Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

NATO un Krievija atjauno sadarbību drošības jomā

Grieķijai piederošajā Korfu (Kerkīras) salā sestdien notika NATO-Krievijas padomes ārlietu ministru sanāksme, kurā tika atjaunota oficiāla sadarbība starp NATO un Krieviju drošības jomā, bet netika pārvarētas abu pušu domstarpības attiecībā uz Gruziju.

Šī ir pirmā NATO-Krievijas padomes ārlietu ministru līmeņa sanāksme kopš Krievijas-Gruzijas konflikta pērnā gada augustā. Reaģējot uz konfliktu Dienvidkaukāzā, NATO iesaldēja attiecības ar Krieviju, savukārt šogad aprīlī NATO valstu un valdību vadītāji nolēma atjaunot dialogu ar Krieviju.

Abas puses vienojās, ka ir laiks pastiprināt kopīgu cīņu pret Afganistānas nemierniekiem un narkotiku kontrabandu, Somālijas pirātiem, terorismu un kodolieroču izplatīšanu, sacīja NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shefers.

Sanāksme notika nedēļu pirms gaidāmās ASV prezidenta Baraka Obamas un Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva tikšanās Maskavā un pirms Lielā astoņnieka (G8) samita Itālijā.

"Mēs esam atjaunojuši mūsu attiecības politiskā līmenī, mēs arī vienojāmies atjaunot militāros kontaktus, kas ir bijuši iesaldēti kopš augusta," preses konferencē sacīja NATO ģenerālsekretārs. "NATO-Krievijas padome tagad atkal strādā. Mēs vienojāmies neļaut domstarpībām apstādināt visu vilcienu. Vēl ir fundamentālas viedokļu atšķirības par Gruziju .. [tomēr] Krievijai ir vajadzīga NATO, un NATO ir vajadzīga Krievija," sacīja Jāps de Hops Shefers.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sacīja, ka šī tikšanās pēc 10 mēnešu pārtraukuma ir "zināmā mērā pozitīva attīstība", un pieminēja "ļoti vaļsirdīgu viedokļu apmaiņu". Viņš atkārtoti apliecināja, ka Krievijas lēmums atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību ir neatsaucama "jauna realitāte" un ka Rietumiem būs pie tās jāpierod.

Dienvidosetija un Abhāzija 90.gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas, tomēr tās par neatkarīgām republikām pēc pagājušā gada militārā konflikta starp Krieviju un Gruziju atzinušas tikai Krievija un Nikaragva.

Krievija 15.jūnijā uzlika veto ANO novērotāju misijas pagarināšanai Gruzijā un līdz ar to praktiski izbeidza šīs misijas darbību, kā iemeslu minot Gruzijas suverenitātes neatzīšanu pār Abhāziju. Šī misija novēroja pamiera ievērošanu starp Gruziju un Abhāziju.

Krievija arī ir bloķējusi EDSO novērotāju misijas pagarināšanu Gruzijā, kuras termiņš beidzas otrdien. Korfu salā sestdien un svētdien notiek arī EDSO dalībvalstu ārlietu ministru neformāla sanāksme.

Iepriekš NATO-Krievijas padomes sēde tika plānota maija vidū, taču, protestējot pret divu NATO mītnē Briselē akreditētu Krievijas diplomātu izraidīšanu, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs maija sākumā paziņoja, ka nepiedalīsies NATO valstu un Krievijas ministru sanāksmē. 29.aprīlī NATO no Briseles lika izraidīt divus Krievijas diplomātus, kuri tiek turēti aizdomās par sadarbību ar Krievijas slepenajiem izlūkdienestiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ECB samazina procentu likmes

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits