Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Elektroniskie dārgumi: ko baidās zaudēt ierīču lietotāji

Savās elektroniskajās ierīcēs lietotāji glabā daudz personiskās un darba informācijas, kā arī brīvi pārvieto to sava dažādu platformu «stilierīču parka» ietvaros. Kaspersky Lab veica starptautisku pētījumu* un noskaidroja, kāds galddatoru, klēpjdatoru, interneta klēpjdatoru, viedtālruņu un planšetdatoru saturs lietotājiem šķiet visvērtīgākais.

Piemēram, respondentiem tika lūgts izvēlēties trīs visvērtīgākā satura veidus savās ierīcēs. Personisko elektronisko ierīču lietotāji visaugstāk vērtē savu elektronisko saraksti (43%). Vēl 40% aptaujāto lietotāju pirmajā trijniekā iekļāva pašu uzņemtās fotogrāfijas un videomateriālus. Lietotājiem visvērtīgāko datu saraksta pirmo trijnieku noslēdz (ar darbu nesaistīti) personiskie dokumenti, kas ir būtiski 37% respondentu.

Lietotājiem vērtīgā satura veidu sarakstu turpina bankas informācija (kontu, kredītkaršu numuri utt.), kontaktinformācijas e-grāmata, paroles un cita personisko lietotāja kontu informācija, ierīces programmnodrošinājums, darba dokumenti, izklaidējošais saturs (foto, video un mūzika no citiem avotiem), mācību materiāli, darba sarakste un e-grāmatas.

Bez tam lietotāji izveidoja arī to satura kategoriju sarakstu, kuru noplūdei var būt īpaši sliktas un pat bīstamas sekas. Pirmajā trijniekā iekļuva bankas informācija (60% aptaujāto), lietotāja kontu lietotājvārdi un paroles (58%), kā arī personiskā elektroniskā sarakste (37%).

Saturs var nonākt ļaundaru rokās, gan nozogot pašu ierīci, gan iekļūstot tajā kaitīgajām programmatūrām, piemēram, pa interneta pieslēgumu. Rietumeiropas valstīs vidēji vairāk nekā 90% galddatoru, klēpjdatoru, planšetdatoru un 75% viedtālruņu regulāri tiek pievienoti internetam. Un tieši te, internetā, lietotājiem uzglūn drošības apdraudējumi, vai tās būtu kaitīgās programmatūras (vīrusi, trojieši un spiegprogrammatūras, datortārpi, sistēmlaužņi), surogātpasts vai pikšķerēšana.

«Digitālā pasaule virzās pretī ierīču un platformu daudzveidībai. Mobilās ierīces arvien biežāk tiek izmantotas kā minidatori datu glabāšanai, ziņapmaiņai, meklēšanai internetā, bankas operāciju veikšanai, personiskā foto un video satura radīšanai, grāmatu lasīšanai utt. Tas viss padara ierīci un tās saturu vienādā mērā ievainojamu,» saka Kaspersky Lab Stratēģiskā mārketinga un zīmola attīstības pārvaldes vadītājs Aleksandrs Jerofejevs. «Lai iegūtu pārliecību par visas konfidenciālās informācijas drošību, ir jāaizsargā viss savu rīku spektrs– galddators, klēpjdators, interneta klēpjdators, viedtālrunis un planšetdators. Daudzplatformu aizsardzības risinājumi, piemēram, Kaspersky ONE, ir īpaši izveidoti, lai nodrošinātu visa elektronisko ierīču «parka» aizsardzību.»

_____________________

* Interneta lietotāju pētījumu 2012.gada februārī veikusi neatkarīgā pētniecības aģentūra Harris Interactive pēc Kaspersky Lab pasūtījuma. Aptaujā piedalījās 8813personas no Krievijas, ASV, Apvienotās Karalistes, Vācijas, Francijas, Itālijas un Spānijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko