Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Pēc tam, kad pirmdien kurdu kaujinieku kontrolētajā Kirkūkas provincē ienāca Irākas valdības spēki, daudzas kurdu ģimenes, baidoties no iespējamām sadursmēm, pametušas savas mājas

Pieaug plaisa starp Irāku un Kurdistānu

Irākas centrālās valdības un autonomā Kurdistānas reģiona sarežģītās attiecības šajā nedēļā sasniegušas jaunu zemāko punktu. Irākas armijas karavīri pirmdien iegāja Kirkūkas pilsētā, kuru līdz šim kontrolēja kurdu bruņotie spēki – pešmergas. Tā ir Bagdādes atbilde uz Kurdistānas valdības pagājušajā mēnesī sarīkoto konsultatīvo neatkarības referendumu, ko Irāka ir pasludinājusi par nelikumīgu.

Ir bažas, ka politiskais saspīlējums starp Irākas valdību un Kurdistānu var pāraugt militārā konfliktā, kurā viens pret otru nostātos līdzšinējie sabiedrotie cīņā pret džihādistu grupējumu Islāma valsts (IV).

Kurdu partijas vaino viena otru Irākas valdības spēki kopā ar Irānas atbalstītiem šiītu kaujiniekiem pirmdien bez pretestības pārņēma stratēģiski svarīgu militāro bāzi un naftas ieguves laukus Kirkūkas provincē, bet pēc tam sasniedza arī Kirkūkas pilsētu, kur tūkstošiem iedzīvotāju viņus sagaidīja kā atbrīvotājus. Bagdāde apgalvoja, ka pešmergas esot atstājuši pilsētu bez
cīņas, tomēr pienāk informācija, ka atsevišķās vietās ir notikušas apšaudes.

Irākas premjerministrs Haiders el Abadi, kurš vēl pagājušajā nedēļā neko negribēja dzirdēt par armijas nosūtīšanu uz Kirkūku, pavēstīja, ka militārā operācija bijusi nepieciešama, lai "aizsargātu valsts vienotību, kuru apdraud sadalīšanās".

Kurdistānas prezidenta Masuda Barzani sabiedrotie no reģionā valdošās Kurdistānas Demokrātiskās partijas (KDP) notikušo Kirkūkā pasludināja par Irākas militāro uzbrukumu. Savukārt ASV bruņoto spēku centrālā virspavēlniecība paziņoja, ka Irākas valdības spēki veikuši "koordinētas pārvietošanās, nevis uzbrukumus". Amerikāņu militārpersonas apgalvo, ka tas noticis pēc vienošanās ar Kurdistānas Patriotisko savienību (KPS), kas ir KDP sīvākā politiskā pretiniece un daļēji kontrolē pešmergas, raksta The Washington Post.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 18.oktobra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits