Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Par spīti skeptiķu šaubām, mākoņdatošanai paredz iespaidīgu attīstību

Šoruden Ķīnas gigants Huawei Technologies, viens no pasaulē lielākajiem telekomunikāciju aprīkojuma un mobilo ierīču ražotājiem, nāca klajā ar paziņojumu, ka tuvāko piecu gadu laikā ieguldīs aptuveni vienu miljardu ASV dolāru (0,92 miljardus eiro) mākoņdatošanas risinājumu virzīšanai un to pievilcības paaugstināšanai kompānijas klientu acīs.

Šos līdzekļus plānots tērēt telekomunikāciju operatoru, banku un citu kompāniju, kas īrē Huawei datu centra jaudas, nodrošināšanai ar to vēlmēm un interesēm atbilstošu programmatūru, klientu tehniskā atbalsta, ieskaitot datu analīzi un drošību, palielināšanai, klientu apmācībai un citiem mērķiem.

Ķīnas faktors 

Vienlaikus Huawei nepavisam nav pirmā lielā Ķīnas kompānija, kas pievēršas mākoņdatošanas attīstīšanai. Šāgada septembrī uzņēmums Tencent Holdings paziņoja par 10 miljardu juaņu (1,58 miljardi ASV dolāru jeb 1,45 miljardi eiro) ieguldīšanā šajā jomā tuvāko piecu gadu laikā. Savukārt jūlijā par nodomu investēt miljardu dolāru mākoņos paziņoja Alibaba Group, norādot, ka šie līdzekļi tiks piešķirti kompānijas apakšvienībai Aliyun, kura specializējas mākoņdatošanas risinājumos. Kā norādīja aģentūra Reuters, strauji augošais globālais mākoņdatošanas tirgus tiek lēsts 20 miljardu ASV dolāru apmērā gadā, un Alibaba nevēlas palaist garām iespēju iesaistīties tajā. Aliyun tai piešķirtos līdzekļus plāno izmantot jaunu datu centru atvēršanai Singapūrā, Japānā, Eiropā un Tuvajos Austrumos. Tāpat kompānija gatavojas aktīvi rīkoties, lai šajos reģionos izveidotu sadarbību ar telekomunikāciju operatoriem un korporatīvajiem klientiem. Ķīnas kompāniju strauji pieaugusī interese par mākoņdatošanu, kurā līdz šim dominējušas ASV kompānijas, tiek uzskatīta par papildu apstiprinājumu jomas nākotnes perspektīvām.

Nozares specifika 

Neiedziļinoties tehniskajās niansēs, mākoņdatošana nozīmē, ka privātajām un uzņēmumu vajadzībām nav obligāti jāizmanto savi datu tīkli un serveri, jo gandrīz visus pakalpojumus un IT sistēmas - sākot ar datu glabāšanu un beidzot ar iespējam lietot ne tikai biroja programmas, bet arī ļoti specifiskas programmas - iespējams uzturēt specializētos datu centros jeb mākoņos. Šo datu centru serveru procesoru jaudas tiek sadalītas starp lietotājiem, ļaujot pēdējiem, it īpaši uzņēmumiem, ietaupīt uz datortehnikas un programmatūras iegādes, kā arī speciālistu algošanas rēķina. Izmantojot mākoņdatošanu, datu centru klientiem lielākajā daļā gadījumu nepieciešams tikai internetam pieslēgts vienkāršs terminālis.

Kā norāda Synergy Research Group (SRG) analītiķi, mākoņdatošanas pakalpojumu tirgus pašlaik piedzīvo pacēlumu un piesaista ievērojamas investīcijas mākoņdatu infrastruktūrā, turklāt pāreja uz mākoņiem īpaši izplatīta ir uzņēmumu vidū. Atsevišķās jomās mākoņdatošanas pielietojums jau pārsniedz līdz šim pierasto tehnoloģiju izmantošanas veidu, un līderi šajā ziņā ir mobilo sakaru operatori. Kā aprēķinājuši kompānijas Cisco eksperti, 2014. gadā mākoņdatošanas izmantošana mobilo sakaru datu plūsmas nodrošināšanai pasaules mērogā sasniedza 81%, šogad šis rādītājs tuvosies 83%, bet 2019. gadā tiks pārsniegta 90% robeža.

Ir vērts uzsvērt, ka mākoņdatošana kā nozare sastāv no vairākiem pakalpojumiem - infrastruktūras (Infrastructure as a Service, IaaS), programmatūras (Software as a Service, SaaS) un platformas (Platform as a Service, PaaS). Robežas starp šiem jēdzieniem bieži gan ir izplūdušas, tāpēc atšķiras arī segmentu apmēru novērtējumi. Piemēram,PaaS (pieeja operētājsistēmām un datubāzu vadībai, kā arī jaunu pielikumu izstrādes un testēšanas instrumentiem) apjomi globālā mērogā, atbilstoši Wikibon aplēsēm, pērn bija 1,7 miljardi ASV dolāru, savukārt Technology Business Research (TBR) šā segmenta apmērus pērn lēsa septiņu miljardu ASV dolāru apmērā, bet šogad paredz pieaugumu vēl par vienu miljardu. SaaS (mākoņos dislocētas programmatūras izīrēšanai) tirgus pēc TBR aprēķiniem pērn bija 43 miljardi ASV dolāru, bet šogad sasniegs 49 miljardus ASV dolāru, kamēr IaaS attiecīgi bija 20 miljardu, bet sasniegs 23 miljardus ASV dolāru.

ASV lielais piecinieks 

Citi analītiķi tikmēr necenšas stingri izdalīt atsevišķus mākoņdatošanas segmentus. Piemēram, SRG nozares tehniskajai pusei pieskaita operētājsistēmas, serverus, datu glabāšanas sistēmas un tīkla aprīkojumu, kā arī virtualizācijas (būtībā - virtuālo serveru) risinājumus, datu drošības un pārvaldes sistēmas. Šajā sektorā līdere ir HP, galvenokārt tāpēc, ka kompānija aizņem gandrīz divas trešdaļas visa serveru un datu glabātuvju tirgus. Atbilstoši SRG novērtējumam šāgada otrajā ceturksnī HP daļa globālajā mākoņdatu infrastruktūras tirgū līdzinājās 13%, nedaudz apsteidzot Cisco (12,5%), lai gan vēl pēc gada pirmajiem trim mēnešiem abas kompānijas atradās apmēram vienādās pozīcijās. Pirms tam līdere bija Cisco, jo bija dominējošā kompānija tīkla aprīkojuma tirgū. Uzņēmums arī cer atgūt lielākā spēlētāja statusu, aktīvi nostiprinot pozīcijas kā serveru ražotājs.

Jāpiebilst, ka Cisco ieņem dominējošās pozīcijas ar publiskajiem mākoņiem saistīto risinājumu jomā, kamēr HP - risinājumos, kas attiecas uz privātajām mākoņdatu infrastruktūrām. Vienlaikus abi uzņēmumi kopā aizņem tikai aptuveni ceturto daļu visa tirgus - apmēram tikpat, cik pirms gada, un tā, kā uzskata SRG analītiķi, ir laba ziņa kā esošajiem, tā topošajiem konkurentiem. HP un Cisco mākoņdatošanas risinājumu pārdošanas apjomu ziņā sekoMicrosoft, Dell, IBM, EMC, VMware, Lenovo un Oracle. Microsoft trešā vieta sarakstā saistīta ar kompānijas spēcīgajām pozīcijām virtualizācijas un operētājsistēmu serveru tirgos. Savukārt Dell un IBM starp nozares līderiem atrodas tāpēc, ka šiem uzņēmumiem ir labi pārdošanas apjomi uzreiz daudzos segmentos.

Tikmēr Rightscale analītiķi aprēķinājuši, ka publisko platformu tirgū dominē Amazon Web Services (AWS), kas tiek izmantota 57% pielikumu jeb citu izstrādāju programmu darbināšanai. Tālāk seko Microsoft Azure IaaS (12%),Rackspace Public Cloud (11%), Microsoft PaaS (9%) un Google App Engine (8%). Šajā jomā veiksmīgi darbojas arī IBM (SoftLayer, 5% nišas) un HP (Helion Public Cloud, 2%), un tieši šī iemesla dēļ nozarē pastāv tā dēvētais lielais piecnieks - Microsoft, IBM, HP, Amazon un Google, kas aizņem vairāk par 50% visa ar mākoņdatošanu saistītā tirgus. Tiesa, šis tirgus līdz šim attīstījies galvenokārt Ziemeļamerikā, mazākā mērā - Eiropā, un, tā kā šobrīd nopietnu interesi par mākoņdatošanu sākušas izrādīt arī Ķīnas kompānijas, domājams, ka saraksts jau drīzā nākotnē piedzīvos būtiskas izmaiņas.

Prognozes un šaubas 

Pēc daudzu ekspertu domām mākoņdatošanai kā nozarei, kura ļauj uzņēmumiem ietaupīt jūtamus līdzekļus, ir grandiozas nākotnes perspektīvas, par ko liecina arī prognozes. Tā TBR paredz, ka šogad nozares apjomi būs 80 miljardi ASV dolāru, bet jau 2018. gadā - 112 miljardi ASV dolāru, bet Goldman Sachs prognozē infrastruktūras un platformu tirgus pieaugumu tādā pašā laika posmā no 21 līdz 43 miljardiem ASV dolāru. Savukārt Comtex aplēses rāda, ka mākoņdatošanas kompānijas šogad sniegs datu analīzes pakalpojumus 7,5 miljardu ASV dolāru apmērā, bet 2020. gadā šis rādītājs būs jau 23,1 miljards ASV dolāru.

Ir arī virkne citu prognožu ar citiem skaitļiem, tomēr nedrīkst aizmirst arī par pesimistiem, kuri brīdina par kompāniju un investoru ļaušanos pārmērīgam optimismam. Ņemot vērā virkni skandālu, tajā skaitā aizdomas par rūpniecisko spiegošanu, daudzas lielas kompānijas citviet pasaulē nesteidzas uzticēt sev svarīgu informāciju datu centriem, kuru dzelži un programmatūra ir izstrādāti ASV un jau drīzumā, ļoti ticams, būs izstrādāti arī Ķīnā. Tāpat pastāv bažas par datu drošību pret hakeru uzbrukumiem - lai arī datu centri drošībai pievērš lielu uzmanību, lieli datu apjomi, kas būtībā atrodas vienuviet, piesaista hakeru interesi. Diskutabli ir arī jautājumi - kas notiek gadījumā, ja datu centru piemeklē tehniskas problēmas, cik lieli ir izdevumi par šādiem gadījumiem. Ir arī citi jautājumi, uz kuriem potenciālie mākoņdatošanas pakalpojumu izmantotāji gaida pārliecinošas atbildes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko