Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Saakašvili: Tbilisi notikušie opozīcijas protesti ir vadīti no Maskavas

Pēc demonstrantu asiņainās izdzenāšanas Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi Valsts prezidents Mihails Saakašvili paziņoja, ka vairākas dienas ilgušie opozīcijas protesti esot vadīti no Maskavas.

Sakot uzrunu par godu Gruzijas Neatkarības dienai, M. Saakašvili ceturtdien apgalvoja, ka protesti, kuros pieprasīja viņa atkāpšanos, bija daļa no provokācijas, ko rīkoja «mūsu ienaidnieki un okupanti», un tiem neesot nekāda sakara ar demokrātiju. «Pēdējās dienās ir notikuši mēģinājumi, kuru scenārijs rakstīts ārpus Gruzijas, - izjaukt Gruzijas Neatkarības dienas atzīmēšanu, kavēt šodienas militāro parādi, sabotēt un izraisīt masu nekārtības,» sacīja M. Saakašvili. «Vārda brīvība ir mūsu svētā vērtība, bet pēdējo dienu notikumiem nav nekāda sakara ar to. Šie cilvēki, šie politiskie līderi ar savām nelielajām grupām vēlējās pacelt roku pret Gruzijas demokrātiju. Viņi nevēlas demokrātiju, viņi vēlas vardarbību.»

Viņa uzruna notika Rustaveli laukumā, kur desmit stundas pirms tam drošības spēki ar gumijas lodēm, asaru gāzi, ūdensmetējiem un stekiem izklīdināja opozīcijas kustības Tautas sapulce rīkoto demonstrāciju. Operācijas laikā gāja bojā policists un protestu dalībnieks, kurus sabrauca automašīna, kas veda protestu organizatorus, bet vēl 37 cilvēki tika ievainoti, ziņo portāls Civil.ge.

Varas iestādes apgalvo, ka protesta akcija bija atļauta līdz trešdienai pulksten 24.00, bet, tā kā tur pēc atļautā laika atradās vēl aptuveni 300 protestētāju, uz laukumu nosūtīti drošības spēki izklīdināt nu jau neatļauto demonstrāciju. Izdzenāšanas laikā arestēti aptuveni simt cilvēku.

Bijusī Gruzijas parlamenta spīkere un opozīcijas līdere Nino Burdžanadze apsūdzēja varas iestādes «noziegumā pret cilvēci» un solīja, ka protesti turpināsies. Arī cilvēktiesību organizācijas uzskata, ka pret protestētājiem izmantots neproporcionāls spēks, un aicināja tiesībsargājošās iestādes izmeklēt notikušo. «Pārmērīga spēka lietošana bija nepārprotama atsevišķos gadījumos, kad drošības spēku darbinieki fiziski uzbruka un aizturēja protestētājus, kuri neizrādīja nekādu pretestību,» sacīja Gruzijas tiesībsargs Giorgijs Tuguši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits