Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Dators žurnālista vietā

Datorspēļu cienītāji jau ir apraduši ar «pusmākslīgo intelektu». Cilvēcīgā balss, kas sporta spēļu laikā sakarīgā kārtībā virknē standarta frāzes, rada iespaidu, ka hokeja, basketbola vai jebkuras citas sporta spēles laukumā notiekošo komentē kāds pazīstams eksperts. Drīz ar šādu realitāti nāksies sadzīvot arī pārējai sabiedrības daļai, jo divu tehnisko institūtu laboratorijās top datorprogrammas, kas skaitļojamās mašīnas padarīs par reportieriem.

Pirmā par šādu ieceri marta vidū paziņoja sporta statistikas mājas lapa StatSheet. Rezultātu apkopotāji plāno, sākot ar vasaru, pilnīgi visus tekstus radīt ar algoritmu palīdzību. Tas nozīmē, ka cilvēki vairs nepieliks roku rezumējošo tekstu radīšanā. Tie tiks pasniegti blogu formā un idejas autori apņēmušies panākt, ka deviņi no katriem desmit lasītājiem noticēs, ka tekstu rakstījis cilvēks.

Otrie celmlauži ir Ziemeļrietumu universitātes Makormika inženierzinātņu skolas Saprātīgās informācijas laboratorijas pārstāvji. Viņi izstrādājuši StatsMonkey algoritmu, kas, balstoties uz statistikas datiem, rada sporta spēļu aprakstus. Sistēma nav sarežģīta. No statistikas tiek izvēlēts labākais spēlētājs un viņa sasniegums tiek iepīts iepriekš sagatavotās frāzēs par izcilo veikumu. Tālāk secīgi tiek izklāstīti komandas biedru un pretinieku sasniegumi. Ja svarīgākie notikumi risinājušies pēdējās sekundēs, programma teikumu pēc teikuma atstāsta informāciju, kas datu bāzē krājas spēles gaitā.

«Sports ir neticami laba bāze šai sistēmai, jo ir piesātināts ar datiem. Sistēma zina, kā darboties un atrast informāciju. Tā zina, kā atrast citātus, kā apkopot datus. Taču tikai žurnālists var piešķirt stāstījumam savu skatījumu,» Saprātīgās informācijas laboratorijas līdzvadītājs Kristiāns Hamonds sarunā ar britu laikrakstu Guardian apzinās, ka pagaidām programma nevar aizstāt cilvēku. Tādēļ sākumā mērķi ir pieticīgāki: «Mēs šādā veidā apgādāsim žurnālistus ar sākuma informāciju.»

Skeptiķi netic, ka programma pratīs nodot lasītājiem tās emocijas, kas valdījušas spēlē. Taču nevar noliegt, ka reizēm arī žurnālistu darbi mēdz būt garlaicīgi. Ja var ticēt algoritmu izstrādātājiem, ka viņu izrādītie paraugi angļu valodā patiešām tapuši bez cilvēku līdzdalības, tad jāatzīst, ka tie būtiski neatšķiras no Reuters un AP ziņu aģentūru klasiskajiem sacensību aprakstiem - bagātīgi ar standartfrāzēm un vienādi konstruēti.

Abu projektu autori uzsver, ka pagaidām programmas darbosies tajos lauciņos, kuros radoši cilvēki iegriežas nelabprāt - statistikas datu apstrādē un analizēšanā. Tā tiek uzskatīta par ārkārtīgi garlaicīgu nodarbi.

Kad sporta ziņu taciņa būs iemīta, tam sekošot finanšu ziņas un lokālās vēstis. Akciju cenu analizēšanā varētu noderēt līdzīgs algoritms kā sportā, bet lokālās ziņas varētu būvēt no informācijas druskām, piemēram, no dažādiem pašvaldību lēmumiem un rīkojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko