Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Sit aizvien jaunus rekordus

Labi peļņas rādītāji un pozitīvs makro pulss liek investoriem atvērt makus.

Neraugoties uz vasaras atvaļinājumu sezonu, kuras laikā tirdzniecības aktivitāte kļūst lēnāka arī lielajās pasaules biržās, šī vasara pasaules akciju tirgiem vainagojusies ar aizvien jaunu biržas indeksu rekordu sasniegšanu. Šajā ziņā ļoti interesanti vērot situācijas attīstību pasaules lielākajā – ASV fondu – tirgū, kur lielo kompāniju indeksam Dow Jones Industrial Average šogad jau trīs reizes izdevies pārvarēt aizvien augstāku tūkstošu punktu latiņu, turklāt pie katras no tām varēja rasties zināmas, turklāt pamatotas bažas par iespaidīgāku akciju cenu korekciju. Tomēr Volstrīta turpinājusi demonstrēt vitalitāti, un augusta sākumā Dow Jones sasniedza kārtējo rekordu virs 22 000 punktu atzīmes, un kopš gada sākuma šī biržas indeksa vērtība palielinājusies par 11–12%.

Tomēr ar izaugsmi var lepoties arī to biržu indeksi, kuri atrodas šaipus Atlantijas okeānam. Samērā labs sniegums bijis arī Eiropas finanšu lokomotīves – Vācijas – akciju tirgus barometram DAX, kurš jūnijā bija soļa attālumā no 13 000 punktu robežas pārvarēšanas, tomēr šā vai tā sarūpējot jaunu vēsturisko rekordu virs 12 950 punktu atzīmes. Tiesa gan, šo nedēļu Vācijas biržas indikators sāka pie krietni pieticīgāka lieluma, svārstoties 12 100–12 200 punktu robežās, tādējādi, iespējams, demonstrējot to, ka izaugsmes kapacitāte pamazām izsīkst. Līdz ar to šobrīd kārtējo reizi ir pamats diskusijām par to, vai arī globālais akciju tirgus savu izaugsmes galapunktu šajā ciklā jau sasniedzis.

 

Labi rādītāji

Eksperti paredz, ka šajā un nākamajā gadā ASV ekonomiskās izaugsmes temps varētu svārstīties 2,2%–2,4% robežās. Tomēr, kā stāsta CBL Asset Management (CBL AM) investīciju direktors Zigurds Vaikulis, pozitīvs uzņēmēju un patērētāju noskaņojums, lētāks dolārs un labvēlīgs globālais fons liek domāt, ka pašreizējās ASV izaugsmes prognozes ir pārāk piesardzīgas. Saskaņā ar CBL AM aplēsēm tirgus noskaņojuma indikatori tuvākajiem ceturkšņiem "joprojām zīmē iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi ap 3% gadā," piebilst Z. Vaikulis.

Viņš norāda arī uz aizvien labākiem ekonomikas datiem eirozonā, kas ekspertiem liek izvirzīt prognozes par to, ka šogad valūtas zonas iekšzemes kopprodukts varētu augt par 2%. Ekonomika aug, un deflācijas riski pamazām izzūd, sākot mainīt noskaņojumu arī Eiropas Centrālajā bankā, un jau tuvākajos mēnešos tā var nākt klajā ar paziņojumiem par līdzšinējās ekonomiskās stimulēšanas programmas apjomu samazinājumiem.

To, ka pasaules tautsaimniecība no investoru puses izskatās samērā pozitīva, apliecina arī DNB Markets Privātkapitāla pārvaldes daļas privātkapitāla pārvaldnieka Gata Laugaļa teiktais. «Pasaules ekonomika sāk lēnām ieskrieties, jo labāki rezultāti Eiropā un tempa saglabāšanās Ķīnā norāda, ka pozitīvo pārsteigumu nasta vairs nav tikai uz ASV pleciem. Šādos apstākļos atsevišķām neveiksmēm kļūst arvien grūtāk veikt korekcijas uzņemtajā tempā, un jaunie mērķi varētu tikt sasniegti inerces rezultātā,» situāciju raksturo DNB speciālists.

 

Raugās piesardzīgi

Lai arī ekonomiskos rādītājus nevar uzskatīt par peļamiem, jautāts, vai šobrīd ir pamats domāt, ka indekss Dow Jones varētu aizsniegt 23 000 punktu robežu, bet DAX – 13 000, Z. Vaikulis ir samērā skeptisks. "Indikācijas, kurām mēs sekojam, lai novērtētu izmaiņas investoru attieksmē pret paaugstināta riska aktīviem, tostarp akcijām, jau aptuveni mēnesi signalizē par korekcijas riskiem. Tāpēc attiecībā uz akciju tirgiem, vienalga – ASV vai Eiropas –, mēs jaunus mērķus augstāk atturētos izvirzīt un vairāk domātu par peļņas fiksāciju un piesardzīgi nogaidošu taktiku," CBL AM investīciju stratēģiju raksturo Z. Vaikulis un norāda uz to, ka, lai arī ekonomiskas dati ir pozitīvi, tomēr pozitīvo datu pārsteigumu īpatsvars Eiropā pazeminās, bet ASV makro pulsa indeksi atrodas mīnusu zonā. Respektīvi, ASV ekonomikas datu iznākšana pēdējā laikā vairs nesagādā tik pozitīvus pārsteigumus, kā tas ir bijis iepriekš.

Arī no G. Laugaļa teiktā izriet, ka aina nav vērtējama viennozīmīgi un situācija dažādos tirgos ir atšķirīga. DNB eksperts skaidro, ka ASV dolāra vājums pret citām valūtām noteikti palīdzēs piepildīt un pārsniegt ieņēmumu prognozes Dow Jones vidē globāli operējošajiem uzņēmumiem.

"Būtisks jautājums varētu būt gaidītā Apple jauno produktu prezentācija un pārdošanas prognozes, kas attiecīgi varētu tikt attiecinātas plašāk uz tehnoloģijas sektora pārdošanas potenciālu, ja tiks vismaz apmierinātas jau šobrīd augstās gaidas," nianses ASV ieskicē G. Laugalis.

Savukārt attiecībā uz to, vai Vācijas indekss DAX nonāks atpakaļ pie 13 000 punktu, viņš izsaka viedokli, ka šīs mērķis varētu būt grūtāk sasniedzams, jo šī indeksa atskaites bāzē ir liels ar eksportu saistītu ieņēmumu īpatsvars, bet eiro vērtība pēdējā laikā augusi, kas eksportu sadārdzina un padara mazāk konkurētspējīgu. "Pozitīvā ziņa – spēcīgi zīmoli ir mazāk jutīgi pret cenu izmaiņām, tāpat jāņem vērā arī tā dēvētā Vācijas kvalitāte un inženieru kreativitāte, ko grūti aizstāt ar alternatīvām. Bundestāga vēlēšanas 24. septembrī arī varētu noņemt no dienas kārtības nedaudz bažu un atbrīvot DAX vērtības pieaugumam. Grūtāk prognozēt Vācijas auto ražotāju, kas iekļuvuši jaunā skandālā, akciju cenu performanci, bet tie sākuši nopietni strādāt pie reputācijas atjaunošanas, un nav izslēgts, ka investori to sāks novērtēt jau šogad," vērtē G. Laugalis.

 

Ģeopolitiska trauksme

Vienlaikus DNB eksperts norāda uz ģeopolitiskiem faktoriem, kuri arī var atstāt iespaidu uz investoru rīcību lielajās biržās. Tas ietekmēs arī mazākus vērtspapīru tirgus, arī tādus kā Latvija, turklāt investīciju mikroklimats no biržām pārmetas arī uz reālo ekonomiku, kas tirgus satricinājumu gadījumos nozīmē, ka uzņēmumiem kļūst grūtāk piesaistīt naudu jauniem biznesa projektiem. G. Laugalis stāsta, ka no ģeopolitiskā viedokļa investīciju pasaulē šobrīd karstākās tēmas ir Ziemeļkoreja un Venecuēla. Tomēr eksperts vienlaikus vērš uzmanību faktam, ka šo valstu norises tiešā veidā pasaules finanšu tirgus neietekmēs, jo jau šobrīd šīs valstis ir ekonomiski ļoti izolētas pat reģionālā līmenī. Tomēr konflikta tuvuma sajūta investoriem liek apdomāt, vai labāk samierināties ar jau šobrīd nopelnīto vai riskēt ar nezināmo.

"Nezināmais vienmēr tirgū izraisa nelielu korekciju riska aktīvos, lielākajai daļai investoru vēloties nogaidīt situācijas atrisinājumu," skaidro DNB finanšu speciālists. Attiecībā uz potenciālo situācijas attīstību Venecuēlā un tās ietekmi uz pasaules tirgiem viņš raugās vairāk pozitīvi nekā negatīvi, norādot uz iespējamību sarukt naftas ieguves apjomiem, kas noteikti būs laba ziņa citām naftas ieguves valstīm, tomēr cenas lēciens diezin vai būs tāds, lai ciestu patērētājs. Savukārt Ziemeļkorejas gadījumā situācija esot neprognozējamāka, jo militārās intervences gadījumā nāktos atjaunot šīs valsts infrastruktūru un veikt pārtikas piegādes, kas ir izdevīgi ražotājiem, tomēr var būt traucējoši Dienvidkorejas apdrošinātājiem, turklāt nav zināms, kā uz notiekošo reaģēs Krievija un Ķīna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses