Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Cēsīs norisināsies jauktās nakts orientēšanās stafetes Meridiānam - 40

Cēsu orientēšanās klubs Meridiāns šogad atzīmē 40 gadu jubileju. Šim notikumam par godu 18. maijā plkst. 22:00 Cēsīs, Pils parka estrādē klubs organizē Jaukto nakts orientēšanās stafeti. Nakts stafete ir Latvijā ļoti reti sastopams orientēšanās formāts, turklāt jauktā stafete nozīmē to, ka vismaz vienam no trim komandas dalībniekiem jābūt daiļā dzimuma pārstāvei. 
Stafetes ir aizraujošas ne tikai tās dalībniekiem, bet arī skatītājiem, jo visām komandām starts tiek dots vienlaicīgi. Ir viegli sekot sacensību attīstībai un intriga nezūd līdz pēdējam brīdim. Nakts šo pasākumu padara vēl īpašāku, jo katram dalībniekam uz galvas ir spožs pieres lukturis un skrējējus varēs redzēt jau pa lielu attālumu. Skatītājiem pateicīgākās vietas būs uz Palasta ielas pie Pils parka, kur distance no Cēsu parkiem caur Pirtsupītes gravu aizvīsies uz piepilsētas mežiem. Uzvarētāju komandas finišs plānots pirms pusnakts.

Lai arī Latvijā nakts stafetes tiek rīkotas reti, tepat kaimiņos – Somijā pavisam drīz notiks Jukolas stafetes – kas ir pasaulē lielākās nakts stafetes ar 13’000 dalībniekiem. Daudzas Latvijas komandas pirms atbildīgā starta dosies uz Cēsīm pārbaudīt savus spēkus un mērosies savā cīņas sparā ar cēsnieku komandām. 

Kluba vēsture

Meridiāna pirmsākumi meklējami tālajā 1972. gadā, kad mežā pie Raiskuma kroga devās 66 skrējēji. Sacensību idejas autors, galvenais organizators un tiesnesis bija Andrejs Kalvāns, kurš par orientēšanos bija uzzinājis mācoties Rīgas Politehniskā institūtā. Pirmos divus gadus viņš pats bija distanču priekšnieks, pats – sekretārs, pats – galvenais tiesnesis. Arī kartes viņš pavairoja pats. Neskaitāmas naktis viņš pavadīja fotolaboratorijā. Kaut kur dabūtu karti viņš pārzīmēja lai varētu nofotografēt un pavairot. Darbs bija pa pusei legāls, jo Padomju Savienībā karte bija slepens militārs dokuments. Lai izvietotu distanci un novadītu sacensības, Andrejs aizbrauca uz vajadzīgo vietu ar satiksmes autobusu . Viss vajadzīgais – kontrolpunkti, kontrolkartiņas, kartes, informācijas materiāli - bija aiznesams ar vienu reizi. Pamazām radās palīgi, kas uzņēmās atsevišķu kārtu organizēšanu.

No 1976. gada kartēm varam redzēt, ka Meridiāns ir jau ieguvis savu simbolu. Tā autore ir Ināra Ģipsle, kas šajā laikā bija viena no stiprākajām Latvijas orientieristēm. Savukārt vārdu – Murmulītis – izdomāja Jānis Krūze.

1981. gada Meridiāns iezīmējas ar revolūciju rezultātu apkopošanā. Orientierists Gatis Skrastiņš (Latvijas spēcīgākās orientieristes Aijas Skrastiņas tēvs), kurš strādāja informācijas un skaitļošanas centrā, rezultātus apkopoja ar skaitļojamās tehnikas palīdzību. 

Ja līdz 1988. gadam katrai kārtai bija savs galvenais distanču priekšnieks, tad šajā gadā sacensību organizēšanu un vadību pilnībā uzņēmās Kārlis Magons. 1989. gadā oficiāli tika nodibināts orientēšanās klubs Meridiāns. Pirmais kluba valdes priekšsēdētājs bija Ojārs Millers. Nu jau sacensību seriāls tika organizēts kopā ar klubu (tā aktīvākie biedri tāpat jau visu laiku bija pie organizēšanas). 1994. gadā Ojāram Milleram sacensību organizēšanā sāka palīdzēt Juris Knēts, kurš klubu vada arī šodien.

Vairāk informācijas par pasākumu:
www.meridians.lv un pie Jura Knēta – 29477498 begin_of_the_skype_highlighting    29477498  end_of_the_skype_highlighting, [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šilovs: Nevarēju pievilt komandas biedrus

Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs, aizvadot ceturto spēli Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņā, centies parādīt savu labāko sniegumu, lai nepieviltu komandas biedrus, sarunā ar Zie...

Bronzas kodols saglabāts

Latvijas hokeja valstsvienībā būs pārbaudītas vērtības un septiņi jaunpienācēji.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi