Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Islāmisti Mosulā nolaupījuši Turcijas konsulu un vēl 47 cilvēkus

Islāmisti Irākas otrajā lielākajā pilsētā Mosulā trešdien ieņēmuši Turcijas konsulātu un nolaupījuši 48 cilvēkus, ieskaitot diplomātiskās misijas vadītāju, paziņoja Turcijas valdības amatpersona.

"Tika nolaupīti 48 turki, ieskaitot konsulu, darbiniekus, īpašo uzdevumu vienības un trīs bērnus," sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Kā iepriekš pavēstīja Irākas policijas pulkvedis, konsulātam uzbruka džihādistu grupējuma "Islāma valsts Irākā un Levantē"( ISIL) locekļi.

Viņš esot runājis ar vienu no nolaupītājiem, kurš sacīja, ka Turcijas konsuls un konsulāta darbinieki "ir drošībā ar mums" un tiks nogādāti "drošākā vietā".

Iepriekšējā dienā konsulāts Mosulā pavēstīja, ka ISIL kaujinieki esot nolaupījuši 28 turku kravas automašīnu šoferus.

Džihādisti pilnībā kontrolē Mosulu - patrulē ielās, apsargā valdības iestādes un bankas, ziņo avoti no Mosulas.

Baidoties no turpmākas vardarbības Mosulā un tās apkārtnē, savas mājas pametis aptuveni pusmiljons cilvēku, ziņoja Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM).

Sunnītu kaujinieki, tostarp no ISIL, otrdien pārņēma kontroli pār visu Irākas ziemeļu provinci Nīnavu un Mosulu, kā arī sagrāba savā varā vairākus apgabalus kaimiņos esošajās Kirkūkas un Salāh ed Dīnas provincēs.

Irākas premjerministrs Nuri al Maliki, reaģējot uz notikušo, aicināja parlamentu izsludināt valstī ārkārtas stāvokli un atļāva iedzīvotājiem apbruņoties, lai cīnītos pret džihādistiem.

Kāda augsta ranga amatpersona atzina, ka džihādistu panākumi rada nopietnu izaicinājumu federālajai valdībai, bet Irākas naftas eksportu, domājams, daudz neietekmēs.

Nemiernieki Mosulā ieročiem rokās apsargā valdības iestādes un bankas un pa skaļruņiem aicina valdības iestāžu darbiniekus atgriezties pie savu pienākumu pildīšanas, atklāja aculiecinieki.

Kāds 30 gadus vecs veikala īpašnieks AFP atklāja, ka drošības apsvērumu dēļ nav atvēris savu veikalu kopš pagājušās ceturtdienas.

Veikala īpašnieks norādīja, ka iedzīvotāji turpina pamest pilsētu, bet viņš to nedarīs, piebilstot, ka pašlaik Mosulā ir mierīgi.

Atbildību par kaujinieku operācijām Mosulā un Nīnavā uzņēmies grupējums ISIL, bet amatpersonas uzskata, ka piedalījušies arī sunnītu grupējumi.

Taču ir iespējams, ka iesaistīti arī citi nemiernieku formējumi.

IOM informēja, ka kaujinieku operāciju rezultātā Mosulā gājis bojā liels skaits civiliedzīvotāju.

ISIL ir spēcīgākais nemiernieku grupējums Irākā, kā arī viens no vadošajiem spēkiem Sīrijas pilsoņkarā cīņā pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

ISIL vada Abu Bakrs al Bagdadi, par kuru pieejamā informācija ir ļoti skopa. Grupējumu atbalsta tūkstošiem islāmistu kaujinieku Irākā un Sīrijā.

Mosulas krišana džihādistu rokās radījusi nopietnas bažas Vašingtonā un ANO.

Rietumi bažījas, ka ISIL laika gaitā ietekmes ziņā var pārspēt starptautisko teroristisko organizāciju Al Qaeda un izvērst teroraktus ārvalstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits