Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

EP deputātu vairākums pauž bažas par ES un Turcijas vienošanos bēgļu jautājumā

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien ar Eiropas Savienības (ES) Padomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku un Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu-Klodu Junkeru apsprieda ES 18.marta vienošanos ar Turciju par migrantu un patvēruma meklētāju atgriešanu no Grieķijas uz Turciju, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

EP deputātu vairākums pauda bažas par ES un Turcijas vienošanos un aicināja EK un Padomi cieši uzraudzīt cilvēktiesību un vārda brīvības stāvokli Turcijā, kā arī pārbaudīt ziņas par to, ka Turcijas iestādes spiež Sīrijas bēgļus atgriezties Sīrijā. Viņi arī apšaubīja, vai Turciju var patiešām uzskatīt par bēgļiem drošu valsti.

Vairāki EP deputāti šaubījās par to, vai darījums patiešām darbosies, norādot, ka cilvēku kontrabandisti vienkārši atradīs jaunus ceļus. Daži bija nobažījušies par personāla trūkumu, lai cīnītos ar cilvēku pieplūdumu Grieķijā, kā arī par apstākļiem, kādos tur atrodas patvēruma meklētāji. Savukārt citi uzsvēra, ka darījums ar Turciju, lai arī nav ideāls, tomēr ir reālākais no pašlaik pieejamiem risinājumiem pašreizējās situācijas uzlabošanai.

EP deputāti arī nosauca prioritātes pašlaik gatavotajai Dublinas sistēmas reformai. Dublinas sistēma nosaka, kura valsts ir atbildīga par patvēruma pieteikumu apstrādi. Viņi uzsvēra, ka dalībvalstīm ir jāuzņemas atbildība par pārcelšanas un pārmitināšanas sistēmas īstenošanu un atkārtoja vajadzību nodrošināt drošus un likumīgus ceļus uz Eiropu.

Jau ziņots, ka par bēgļu plānu ES valstu un valdību galvas 18.martā vienojās Briselē. Saskaņā ar jauno vienošanos visi cilvēki, kuri Grieķijas salās nelikumīgi ierodas no Turcijas, ir jāatgriež Turcijā, savukārt ES apņemas par katru atpakaļ nosūtīto sīrieti uzņemt vienu Sīrijas bēgli.

Kad nelikumīgā bēgļu plūsma no Turcijas būs ievērojami samazinājusies, tiks iedarbināta brīvprātīga humānās uzņemšanas shēma. Vienošanās paredz arī straujāku vīzu liberalizācijas procesu Turcijas iedzīvotājiem, kas vēlas ceļot ES, ja Turcija spēs nodrošināt atbilstību noteiktiem ES standartiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits