Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Putina kritiķim atņem Krievijas parlamenta deputāta mandātu

Krievijas parlamenta apakšnams balsojot piektdien atņēma deputāta mandātu prezidenta Vladimira Putina kritiķim Genādijam Gudkovam.

Par mandāta atņemšanu partijas "Taisnīgā Krievija" frakcijas deputātam nobalsoja 291 likumdevējs, pret bija 150. Gudkovs nekavējoties pameta plenārsēžu zāli.

"Mēs šodien visas pasaules priekšā esam apkaunojuši paši sevi," pēc balsojuma žurnālistiem sacīja Gudkovs, vienlaikus solot apstrīdēt lēmumu augstākajā tiesā. "Es turpināšu cīņu un es nepametīšu valsti, un es neslēpšos kā tāds zaķis. Valsts ir spērusi vēl vienu soli pilsoņkara virzienā," norādīja Gudkovs. Deputāts bijis viens no redzamākajiem cilvēkiem masu demonstrācijās pret Putina varu, bet parasti pakļāvīgajā parlamentā viņš bijis viens no nedaudzajiem, kurš atļāvies dedzīgi kritizēt Kremli.

Izvērtējot izmeklētāju iesniegtos dokumentus par Gudkova biznesa interesēm, parlamenta komiteja, kas pārskata deputātu iesniegtās ienākumu un īpašumu deklarācijas, vēl pirmdien nolēma, ka Gudkovs pārkāpis likumu, apvienojot biznesu ar darbu parlamentā. Komiteja secināja, ka ir pamats deputāta mandāta atņemšanai.

Piektdien uzstājoties parlamentā Gudkovs apliecināja, ka netaisās taisnoties, pārbaužu rezultātus nodēvēja par falsifikāciju, bet pašu balsojumu - par politisku izrēķināšanos. "Tā ir atriebība par Bolotnuju un Saharovu," sacīja deputāts, piesaucot plašo opozīcijas protestu norises vietas - Bolotnajas laukumu un Saharova prospektu.

Ejot prom no tribīnes, Gudkovs, lietojot visai vulgāru izteicienu, "pasūtīja" kādu likumdevēju, kurš viņu bija nosaucis par Jūdu. Vēl pirms sēdes Gudkovs žurnālistiem klāstīja, ka uz plenārsēžu zāli dodas "kaujas noskaņojumā". "Ja tā ir mana Golgāta, esmu gatavs tajā kāpt. Šodien cīnīsimies. Es netaisnošos, negaudīšos, neraudāšu," solīja Gudkovs.

Kremļa nežēlastībā kritušais deputāts jau iepriekš bija norādījis, ka vairumam partiju deputātu pieder miljoniem dolāru vērts bizness un uzsvēra, ka pirms darba uzsākšanas parlamentā viņš ir atteicies no biznesa interesēm, kas ietver drošības jomu. Oficiāli nekāda kriminālizmeklēšana pret Gudkovu nav uzsākta.

Tikmēr citi opozīcijas deputāti, tostarp Gudkova dēls Dmitrijs, ir uzsākuši kampaņu, lai atmaskotu partijas "Vienotā Krievija" likumdevēju miljoniem dolāru vērtos īpašumus un biznesa aktīvus. Gudkovs savu karjeru parlamentā uzsāka 2001.gadā un vairākus gadus bija "Vienotā Krievija" biedrs. Bet kopš piesliešanās populistiskajai partijai "Taisnīgā Krievija" viņš kļuvis par vienu no Kremļa skaļākajiem kritiķiem Valsts domē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits