Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lakučs: Štrombergs bija spēcīgākais, bet pasaules čempionātā pietrūka veiksmes

Pēc Birmingemā (Anglija) aizvadītā pasaules čempionāta BMX riteņbraukšanā, kurā Latvijas lielākā cerība Māris Štrombergs pie medaļām netika, laikraksts_ Diena _uz nelielu sarunu aicināja treneri Ivo Lakuču.

Kāds ir noskaņojums, dodoties mājup no pasaules čempionāta?

Kā lai saka. Tādas kā paģiras. Pēc šīm sacensībām ir tāds neliels rūgtumiņš uz mēles.

Kas īsti notika finālbraucienā, kur Māris Štrombergs piedzīvoja kritienu?

Kritiens jau bija tāds gala rezultāts. Finālā beidzamajā virāžā Māris bija piektais, bet trešajā pozīcijā braucošais sportists nokrita un uzgāzās viņam virsū. Reāli viņš finišā būtu ceturtais vai piektais. Pēc šīs sadursmes viņš nesteidzīgi aizbrauca līdz beigām. Tik šaurā trasē viss jau izšķiras pirmajā taisnē un pirmajā līkumā, jo pēc tam apdzīt ir praktiski neiespējami.

Tad var teikt, ka Māris medaļu pazaudēja jau pusfinālā, jo netika pie labākā celiņa?

Sākās jau viss labi, jo Māris ceturtdaļfinālu vinnēja, dabūja pirmo celiņu, bet tur bišķiņ neizdevās startiņš, tāpēc viņu nospieda un viņš «aizgāja» pa otro vietu. Varēja pat izvirzīties pirmajā pozīcijā, bet beigās braucienā palika tikai trešais. Tas deva tikai septīto ātrāko laiku summā, tāpēc finālā varēja tikt tikai pie ārmalas celiņa. Šajā trasē pirmā taisne ir ļoti īsa, nav posma, lai uzmītos. Ir tikai astoņu metru starta kalns un divi tramplīni, starp kuriem gandrīz neviens miniens nesanāk. Parasti, ja neizdevās tikt pie pirmā celiņa, Māris ņēma astoto, jo ārmalā viņam ir visas iespējas sevi parādīt, taču šoreiz astotais celiņš «nestrādāja». Finālā viņš startēja no sestā celiņa un uz otrās pumpas bija jau par pusriteni priekšā, bet mazliet par tālu aizlidoja, un sanāca lieka pauzīte. Sems Vilobijs izmantoja pirmā celiņa priekšrocību, iegāja Mārim sānos un paturēja viņu virāžas augšā. Vēl gan varēja iziet otrajā pozīcijā, bet līderu cīņu izmantoja Joriss Dodē, kurš pa zemāko trajektoriju «izspieda» Štrombi vēl tālāk, tāpēc viņam nācās samazināt ātrumu. Māris lēnām atkrita uz piekto pozīciju, līdz piektajā virāžā viņam virsū «uznesās» krītošs čalis. Māris jau izdarīja visu, bet no sestā celiņa varēja cerēt vien uz to, ka iekšmalā esošie startā aizķersies.

Laikam jau šī trase īsti nebija Mārim pati ērtākā…

Ar viņa spējām arī šādās trasēs ir labas izredzes, bet ļoti liela nozīme bija starta celiņam. Parasti Māris var atļauties startiņā mazliet vēlāk sākt, bet ar savu ātrumu un eksplozivitāti pirmajā trasē visu jau atgūt, šoreiz viss bija tendēts uz pašu sākumu.

Medaļa izslīdēja arī individuālajā braucienā?

Jā, tur viņš medaļu norāva pašās beigās. Tā trase ir tik īsa, ka pat elpu īsti nedrīkst ievilkt. Jānostrādā perfekti, un viņš jau juta, ka trešajā taisnē viņam ātrums nav tik liels, cik vajadzētu, tāpēc ceturtajā viņš «plosījās» un vienā tramplīnā nesanāca minieni, lai beigās izmestu riteni. Tas nebija no viņa pavirzīts uz priekšu. Tur arī tās pāris simtdaļas pazuda. Līdz tam viņa brauciens bija vismaz otrās vietas līmenī. Šajā trasē jābrauc uz robežas. To izdarīja Konors Fīldss, kurš uzvarēja individuālajā braucienā, taču šāda braukšana viņam atspēlējās ceturtdaļfinālā, kad viņš par ātru sāka mīties un izlidoja no trases.

Kā vērtē pārējo Latvijas sportistu startu?

Nekāda vaina. Visi savās vietās. Rezultāti bija ļoti blīvi. Rihardam Veidem un Edžum Treimanim tikai divu desmitdaļu pietrūka līdz Top 16. Bija pāris kļūdu. Ceturtdaļfinālā Rihards to braucienu īsti neuzķēra. Man šķiet, viņam vēl bija palikušas sajūtas pēc pēdējā kritiena, kad viņš divas nedēļas nevarēja atjaunoties. Šeit viss notika ātri, kritienu bija daudz. Pirmo braucienu nopūdelēja, un tad jau vairs nebija iespēju. Edžus sāka otrādi, lēnām, bet beigās bija uz braucienu uzvilcies. Viņš bija vienā priekšbraucienā ar pagājušā gada čempionu Jorisu Dodē, bija diezgan labi - trešajā braucienā jau gandrīz brauca pa priekšu, bet ceturtdaļfinālā mazliet ielika barjerā, izsitās no ritma. Brauca jau piektajā pozīcijā un meklēja iespējas apdzīt ceturto, bet tur bija kritiens, kurā viņu arī izstūma no trases. Sniegums bija labs, mazliet veiksmes pietrūka. Šādās trasēs, ja neesi pirmās taisnes braucējs, tad viss ir ļoti atkarīgs no veiksmes.

Jāsāk gatavoties olimpiskajām spēlēm. Vai braucēju trijnieks ir zināms?

Ja nebūs nekādu brīnumu no federācijas un funkcionāru puses, tad tur visam vajadzētu būt skaidram. Jau pirms čempionāta pēc nopelnītajiem punktiem un rezultātiem visam vajadzētu būt skaidram. Arī čempionātā Štrombergs, Treimanis un Veide bija priekšā.

Kā gatavosieties?

Māris aizbrauca uz Ameriku, kur piedalīsies pāris mačos, krās spēkus, un mēnesi pirms Londonas brauks uz Latviju. Rubenē gatavosimies olimpiskajām spēlēm. Pagaidām vairāk padarbošos ar pārējiem, bet Māris tā mierīgi atpūtīsies. Viss jau pasaules čempionātā bija kārtībā. Labākais jau viņš bija, spēcīgākais arī. Šoreiz nedaudz veiksmes pietrūka. Tā veiksme ir jānopelna. Šoreiz kaut kā varbūt nebijām līdz galam nopelnījuši. Jādara viss, lai nopelnītu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi