Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Putins: Krievija neplāno drīzumā atteikties no monopolstāvokļa dabasgāzes tirgū

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ceturtdien paziņojis, ka Maskava neplāno drīzumā atteikties no monopolstāvokļa dabasgāzes tirgū, neraugoties uz pieaugošo Eiropas spiedienu.

Komentējot Eiropas Komisijas (EK) ekspertu rīkotās nesenās monopoldarbības uzraudzības pārbaudes Krievijas koncerna "Gazprom" pārstāvniecībās vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs, tostarp Latvijā, Putins paziņojis, ka šie soļi acīmredzot skaidrojami ar cīņu par pieeju Krievijas gāzes transporta sistēmai un centieniem pazemināt Krievijas gāzes cenas.

Runādams Maskavā notiekošajā investīciju forumā "Krievija sauc", Putins uzsvēris, ka pagaidām ārvalstu kompānijām pieeja Krievijas gāzes eksporta sistēmai ir slēgta, un liberalizācija iespējama vienīgi kaut kad nenoteiktā nākotnē.

"Kādā brīdī nākotnē mēs to neizslēdzam - viss ir iespējams, manuprāt, mūs uz to skubina arī mūsu Eiropas draugi un partneri, rīkojot bezgalīgas kratīšanas "Gazprom" Eiropas meitsabiedrībās," izteicies premjers. "Iegūt pieeju Krievijas gāzes transporta sistēmai viņi nevarēs, (..) jo ar eksportu pie mums nodarbojas vienīgi "Gazprom"."

Augstās gāzes cenas Putins skaidrojis ar rūpēm par tirgus stabilitāti. "Mēs varētu pārdot vairāk gāzes par mazākām cenām, taču pagaidām nedarām to, lai nesagrautu tirgu," viņš piebildis.

ES gandrīz trešo daļu gāzes iepērk no "Gazprom", un pieaugošās cenas Eiropas patērētājus satrauc aizvien vairāk.

ES pieņēmusi tā dēvēto Enerģētikas direktīvas Trešo paketi, kuras mērķis ir nodrošināt, ka gāzes resursi un cauruļvadi neatrodas vienās un tajās pašās rokās, un tas nozīmē, ka Krievijas koncernam jāatsakās no kontroles pār saviem gāzesvadiem Eiropā, taču gan Putins, gan prezidents Dmitrijs Medvedevs, kurš savulaik vadījis "Gazprom" direktoru padomi, uzskata gāzes koncernu par vērtību, kuras vājināšana varētu apdraudēt nacionālo drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits