Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Sirmais uzdod toni - 84,06 m un uzvara Tartu

Piesardzība, savainojumi, optimālās tehnikas meklējumi un izlaistas pirmās augstākās raudzes sacensības bija par iemeslu tam, kāpēc Latvijas šķēpmetēji gausi iešūpojās olimpiskajā sezonā. 20 gadu vecais Zigismunds Sirmais otrdien Kuldliiga sacensībās Tartu pirmais no Latvijas šķēpraižiem šosezon pārsniedza 80 metru robežu. Sirmā rezultāts 84,06 metri ir devītais labākais pasaulē 2012. gada sezonā. Pirmās nopietnākās pašmāju sacensības Rīgas kausi 2012 notiks otrdien, 5. jūnijā.
Aiz piecdesmitnieka

Diezgan neierasta aina līdz otrdienai atklājas, ieskatoties Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) publicētajā 2012. gada šķēpmetēju rezultātu sarakstā. Labāko piecdesmitniekā nebija neviena Latvijas pārstāvja! Pekinas 2008. gada olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs Ainārs Kovals ar rezultātu 78,38 metri ieņēma 51. vietu. Sarakstā gan vēl nebija ievietots 2004. gada olimpisko spēļu vicečempiona Vadima Vasiļevska pagājušajā piektdienā Vācijas pilsētā Desavā sasniegtais 78,41 metrs. Šis rezultāts gan Vadimam arī dotu tikai 51. vietu.

«Vācijā organizatori Vadimam pievērsa pastiprinātu uzmanību, kamdēļ nebija iespējams pienācīgi sagatavoties sacensību metieniem,» pēc treneres Valentīnas Eidukas teiktā, Vasiļevskis paguvis izdarīt tikai vienu izmēģinājuma metienu. «Pirms sacensību sākuma Vadimam bija jāatrādās tribīņu priekšā publikai, tāpēc viņš nepaguva izmērīt pat ieskrējiena «marku». Viss notika lielā steigā. Pēc tam bija liela gribēšana, un, kā tādās reizēs mēdz būt, izpildījums vairs nesanāk tas labākais.»

Pirms gada 28. maijā Vasiļevskis jau bija sasniedzis savu labāko sezonas rezultātu 88,22 metrus, kurš 2011. gada pasaules rangā palika trešais. «Lai sezonas pirmajā pusē uzrādītu augstvērtīgu rezultātu, vajadzēja meklēt iespēju startēt pēc Portugāles treniņnometnes. Patlaban kondīcija jau vairs nav tik laba. Bija iespēja startēt Dimanta līgas pirmā posma sacensībās Dohā, taču Vadims negribēja tik tālu doties. Pagaidām darbs arī notiek piesardzības režīmā. Tikai vienu reizi nedēļā metam šķēpu, lai Vadims neatsvaidzinātu potītes savainojumu. Vajadzētu vairāk, bet gan jau būs arī rezultāts,» optimistiski ir noskaņota trenere Eiduka.

Rīgā bez Vasiļevska

Rīgas kausu 2012 sacensībās otrdien Vasiļevskis nestartēs. Sestdien viņam paredzēts starts Dimanta līgas sacensībās ASV pilsētā Jūdžīnā, bet ceturtdien jau Dimanta līgas mači Oslo. Eiduka norāda uz saspringto kalendāru, tikmēr cita informācija vēsta, ka Rīgas kausu 2012 rīkotāji neesot vienojušies par dalības nosacījumiem ar Vadima menedžeri Ludmilu Olijari.

Pagājušajā sezonā Zigismunds Sirmais strauji ielēca šķēpmešanas elitē. Sirmais divas reizes laboja pasaules junioru rekordu (84,69), kas bija 12. rezultāts pasaulē vīru konkurencē. «Šosezon viņam pagaidām «nelīmējas» kopā tehniskais izpildījums. Sirmais ir liels domātājs. Visu laiku viņam pa galvu šaudās visādas idejas. Redzu, ka viņš cenšas kopēt citu sportistu tehniku, tāpēc arī pagaidām nav rezultāta. Esmu viņam to aizrādījusi, laikam būs sapratis,» tā Eidukas Dienai klāstīja pirmdien. Vakar pēc sacensībām Tartu, kurās Sirmais ar 84,06 metriem uzvarēja, noskaņojums jau bija mundrāks. «Sestajā mēģinājumā beidzot «trāpīja» šķēpā. Pirms tam bija tikai 75 metri.» Tartu startēja ar Kovals un ar 74,54 metriem ieņēma 5. vietu. Arī Sirmais dosies uz Dimanta līgas sacensībām Jūdžīnā, taču startēs arī Rīgas kausos.

Vasiļevskis un Sirmais ir izpildījuši Londonas olimpisko spēļu A normatīvu. Trešā vakance ir brīva, tiesa, jāsasniedz A normatīvs - 82 metri. Reālākais kandidāts, šķiet, ir 30 gadu vecais Kovals, lai gan pagājušajā sezonā viņam tā arī neizdevās pārsniegt 80 metru atzīmi (78,39). 23 gadus vecais Ansis Brūns pērn pirmo reizi aizlidināja šķēpu aiz 80 metru atzīmes (80,40), taču pārgalvības dēļ, šoziem sacensībās startējot gandrīz vai vienā krekliņā, apaukstēja muguru. Tāpēc arī sacensībās Desavā Brūnam tikai 72,96 metri un 8. vieta.

Iespējama ir arī 36 gadus vecā ventspilnieka Ērika Raga iziešana šķēpmešanas sektorā. Kā Dienai pastāstīja treneris Māris Grīva, Ēriks kopš jaungada strādājot gandrīz vai 20 stundu diennaktī. «Viņam ir dežūras, taču Ēriks pamanās arī atnākt uz stadionu. Zinu, ka desmitu gadu garumā uzkrāto spēku tik ātri nevar pazaudēt.» Ceturtdien tikšot pieņemts lēmums, vai Rags startēs Rīgas kausu sacensībās.

Dāmas bija augstāk

Pasaules rangā dāmas līdz otrdienai bija augstāk: 22. Madara Palameika (60,69), 34. Linda Mūze (59,33), 57. Sinta Kovala-Ozoliņa (57,09). Latvijas rekordiste Palameika vienīgā pārsniegusi 60 metru atzīmi, taču sportistes tēvs un treneris Gints Palameiks iestarpina: «Arī Madarai jau šķēps vēl nelido tik tālu, cik gribētos.» Palameika ir izvēlēta par galveno reklāmas seju Rīgas kausu sacensībām.

Eiduka saka, ka viņas audzēkne Kovala-Ozoliņa treniņos ar pāris soļu ieskrējienu pārsniedzot 60 metru atzīmi. Kā sacensības, tā kaut kas nesanāk. Varbūt «izšaus» otrdien Rīgas kausos?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi