Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Satraukums par Navaļnija veselību

Krievijas prezidenta Vladimira Putina pretinieka Alekseja Navaļnija veselība ieslodzījumā turpina strauji pasliktināties. Viņa sabiedrotie paziņojuši, ka opozicionārs saskaras ar virkni veselības problēmu un netiek pienācīgi aprūpēts.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija Amnesty International apstākļus, kādos tiek turēts politiķis, salīdzina ar spīdzināšanu. Tomēr rietumvalstu līderu un Navaļnija atbalstītāju Krievijā aicinājumi atbrīvot politiķi nav sasnieguši dzirdīgas ausis Kremlī. 
 

Nejūt rokas

Populārais opozicionārs Navaļnijs pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar nervus paralizējošo vielu Novičok, janvārī Maskavā tika arestēts un februāra sakumā notiesāts uz 2,5 gadiem ieslodzījumā. Neskatoties uz starptautiskās sabiedrības un Krievijas iedzīvotāju aicinājumiem politiķi atbrīvot, viņu marta vidū nogādāja soda izciešanas vietā – Vladimiras apgabala Pokrovas kolonijā.
Pagājušajā nedēļā Navaļnijs, kurš sūdzējās par kāju nejutīgumu un sāpēm mugurā, protestējot pret medicīniskās palīdzības faktisko nepieejamību cietumā, pieteica badastreiku. Taču šonedēļ viņa advokāti paziņojuši, ka politiķa veselības stāvoklis ir strauji pasliktinājies – viņš esot sācis klepot un pieredzējis nejutīgumu arī rokās. "Viņš izskatās slikti, viņš nejūtas labi," ziņu aģentūrai AFP sacīja Navaļnija advokāte Olga Mihailova un piebilda, ka politiķis, kurš, ierodoties kolonijā, svēris 93 kilogramus, tagad sver vien aptuveni 80.

Advokāti ir pieprasījuši gan nodrošināt pieeju ārstiem, gan arī Navaļnija pārvešanu uz citu ieslodzījuma vietu ar labāku veselības aprūpi. Radio Brīvā Eiropa ziņo, ka ieslodzījuma vietas pārvalde otrdien liegusi organizācijas Ārstu alianse vadītājai Anastasijai Vasiļevai iespēju satikties ar politiķi. Mediķe kopā ar žurnālistiem, kas bija pulcējušies pie Pokrovas kolonijas, arī tika īslaicīgi aizturēta. 

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs medijiem norādījis, ka opozicionāram nepienākas īpaši apstākļi. "Ir noteikumi, kas tiek ievēroti, ja ieslodzītais sasirgst. Ja slimība ir īsta, visa nepieciešamā ārstēšana tiks nodrošināta," sacījis Peskovs. 
 

Pieprasa atbrīvot

Rietumu valstis un starptautiskās organizācijas ir kritizējušas opozicionāra aizturēšanu un notiesāšanu, raksturojot to kā politiski motivētu. "Krievija, Krievijas varasiestādes, iespējams, pakļauj viņu lēnai nāvei, cenšoties slēpt notiekošo," sacījusi starptautiskās organizācijas Amnesty International ģenerālsekretāre Agnese Kalamarda. "Viņi jau mēģināja viņu nonāvēt, nu viņš ir aizturēts cietumā apstākļos, kas pielīdzināmi spīdzināšanai," sacījusi organizācijas vadītāja un aicinājusi starptautisko sabiedrību "darīt vairāk". Bijušais ASV vēstnieks Kenets Jalovics CNN minējis, ka šādā veidā Putins cenšas demonstrēt, ka ir visvarens.

Vācijas Ārlietu ministrija trešdien pievienojās Amnesty International aicinājumam un paziņoja, ka uzskata Kremļa kritiķa aizturēšanu par nelikumīgu. Arī ASV Baltā nama saimnieka Džo Baidena administrācija ir jau vairākkārt mudinājusi Krieviju atbrīvot ieslodzīto. "Mēs esam satraukti par ziņām, ka Navaļnija veselība pasliktinās," pavēstīja Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki un piebilda, ka aicina Krieviju "nekavējoties parūpēties par viņa drošību un veselību". CNN ziņo, ka amerikāņi, kas jau martā ieviesa sankcijas pret Krieviju, gatavo to otro kārtu, lai sodītu Krieviju par virkni pārkāpumu, tajā skaitā vēršanos pret politisko opozīciju. 

Ceturtdien neatkarīgais medijs Doždj ziņoja, ka Navaļnija atbalstītāji savākuši vairāk nekā 400 tūkstošus pieteikumu dalībai protestā Brīvību Navaļnijam. Sabiedrotie iepriekš norādīja, ka par protesta laiku un formātu ziņošot, tiklīdz būs saņemti 500 tūkstoši pieteikumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits