Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Baltkrievijas Hokeja federācijas prezidentam Baskovam piešķīrusi piecu gadu diskvalifikāciju

Starptautiskā Ledus hokeja federācija (IIHF) uz pieciem gadiem diskvalificējusi Baltkrievijas Hokeja federācijas (FHB) prezidentu Dimitriju Baskovu, ziņo IIHF.

Jau ziņots, ka 2021.gada pasaules čempionātu šogad bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlējās rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo tās pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms pielieto represijas pret mierīgajiem protestētājiem.

Latvijas Hokeja federācija (LHF) pagājušā gada nogalē nosūtīja paziņojumu FHB, kurā lūgts skaidrojums notikušajiem incidentiem un informācijai, kas tieši saistīta ar FHB vadības līdzdalību tajos.

Novembra vidū Baltkrievijas sporta portāls "Tribuna" nāca klajā ar ziņu, ka Baskovs bijis klāt uzbrukumā, pēc kura slimnīcā mira opozīcijas aktīvists Ramans Bandarenka. Baskovs un pasaules čempions taiboksā un kikboksā Dmitrijs Šakuta, kurš tiek turēts aizdomās uzbrukuma iniciēšanā, tika iekļauti Latvijai nevēlamo personu sarakstā.

Trešdien IIHF pēc desmit mēnešu ilgas izmeklēšanas nākusi klajā ar paziņojumu, kurā teikts, ka Baskovs rīkojies pretrunā ar IIHF rīcības kodeksu, tāpēc viņam piešķirta piecu gadu diskvalifikācija. Paziņojumā teikts, ka iegūti pierādījumi, kas liecina, ka Baskovs aicinājis atbalstīt Baltkrievijas valdības piekopto politiku un noniecinājis tos sportistus, kuri nebaidījušies atklāti kritizēt Lukašenko režīmu.

IIHF iesniegtā Baltkrievijas Sporta solidaritātes fonda (BSSF) atskaite vēsta, ka pagājušā gada jūnijā Baskovs publicēja atklātu vēstuli, paužot kritiku to sportistu virzienā, kuri nevairījušies skaļi atbalstīt opozīciju. IIHF, atsaucoties uz BSSF ziņojumu, arī min, ka Baskovs politiskās pārliecības dēļ no amata atbrīvojis vairākus trenerus un izbeidzis līgumsaistības ar atsevišķiem sportistiem.

Tāpat pierādījumi liecina, ka Baskovs pārkāpis savas FHB prezidenta pilnvaras, mēģinot atbalstīt Lukašenko režīmu, kas ir pretrunā ar Olimpiskās hartas piekto paragrāfu un arī vairākiem IIHF disciplinārajiem noteikumiem.

IIHF arī skaidro, ka izmeklēšanas laikā izanalizēti vairāki video un audio materiāli no uzbrukuma dienas, kad no gūtajiem savainojumiem mira Bondarenko. Izpētītie materiāli neatklāj Baskova tiešu iesaisti incidentā, bet arī neizslēdz versiju, ka viņš todien bijis notikušā liecinieks.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) valde pagājušā gada 7.decembrī paziņoja, ka Baskovs hokeja federācijas un arī Baltkrievijas Olimpiskās komitejas iekšienē nav aizsargājis Baltkrievijas sportistus no politiskas diskriminācijas, kā rezultātā grauta olimpiskās kustības reputācija. 

Baskovs turpmākos piecus gadus nedrīkstēs piedalīties nevienās hokeja sacensībās nedz vietējā, nedz starptautiskā mērogā. Par diskvalifikācijas sākuma datumu noteikts šī gada 9.septembris. Tā noslēgsies 2026.gada septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi