Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Erdoans izmanto arābu pavasari, lai palielinātu Turcijas ietekmi reģionā

Ekspresīvais Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans izmanto mirkli, kad virknē arābu valstu notiek varas maiņa un pasliktinās Ankaras attiecības ar Izraēlu, lai palielinātu Turcijas ietekmi Tuvo Austrumu reģionā.

Šonedēļ viņš paziņoja, ka Ankara darīs visu, lai Palestīna tuvākajā laikā kļūtu par neatkarīgu valsti, kaut arī pret to iebilst Izraēla un ASV, un nostādīja Turciju kā piemēru arābu valstīm, kuras vēlas veikt demokrātiskas reformas.

Sagaida kā varoni

R. T. Erdoans šonedēļ apmeklē Ēģipti, Lībiju un Tunisiju - valstis, kuras šogad skāra tā saucamā arābu pavasara protestu vilnis, kura dēļ tur krita autoritārie režīmi. Turcijas premjers arābu valstīs ir iemantojis lielu popularitāti, pateicoties viņa daudzkārt izteiktajam atbalstam revolucionārajām kustībām.

Par to viņš varēja pārliecināties, pirmdien ierodoties Ēģiptes galvaspilsētas Kairas lidostā. «Ēģipte un Turcija kopā ir viena roka, kas darbosies nākotnes vārdā. R. T. Erdoans ir varonis,» vēstīja kāds plakāts, ko turēja Ēģiptē populārās konservatīvās kustības Musulmaņu brālība sekotāji. Pa ceļam no lidostas bija redzami lielformāta attēli, kuros Turcijas valdības vadītājs redzams smaidām un pielicis roku pie sirds, raksta aģentūra AP.

Ar lielām ovācijām viņu sagaidīja arī Kairā notikušās Arābu līgas ārlietu ministru sanāksmes dalībnieki. Savas uzrunas laikā R. T. Erdoans aicināja sniegt palīdzīgu roku palestīniešiem, lai panāktu, ka ANO atzīst Palestīnas valsts neatkarību. «Mums ir jāstrādā roku rokā ar palestīniešu brāļiem. Palestīniešu valstiskuma jautājums ir cilvēces goda lieta,» paziņoja Turcijas premjers, kura uzrunu tiešraidē translēja Ēģiptes televīzija. «Ir laiks pacelt palestīniešu karogu apvienotajās nācijās. Pacelsim to un ļausim tam būt par simbolu mieram un taisnīgumam Tuvajos Austrumos.»

R. T. Erdoans izpelnījies cieņu arābu zemēs, arī pateicoties asajiem izteikumiem, kas pēdējā gada laikā tikuši veltīti Izraēlai. Agrāko sabiedroto Turcijas un Izraēlas attiecībās iestājās atsalums pēc tam, kad pagājušā gada 31. maijā Izraēlas armijas specvienība uzbruka Turcijas palīdzības flotilei, kas centās nogādāt palīdzības kravu uz palestīniešu apdzīvoto Gazas joslu. Uzbrukuma laikā tika nogalināti deviņi Turcijas pilsoņi.

Ankara pieprasa, lai Izraēla oficiāli atvainotos, bet Izraēla apgalvo, ka tās karavīri bijuši spiesti atklāt uguni, jo miera aktīvisti viņiem uzbrukuši. Pirms dažām nedēļām Turcija pārtrauca jebkādus militāros kontaktus ar Izraēlu, izraidīja Izraēlas vēstnieku un paziņoja, ka palielinās militāro klātbūtni Vidusjūrā, lai Turcijas karakuģi varētu eskortēt palīdzības kuģus, kas censtos pārraut Gazas blokādi.

Arī Kairas apmeklējuma laikā R. T. Erdoans neizvairījās no Izraēlas kritizēšanas. Viņš sacīja, ka Izraēla uzvedas kā niķīgs bērns un savas politikas dēļ ir nokļuvusi izolācijā. «Izraēla izkļūs no izolētības tikai tad, kad rīkosies kā saprātīga, atbildīga, nopietna un normāla valsts,» sacīja Turcijas premjers.

Negrib turku sekularismu

Šajās dienās R. T. Erdoans vairākkārt ir uzsvēris, ka reģiona stabilitātes labad demokrātijai un cilvēktiesībām ir jākalpo kā pamatvērtībām. Viņš aicināja mācīties no Turcijas, kur pie varas ir islāmā sakņota partija, kas vada sekulāru valdību, kura pakļaujoties tikai un vienīgi likuma varai.

Piedaloties Ēģiptē populārā sarunu šovā, Turcijas premjeram nācās lauzt daudzu arābu uzskatu, ka sekularisms ir vērsts pret islāmu. «Ēģiptiešiem, kas sekularismu redz kā reliģijas nošķiršanu no valsts vai neticīgu valsti, es saku, ka jūs kļūdāties,» teica R. T. Erdoans. «Tas nozīmē cienīt visas reliģijas. Turku sekularisms respektē ateistus, jo galu galā Turcija ir valsts, kas tic likuma varai.»

Tomēr ne visi domā, ka turku sekularisms ir pārceļams uz Ēģipti. «Ja Turcijā vīrietis atrod savu sievieti gultā ar citu vīrieti, viņš nevar sievieti sodīt, jo tas ir aizliegts. Tas nozīmē, ka Turcija pārkāpj šariata likumus,» uzskata Musulmaņu brālības preses pārstāvis Mahmūds Gozlans.

Savukārt ēģiptiešu politikas pētnieks Nabīls Abdelfatāhs uzskata, ka Musulmaņu brālība, kam gaidāmajās parlamenta vēlēšanās ir lielas iespējas uzvarēt, nesekos R. T. Erdoana ieteikumiem. «Musulmaņu brālība cenšas uzvilkt R. T. Erdoana masku, lai nomierinātu Ēģiptes sabiedrības liberālāko daļu,» uzskata N. Abdelfatāhs, «patiesībā viņi pretojas sekularismam.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits