Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Stambulā nerimst protesti pret Turcijas valdību

Turcijas lielākajā pilsētā Stambulā svētdien trešo dienu pēc kārtas turpinājās protesti pret labējā premjerministra Redžepa Tajipa Erdoana valdību, kura tiek apsūdzēta mēģinājumos islamizēt valsti un ierobežot pilsoņu brīvību.

Svētdienas pēcpusdienā protestu epicentrā - Taksimas laukumā - sapulcējās vairāki simti demonstrantu, lai pieprasītu valdības atkāpšanos. «Mēs šeit paliksim līdz beigām. Tagad vienīgais mūs apmierinošais iznākums ir šīs valdības krišana. Mēs esam noguruši no despotiskas valdības, kas nepārtraukti izdara spiedienu uz mums,» protestētājs, vārdā Akins, sacīja aģentūrai Reuters.

Piektdien un sestdien Taksimas laukumā notika sadursmes starp protestētājiem un policiju. Nemieri izcēlās piektdien pēc tam, kad policija ar spēku izdzenāja miermīlīgus protestētājus, kuri iebilda pret koku izciršanu laukumam blakus esošajā parkā, uz kura zemes paredzēts būvēt milzīgu tirdzniecības un atpūtas kompleksu.

Tādējādi vides aktīvistu mītiņš pārauga masveidīgā protestā pret R. T. Erdoana valdību. Protesti pārmetās arī uz Turcijas galvaspilsētu Ankaru un daudzām citām pilsētām.

Naktī uz svētdienu demonstrācijas notikušas vismaz 48 pilsētās. To laikā arestēts vairāk nekā 900 protestētāju. Ievainojumus guvuši 26 likumsargi un 53 protestētāji, vēsta BBC.

Varasiestādes informēja, ka viens ievainotais smagā stāvoklī ievietots slimnīcā. Savukārt ziņu kanāls Sky News, atsaucoties uz cilvēktiesību organizāciju Amnesty International, ziņoja, ka divi protestētāji esot miruši.

Amnesty International nosodījusi policijas rīcību pret protestētājiem, bet NATO dalībvalsts sabiedrotās ASV un Lielbritānija aicinājušas Turcijas valdību ievērot savaldību.

R. T. Erdoans sestdien televīzijas uzrunā atzina, ka policija ir lietojusi pārmērīgu spēku pret protestētājiem, bet aicināja pārtraukt protestus.

R. T. Erdoans un viņa vadītā Taisnīguma un attīstības partija Turcijā valda jau kopš 2002. gada, un analītiķi paredz, ka viņš 2014. gadā kandidēs uz prezidenta amatu.

Premjera kritiķi uzskata, ka viņš sekulāro musulmaņu valsti mēģina pārvaldīt ar autoritārām metodēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits