Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Handbola izlases treneris Labanovskis būs gandarīts, ja pretiniekiem nebūs viegli

Nākamajā nedēļā Latvijas vīriešu handbola izlasi gaida divas pirmās spēles 2012. gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra otrajā posmā Reikjavīkā pret Īslandi un Dobelē pret Vāciju, kur kādreizējais valstsvienības spēlētājs Valdis Labanovskis pirmo reizi oficiālā, nevis pārbaudes spēlē, vadīs komandu cīņā savas publikas priekšā.

Labanovskis par Latvijas izlases treneri kļuva aprīlī, kad amatā nomainīja Andri Gulbi, kura asistents viņš bija pirms tam. Gatavojoties pirmajam EČ kvalifikācijas turnīram jūnijā Tbilisi, Latvijas izlase divās pārbaudes spēlēs bija pieveikusi Igauniju, Gruzijas galvaspilsētā pirmajā spēlē zaudējusi Somijai, taču uzvaras divās pārējās spēlēs pret mājiniekiem un pēc tam ar vajadzīgo triju vārtu pārsvaru pār Itāliju deva uzvaru grupā un vietu otrajā kvalifikācijas posmā.

''Mēs ļoti gribējām uzvarēt, taču arī veiksme bija mūsu pusē,'' tā par kvalificēšanos gaidāmajam spēļu ciklam aģentūrai BNS teica Labanovskis. Otrajā posmā spēlēs septiņās grupās sadalītas 28 komandas, bet finālturnīram, kas no 2012.gada 17. līdz 29.janvārim risināsies Serbijā, kvalificēsies pa divām labākajām no katras grupas.

EČ kvalifikācijas cikla otrā posma spēles notiks trijos ciklos ar izbraukumiem. Pirmais būs tagad, kad Latvija 27. oktobrī spēlēs ar Īslandi un 31. oktobrī ar Vāciju. Otrajā (2011.gada 9.-13.marts) spēlēs ar Austriju vispirms mājās, tad izbraukumā, bet kvalifikācija noslēgsies ar spēlēm no 8. līdz 12.jūnijam pret Īslandi mājās un Vāciju viesos.

Pretinieki būs ļoti labas komandas. Latvija šajā četriniekā pēc spēka objektīvi ir vājākā, lai gan arī Aivis Juržs spēlē pasaules spēcīgākajā - Vācijas - bundeslīgā un ir viens no ''TSV Hannover-Burgdorf'' uzbrukuma līderiem. ''Šādā līmenī jau mēs esam spēlējuši - pret Franciju un Čehiju vēl pavisam nesen. Ir bijušas spēles arī pret Spāniju. Pret pasaules labākajām komandām ir bijušas gan labākas, gan sliktākas spēles, un esam reizēm arī pasmagāk zaudējuši,'' sacīja Labanovskis.

''Gribu, lai labi spēlējam un cīnāmies, bet pats galvenais, lai nebūtu sagrāves. Tad arī mēs varbūt izcīnīsim kādu punktiņu. Skaidrs, ka mums būs kļūdas, taču vēlos, lai mēs no tām mācītos un tas noderētu spēlētājiem turpmāk. Būšu apmierināts, ja varēsim spēlēt ar pretiniekiem kā līdzīgi ar līdzīgiem un radīt viņiem problēmas. Tā, lai arī viņiem būtu jācīnās,'' savas vēlmes atklāja komandas galvenais treneris.

Labanovskis arī norādīja, ka visi pretinieki būs iespējami labākajā sastāvā. ''Tās jau viņiem tagad nebūs tikai spēles pret Latviju. Vācijai būs jāspēlē pret Austriju un Īslandei pret Austriju. Viņi nevar aicināt uz spēli pret mums kādu vienu sastāvu, bet citu sastāvu pret austriešiem. Īslandei jau ir pieredze, nospēlējot neizšķirti ar Austriju, Vācija arī ir tai zaudējusi. Nebūs tā, ka pret austriešiem viņi spēlēs ar vienu sastāvu, bet pret mums ar citu.''

Galvenie pretendenti uz pirmajām divām vietām grupā arī ir Īslande un Vācija. ''Kura komanda būs grupas turnīra uzvarētāja, to gan ir grūti pateikt. Pēdējos čempionātos Īslande bija labāka. Pekinas olimpiskajās spēlēs tā ieguva sudraba medaļas, iepriekšējā Eiropas čempionātā Austrijā viņi arī bija krietni augstāk nekā Vācija, kas pēdējos čempionātus aizvada neveiksmīgi. Zināms, ka komanda tiek veidota no jauna. Mums gan tas ir vienalga, vai pirmā būs Īslande vai Vācija.''

Interesanti, ka Labanovskis strādā Austrijā, kur ir galvenā trenera asistents Insbrukas ''HIT medalp Tirol'' komandā, viņa asistents izlasē Vācijā strādājošais Edgars Švanks ir spēlējis ne tikai Latvijas, bet arī Vācijas izlasēs, savukārt viens no Īslandes izlases līderiem ir Latvijā izaugušais Aleksandrs Pētersons, kurš Pekinā tika pie olimpiskā sudraba.

Labanovskis domā, ka kaut kādas priekšrocības ir, ja treneri strādā valstīs, kas būs pretinieces. ''Noteikti var gūt kādu labumu, taču ir jāapzinās spēku samēri. Lielāks labums būtu tad, ja samēri būtu līdzīgāki. Ir diezgan liela atšķirība starp mūsējo un pārējām izlasēm.''

Savas karjeras laikā kā spēlētājs, vēlāk kā treneris Labanovskis ir darbojies pie daudziem treneriem, taču tagad, trenera karjeras sākumā un vadot Latvijas izlasi, kādu no skolotājiem izcelt nespēj.

''Katrs treneris dara kaut ko citādi. No katra var ko mācīties. Bet ar Latvijas izlasi jau man nemaz nav bijusi izdevība kārtīgi pastrādāt. Vasarā vairākas dienas trenējāmies un uzreiz nospēlējām turnīru Gruzijā, bet kopš tā laika neesam tikušies. Tagad sapulcēsimies, divi treniņi un atkal spēlējam!''

Kā nepatīkamāko lietu pirms gaidāmajām spēlēm Labanovskis nosauca veco problēmu, kad dažādu iemeslu dēļ atkal nebūs iespējams sapulcināt kopā visus spēcīgākos. Piemēram, nebūs vienīgā Latvijas handbolista, kas šajā sezonā spēlē Čempionu līgā, - Daiņa Krištopāna no Prešovas ''Tatran'' (Slovākijas). ''Nekad mums neizdodas savākt kopā visus labākos spēlētājus. Tagad atkal komanda būs citāda nekā bija Gruzijā,'' trenerim atlika paust nožēlu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi