Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

SestDienas receptes: Svētku stroganovs un vecmāmiņas uzpūtenis

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās Kristaps Pērle, kurš ir rīdzinieks, kurš četrus gadus dzīvojis un mācījies Nīderlandē, savukārt šobrīd ir viesmīlis meksikāņu restorānā.

"Tā pa īstam nekad nebiju domājis, ka Latvijā ir kaut kādi īpaši produkti, un tikai Nīderlandē pēc kāda laika sapratu, ka parasti ikdienā lietojami pārtikas produkti pie mums ir daudz augstākas kvalitātes. Protams, arī Nīderlandē var nopirkt labas lietas, taču tās tad ir kaut kas īpašs un par attiecīgu – vidusslānim ne pārāk patīkamu – cenu. Tāpēc, atgriežoties Latvijā, ar prieku novērtēju mūsu maizi, piena produktus, gaļas izvēli un zemnieku audzētus dārzeņus."


Svētku stroganovs

Tas ir mans garšīgais bērnības ēdiens, kuru, esot prom no mājām, bieži atcerējos un reiz vienos latviskos svētkos ar draugiem mēģināju pagatavot pats. Šī recepte nav nekāds klasiskais grāfa Stroganova ēdiens no pavārgrāmatas, nosaukums "stroganovs" mūsmājās drīzāk bija ieviesies visām līdzīgi gatavotām gaļas strēmelīšu mērcēm, un patiesībā nekādas receptes man nemaz nebija – visu taisīju uz aci, ieviešot izmaiņas pēc savas garšas un saprašanas. Piemēram, bērnībā ierasto kartupeļu vietā piedevās gatavoju pastu un mērcei pievienoju vīnu. Un vēl nīderlandiešiem ir dīvains, varētu pat teikt, negaršīgs skābais krējums – tā vietā lējām klāt saldo krējumu vai dažreiz arī pienu.

2 stundas
4 porcijas
nav grūti

Vajadzēs:

- 500 g teļa gaļas – vislabāk der fileja, bet var arī muguras mīkstumu
- 2 sīpoli
- 70 g sviesta
- 1 tējk. tomātu pastas
- 1 ēd. k. ar kaudzi miltu
- 200–250 g skābā krējuma
- pipari, sāls
- 1 tējk. sinepju
- 70 g baltvīna
- 50 g marinētu gurķīšu
- glāze buljona vai vairāk pēc vajadzības

Gatavošana:

1. Sagriež gaļu – vispirms gabalu pret šķiedru sagriež šķēlēs, tās izklapē ar gaļas āmuru un tad atkal pret šķiedru sagriež strēmelēs. Sīpolus nomizo un sagriež gabaliņos. Gurķus sagriež ripās.

2. Pannā izkausē sviestu un maigi apcep sīpolus, tad pievieno tomātu pastu, iemaisa miltus un maisot pievieno krējumu, līdz izveidojas bieza, krēmīga masa. Tai pievieno sāli, piparus, sinepes un to visu atšķaida ar baltvīnu.

3. Labi sakarsētā citā pannā sviestā 2–3 minūtes apcep gaļas strēmeles. Kad gaļa sāk sulot, pieber gurķīšus, pievieno pagatavoto krējuma mērci un pārlej buljonu.

4. Uzliek pannai vāku un sautē visu uz nelielas uguns, knapi burbuļojot. Fileja būs gatava apmēram pēc 40 minūtēm, bet mīkstums līdz labai gatavībai būs jāsautē gandrīz divas stundas. Piedevās uzvārām pastu, un lepnais Nīderlandes studentu
stroganovs ar ļoti labu bērnības un Latvijas garšu ir gatavs!


Vecmāmiņas uzpūtenis
Vēl viens mīļš bērnības ēdiens, ar kuru mūs lutināja vecmamma. Uzreiz gan jāsaka atklāti, ka man pašam nekad tik gardu nav izdevies pagatavot. Nīderlandē debesmanna garšoja pavisam citādi – ne jau slikti, bet citādi! Tur nevarēju atrast ne dzērvenes, kuras vecmamma pati salasīja purvā, ne upenes, ne sarkanās jāņogas, kas parasti bija mājas debesmannas pamatā. Toties zemenes un dārza avenes bija, cik uziet, un, lai gan tās nebija tik pilnasinīgas kā mūsējās un arī piens neturēja līdzi mūsu laukos atrodamajam, debesmanna šķita gana laba!

30 minūšu
4 porcijas
viegli

Vajadzēs:

- 500 g zemeņu (svaigu vai saldētu)
- cukurs pēc garšas
- ūdens
- ½ glāzes (apmēram 100 ml) mannas
- auksts piens

Gatavošana:

1. Ogām bļodā pārkaisa cukuru, pielej ūdeni tā, lai nosedz, un kārtīgi sablendē.

2. Pievieno atlikušo ūdens daudzumu, lai iznāk apmēram litrs zemeņu masas, un uzvāra. Noregulē mazu karstumu un iemaisa mannu. Visu laiku maisot, lai neveidojas kunkuļi, vāra apmēram piecas minūtes.

3. Tad ļauj mierīgi atdzist līdz siltas istabas temperatūrai un sāk putot.

4. Centīgā kulšanā jeb putošanā arī slēpjas galvenais laba uzputeņa izdošanās noslēpums. Jākuļ ilgi – sākumā ar lēniem miksera apgriezieniem, ātrumu pakāpeniski palielinot. Jo ilgāk kuļ, jo debesmanna kļūst gaisīgāka, palielinās apjoms, mainās arī krāsa un uzlabojas garša.

5. Bļodiņās lej aukstu pienu un ar karoti iecilā smukas uzputeņa salas. Interesanti, ka, gatavojot bieži, debesmanna katrreiz garšo mazliet citādi. Vecmamma debesmannā ieputoja arī olas baltumu – to pievieno putošanas laikā, lai uzputenis sanāk vēl gaisīgāks un tā ir vairāk.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

Frescobaldi Remole Rosso, Toscana IGT

Sauss sarkanvīns no Sangiovese un Cabernet Sauvignon šķirnes vīnogām, kas augušas Toskānas reģionā. Purpursarkanā vīna buķete ir bagāta ar ķiršu un zemeņu aromātiem, pikantu melno piparu niansi. Patīkams un elegants vīns.

Ieteicams pasniegt 17-18° C temperatūrā

 

 

 

 

 

Frescobaldi Pater Sangiovese Rosso, Sangiovese Toscana IGT

Sauss sarkanvīns no 100% Sangiovese šķirnes vīnogas, kas augušas Toskānas reģionā. Labi sabalansēts vīns rubīnsarkanā krāsā ar pikantu garšvielu toņiem, bagātīgu un izteiksmīgu garšu. Vīna buķete ir bagāta ar zemeņu, kazeņu un ķiršu aromātiem.

Ieteicams pasniegt 17-18° C temperatūrā

 

 

 

 

 

Marchesi de Frescobaldi

Vīna nams ir viens no senākajiem Itālijā, kam ir vairāk kā 700 gadu sena un bagāta vīna darīšanas pieredze un vēsture. Remole ir viena no izcilajām un tai pat laika viegli saprotamām Marchesi de Frescobaldi vīnu līnijām, kuras vārds ir cēlies no vēsturiskas mājas, kas atrodas Sieci pilsētā, austrumos no Florences.

Vīni būs izcili kompanjoni pie Kristapa Pērles piedāvātā liellopu gaļas strogonova. Vecmāmiņas uzpūtenis neprasa sev kompanjonu, tas ir jābauda bez vīna līdzdalības. 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Un balvu saņem...

Spēlmaņu nakts kaislības reizi gadā uzsit augstāko vilni – pagājušās sezonas laureātu vārdus atklās sestdien Valmieras teātrī.

Pēda nācijas pašapziņai

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss (42) pēc valsts svētkiem aicina mazāk koncentrēties uz to, cik zaļa zāle ir aiz sētas, un vairāk rūpēties pašiem par savu vidi. Gan ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata