Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

ES baidās, ka Sīrijā karojošie eiropieši varētu radikalizēties un iesaistīties terorismā

Simtiem eiropiešu ir pievienojušies kaujiniekiem, kas karo pret Sīrijas autoritārā prezidenta Bašāra el Asada spēkiem. Vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir pamatīgi nobažījušās, ka šie cilvēki varētu radikalizēties un pēc atgriešanās no Sīrijas radīt draudus Eiropai.

Aresti Beļģijā

Līdzīgi kā pirms dažiem gadiem notikušajā pilsoņkarā Lībijā, arī Sīrijas opozīcijas pusē karojošie dumpinieki nav viendabīga masa. Liela daļa no viņiem ir islāmisti, kuri arī vēlas gāzt B. el Asada režīmu, bet reti kurš šaubās, ka viņi grib, lai pēc B. el Asada atkāpšanās Sīrijā notiktu islāma valsts veidošana.

ES terorisma apkarošanas koordinators Žils de Keršovs šonedēļ intervijā raidsabiedrībai BBC sacīja, ka pašlaik Sīrijas opozīcijas spēku pusē karojot aptuveni 500 eiropiešu. Visvairāk kaujinieku nākot no Lielbritānijas, Īrijas un Francijas.

Eiropas valstu izlūkdienesti esot brīdinājuši, ka daļa no Sīrijā karojošajiem eiropiešiem var pievienoties radikālo islāmistu grupējumiem, kas ir saistīti ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda, un pēc atgriešanās Eiropā veikt terora aktus.

«Ne visi, kas dodas karot uz Sīriju, pametot Eiropu, ir radikāli, bet liela daļa no viņiem radikalizēsies tur, viņi tiks apmācīti,» sacīja Ž. de Keršovs. «Mēs uzskatām, ka līdz ar viņu atgriešanos parādīsies nopietni draudi.»

Vairākās Eiropas valstīs drošības iestādes veic pastiprinātu izmeklēšanu par šo valstu pilsoņu iespējamo iesaistīšanos Sīrijas pilsoņkarā. Nīderlandē terorisma draudu līmenis ir palielināts līdz «nozīmīgam», lielā mērā bažu dēļ, ka valstī no Sīrijas atgriežas radikalizēti Nīderlandes pilsoņi.

Savukārt Lielbritānijā un Beļģijā izmeklē, kā notiek cilvēku vervēšana karošanai Sīrijā. Beļģijā pagājušajā nedēļā notika plaša policijas operācija, kuras laikā veikti reidi aptuveni 50 mājās Antverpenē, Briselē un Mehelenā.

Varasiestādes informē, ka reidi bijuši saistīti ar izformētu islāmistu grupējumu Sharia4Belgium. Iespējams, vairāk nekā 30 tā locekļu pašlaik atrodas Sīrijā.

Potenciāls drauds

Britu pētnieku šomēnes publicētā pētījumā teikts, ka kopš 2011. gada sākuma uz Sīriju karot devušies no 140 līdz pat 600 eiropiešu. Augstskolas King's College London paspārnē esošais Starptautiskais Radikalizācijas pētījumu centrs (ICSR) lēš, ka pašlaik Sīrijā atrodas 440 kaujinieku no vismaz 14 Eiropas valstīm.

ICSR uzskata, ka uz Sīriju ir devušies vismaz 134 Lielbritānijas, 107 Nīderlandes, 92 Francijas un 85 Beļģijas pilsoņi. Pārējie kaujinieki ir no Dānijas, Vācijas, Īrijas, Somijas, Spānijas, Zviedrijas, Albānijas, Austrijas, Bulgārijas un Kosovas, vēsta AFP.

Tomēr pētnieki uzsver, ka ne visi Sīrijā karojošie eiropieši ir musulmaņu ekstrēmisti. «Ne visi, kuri ir pievienojušies Sīrijas dumpiniekiem, ir Al Qaeda sekotāji, un tikai nedaudzi no viņiem pēc atgriešanās Eiropā kādreiz varētu tikt iesaistīti terorismā,» uzskata ICSR pētnieks Ārons Zelins. «Tajā pašā laikā būtu nepareizi secināt, ka indivīdi, kuri ir trenējušies un karojuši Sīrijā, nav potenciāls drauds.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits