Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Buļbasket

Moooonstrāls trieciens grozā no augšas (it kā varētu arī no apakšas), spēle_ lov postā, dabl tīms, savāc rībaundu, prrrrrrrrecīzi, laukumā dodas Džons Rembo,_ mazie nazīši'' un vēl, un vēl, un vēl... Izteicieni, kas rotā ikvienu basketbola spēli, kurā pie komentēšanas ticis Edgars Buļs.

Kādreizējais basketbola valstsvienību menedžeris, kura publisko tēlu galvenokārt veidoja paša sarakstītā (bet citu nopludinātā) atskaite par 2009. gada vīriešu izlases darbiem un nedarbiem. Vienā mirklī Edgars no savējā basketbola vidē daudziem kļuva par svešo un izstumto. Kā pats atzinis, smagi pārdzīvojis notikušo, bet ticis pāri šļurai, kas labu laiku gāzās pār viņa galvu (droši vien arī pamatoti). Šobrīd izskatās jau pilnībā restartējis savas attiecības ar tiem, kas spēja izdarīt secinājumus par notikumiem, kuros paši bija iesaistīti. Abpusējas piedošanas akts ir noticis.

Lai arī neapzināti, Edgars Buļs pēdējo gadu laikā Latvijas basketbolā ir nospēlējis vienu no solo partijām – sākot no jau minētās emocionālās, Latvijas basketbolam neglaimojošās atskaites radīšanas un beidzot ar nozīmīgu lomu basketbola popularizēšanā, gan sēžot komentētāja postenī, gan analizējot basketbola aktivitātes kopā ar pretrunīgi vērtēto Valdi Valteru un aicinot sabiedrību diskutēt, domāt.

Atskaites nopludināšana radīja lavīnveida efektu - spēlētāju diskvalifikācijas, līdzjutēju, potenciālo sponsoru novēršanos no sporta veida, asas, indīgas piezīmes par ikvienu ziņu, kurā tika pieminēts kāds no vīriešu izlases agrākajiem dalībniekiem. Papildu artavu sporta veida (ne)popularizēšanā pievienoja arī LBS ar saviem lēmumiem valstsvienību oficiālās spēles translēt Viasat sporta kanālā, kas atlikušo līdzjutēju vidū vēl vairāk nostiprināja pārliecību, ka šis sporta veids Latvijā apzināti tiek gremdēts. Simboliski, ka sporta veida popularitāti Latvijā pēc savas saprašanas un iespējām turpināja stutēt tas pats LBS peltais izlases menedžeris, kurš savā blogā mēģināja analizēt norises basketbolā, provocēt basketbola sabiedrību, brīžam kaitināt ar savu ideālismu un saplēsties ar dažu labu basketbola klubu. Uzkrājis pieredzi un acīmredzot pārvērtējis savu noderību basketbolam, Edgars kļuvis ne tikai par basketbola spēļu komentētāju, bet arī par VEF Rīga spēļu pārtraukumu ekspertu televīziju tiešraidēs, un kopā ar citiem pazīstamiem eks-basketbolistiem izvērtē komandu un spēlētāju sniegumu laukumā. Kad nav jākomentē, Buļs kopā ar Valdi Valteru veido video sižetus par dažādām, Latvijas basketbolam aktuālām tēmām un notikumiem.

Vēl svarīgāks par visu augstāk minēto ir fakts, ka pietiekami turīgās sporta organizācijas izbrāķētais Buļs basketbola popularizēšanā, šķiet, būs izdarījis vairāk nekā viss LBS ar saviem labi apmaksātajiem vadītājiem, izpildītājiem un valdēm kopā ņemtiem.

Nekad neuzzināsim, kā situācija būtu izvērsusies, ja Buļa atskaite nebūtu tikusi nopludināta (paldies nopludinātājam). Pilnīgi iespējams, ka sabiedrība līdz šim brīdim nebūtu uzzinājusi ne par svētku ugunskuriem viesnīcu numuros, ne spēlētāju personības ''diagnozi'', ne arī par LBS ģenerālsekretāra E. Šnepa algu, kas gan nebija minēta atskaitē, bet nāca gaismā pēc saceltās ažiotāžas basketbola sabiedrībā.

LBS reakcija nepārsteidza toreiz un nespēj pārsteigt tagad - acu mālēšana sabiedrībai par it kā veiksmīgajiem lēmumiem un pareizajiem risinājumiem. Rodas jautājums – cik daudz mēs dzirdētu par basketbolu, ja no kopīgajām ziņu lentām izņemtu klubu aktivitātes (galvenokārt VEF un Ventspils puses) un Buļa&Valtera pienesumu basketbola popularizēšanā? Gada sākumā bija cerība, ka jaunais LBS prezidents Valdis Voins ienesīs kādas jaunas vēsmas, taču šobrīd izskatās, ka gaidīt ir velti. LBS prezidenta viedoklis ir tieši tik pat remdens, cik pati organizācija – „viss ir labi”, „mēs strādājam”, „gan jau būs labi”.

Acīmredzami basketbols turpina zaudēt savas popularitātes pozīcijas. To apliecina arī nesen publiskotais „Latvijas sporta veidu tops 2011”, ko veicis tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS ar Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Sporta federāciju padomes, www.sportacentrs.com un MediaCom Latvija atbalstu. Ja iepriekšējā gadā basketbols ieņēma otro vietu uzreiz aiz futbola, tad šajā gadā basketbols noslīdējis jau līdz 4. vietai. Nebūs brīnums, ja jau nākamajā gadā basketbols būs izkritis no TOP5, līdz ar to vēl vairāk iedragājot uzticību potenciālo sponsoru, atbalstītāju vidū un zaudējot popularitāti starp atlikušajiem līdzjutējiem. Bet neizskatās, ka LBS kādu tas ļoti uztrauktu – garantētas algas un sociālās garantijas, prēmijas selektīvi izraudzītiem darbiniekiem, kuri nerunā pretī, dienesta automašīnas, apmaksāti telefona rēķini un apmaksāti komandējumi no budžeta, kuru veido salobētā nauda no dažādiem valsts uzņēmumiem.

Uzdrošinos apgalvot, ka Edgars, lai arī godājamā basketbola trenera A. Krauliņa nosaukts par „menedžerīti”, ir kļuvis par pēdējā laika spilgtāko zvaigzni starp visu sporta veidu komentētājiem un šī brīža lielākajiem basketbola popularizētājiem valstī. Neraugoties uz to, ka dzirdams tikai basketbola spēļu aizkadrā un atsevišķos video sižetos internetā, emocionālais, vitālais un atraktīvais komentēšanas stils un pozitīvā atkarība no basketbola tiek pārnesta arī uz līdzjutējiem. Šis ir tas klasiskais gadījums, kad - var patikt, var nepatikt, bet vienaldzīgo nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izcelties ganāmpulkā

Divvirzienu līgums Anžejam Pasečņikam paver iespējas Milvoki Bucks pārbaudes spēlēs.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi