dezinformācijas kampaņa skārusi arī Moderna vakcīnas

ASV specdienesti ziņojuši, ka īsu brīdi arī Ķīna bija uzsākusi līdzīgu citu vakcīnu noniecināšanas stratēģiju, bet drīz vien to atmeta, dodot priekšroku savu sasniegumu izcelšanai. 

Krievijā neuzticas

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs ASV apvainojumus noliedza, norādot, ka specdienestiem nav nekādas saistības ar kritiku par vakcīnām. Savukārt, kā raksta portāls Meduza, Sputnik V radītāji otrdien pieprasīja Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) valdes priekšsēdētājas Kristas Virtumeres-Hohes atvainošanos par vakcīnas noniecināšanu. Amatpersona, kritizējot ES valstis, kas apstiprinājušas Sputnik V vakcīnu, nesagaidot EZA lēmumu, sacīja, ka šāda rīcība līdzinās "krievu ruletei". Tas saniknoja Krieviju, kas jau iepriekš pārmetusi ES amatpersonām "rusofobisku attieksmi" pret vakcīnu. "Viņas izteikumi raisa nopietnus jautājumus par iespējamu politisku iejaukšanos patlaban notiekošajā EZA izvērtējuma procesā," norādīja vakcīnas ražotāji, piebilstot, ka Krievijas vakcīnu jau apstiprinājušas 46 valstis.

Tikmēr paši krievi ir visai skeptiski noskaņoti pret Sputnik V. Šī gada janvārī veiktā Ipsos aptauja atklāja, ka tikai 42% ir pauduši gatavību vakcinēties, bet Levadas centra dati liecina tikai par 30% vakcinēties gribētāju. 144 miljonu cilvēku apdzīvotajā valstī, kā liecina Veselības ministrijas dati, abas vakcīnu devas ir saņēmuši tikai divi miljoni cilvēku un vēl divi miljoni vienu devu.

Tomēr, kā norāda mediji, tas nav saistīts tikai ar skepsi pret vīrusa briesmām un neuzticību strauji izstrādātajam medikamentam, bet arī ar pašu vakcīnu trūkumu. Proti, lai gan Kremlis vēlas vakcīnu nosūtīt uz pēc iespējas vairākām pasaules valstīm, pašmājās ir problēmas gan ar vakcīnu nogādāšanu uz attālākajiem valsts reģioniem, gan ar pieejamo devu skaitu.

Kopumā pasaulē vakcinēti apmēram 300 miljonu cilvēku. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits