Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Eiropā bažas par kalifāta lauvēnu nākotni

Par Islāma valsti dēvētais starptautiskais teroristu grupējums pēdējā laikā cietis ievērojamas sakāves, zaudējot gan kaujiniekus, gan ieņemtās teritorijas Sīrijā, Irākā un Lībijā. Taču specdienestu un mediju rīcībā esošā informācija liecina, ka daudzi bijušie Islāma valsts kaujinieki ir atraduši ceļu uz Eiropu, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Īpaša grupa viņu vidū ir islāmistu speciālajās nometnēs apmācītie nepilngadīgie, ko islāmisti dēvē par "kalifāta lauvēniem".

BBC žurnālisti intervējuši vairākus no viņiem. Viens tika intervēts Grieķijā, no kurienes viņš plāno nokļūt Vācijā. Vismaz vārdos viņi sola, ka vēlas mierīgu dzīvi starp eiropiešiem, kurus nometnēs viņiem mācīts nogalināt, un mēģināt aizmirst pagātni. Par dažiem no šiem cilvēkiem BBC pārstāvji ir nodevuši informāciju arī Eiropas policijas organizācijai Europol, tiesa, tā atteikusies komentēt, kā ar šo informāciju rīkojusies.

Eksperti uzskata, ka Islāma valsts kara mašīna par "kalifāta lauvēniem" izaudzinājusi un apmācījusi vismaz divus tūkstošus bērnu, bet noteikti tiem jāpieskaita arī vēl vairāki tūkstoši, kas Islāma valsts kaujinieku kontrolētajās teritorijās tika audzināti atbilstoši islāmistu izpratnei par džihādu.

"Katrs no bērniem saņēma lelli un zobenu. Tad visi – vairāk nekā 120 bērnu – tika nostādīti vienā rindā. Islāma valsts instruktors deva pavēli nocirst lellei galvu. Instruktori rādīja, kā pareizi jātur zobens, kā jācērt, viņi teica, ka tā jāuztver kā neticīgā galva. Man tas ar pirmo cirtienu neizdevās, nācās cirst vēl otru un trešo reizi," par piedzīvoto Islāma valsts bērnu apmācības nometnē ziņu aģentūrai AP Irākas ziemeļos stāsta 14 gadus vecais Jahja. Viņš nometnē nodzīvoja gandrīz piecus mēnešus. Ik dienu 8–10 stundas tika pavadītas, mācoties korānu, ieroču lietošanu, tuvcīņas paņēmienus. Pārsvarā zēni bijuši vecumā no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem.

"Tā ir daļa no ekstrēmistu īpašās taktikas, lai audzinātu jaunu kaujinieku un potenciālo terora aktu veicēju paaudzi. Islāma valsts rekrutē bērnus un pusaudžus, izmantojot reizē gan pievilināšanu ar naudu, dāvanām, gan arī iebiedēšanu, piespiešanu un "smadzeņu skalošanu". Rezultātā bērni tiek iesviesti grupējuma veikto noziegumu virpulī. Jauni zēni tiek pārvērsti slepkavās. Grupējums jau vairākkārt izplatījis video, kuros redzams, kā bērni šauj gūstekņus vai griež viņiem galvu. Bērni tiek padarīti arī par spridzinātājiem pašnāvniekiem," raksta AP.

Nometnēs bērniem iedzen galvā arī īpašus reliģiskos tekstus, kas pamato nepieciešamību nogalināt neticīgos un sola paradīzi tiem, kas to darīs.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 21. augusta, avīzē Diena!

Top komentāri

Dīvaina
D
tā Eiropa - patiesībā bažām (un ļoti pamatotām) ir jābūt par savu valstu un to iedzīvotāju nākotni! Bažas varētu novērst tikai visu šo likumpārkāpēju nelegālo imigrantu atgriešana savā etniskajā dzimtenē un savtīgo ipersonu-organizāciju ekšā vilcēju sodīšana!
rex
r
Viens tāds 'lauvēns" pirms gada ieradās Somijā kā "nabags un vajāts" pusaudzis - patvēruma lūdzējs. Pirms dažām dienām Turku pilsētā nogalināja divus cilvēkus un astoņus ievainoja. Un cik vēl tādu pusaudžu - "lauvēnu" zem "bēgļu" maskas nav iesūtīti Eiropā?
nu
n
vai kāds var paredzēt, kas tam lauvēnam ir galvā? vai kāds var paredzēt, ka "sapotētais un saprogrammētais" viņā neiedarbojas? varbūt tā ir bumba ar laika degli?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla pauž vilšanos par Baidena brīdinājumiem

Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktas ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits