Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Slakteris videouzrunā stāsta par šogad prioritārajiem FM darbības virzieniem

Valsts administratīvo izdevumu samazināšana, akcentu maiņa nekustamā īpašuma un citu nodokļu politikā šogad būs galvenie Finanšu ministrijas (FM) darbības virzieni, savā video un audiouzrunā stāsta finanšu ministrs Atis Slakteris (TP).

Uzrunas noslēgumā ministrs šajā pavasarī novēl gan sev, gan citiem nevis pirkt to, kas ienāk prātā, bet tikai to, kas nepieciešams un ko var atļauties.

Ministra video un audio uzrunas, kā arī FM rīcības plānu valdības deklarācijas izpildei meklējiet šeit.

Kā skaidro FM, Valsts pārvaldes finanšu optimizācija ir ministrijas darbības virziens, kas vērsts uz valsts budžeta līdzekļu maksimāli efektīvu izmantošanu un taupīšanu. Tādēļ FM uzmanības lokā būs lieko štata vietu likvidēšana valsts pārvaldes iestādēs un mazo padotības iestāžu un aģentūru apvienošana, lai novērstu to funkciju dublēšanos un veicinātu valsts naudas taupīgu izlietojumu.

Otrs nozīmīgs un apjomīgs darbības virziens būs nodokļu politikas akcentu maiņa no 2009.gada, norāda A.Slakteris. Tas ietver:

  • Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma pārstrādi un precizēšanu atbilstoši aktuālajām tendencēm ienākuma nodokļa jomā, lai šis likums kļūtu iedzīvotājiem draudzīgāks – gan vieglāk izprotams, gan vieglāk izpildāms.
  • Kapitāla pieauguma aplikšanu ar ienākuma nodokli tautsaimniecību stimulējošā virzienā.
  • Par pārdotiem pamatlīdzekļiem reinvestētās peļņas neaplikšanu ar uzņēmuma ienākuma nodokli.

Tāpat no 2009.gada finanšu ministrs vēlas ieviest vairākus pasākumus, kas palielinātu iekšējā darbaspēka piedāvājumu darba tirgū, stimulējot pensionārus turpināt aktīvo darbību:

  • ieviest neapliekamo minimumu strādājošajiem pensionāriem;
  • izvērtēt un ieviest iespēju nepiemērot pilnu iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi vai ieviest citus atvieglojumus strādājošajiem pensionāriem.

Lai novērstu neadekvātu nekustamā īpašuma nodokļa slogu iedzīvotājiem, finanšu ministrs par ļoti nozīmīgu uzskata nepieciešamību paredzēt iespēju piemērot samazinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi par īpašumiem, kuros dzīvo paši šie īpašnieki, tas ir, paredzēt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus par savu dzīvesvietu, ja tā ir vienīgā.

Papildus finanšu ministrs A.Slakteris norāda, ka FM turpinās ieturēt stingru fiskālo politiku valstī, aktīvi piedalīsies ekonomikas stabilizācijas plāna izstrādē un realizācijā, kā arī rūpīgi sekos visiem ekonomikas procesiem, lai pasargātu valsts iedzīvotājus no iepriekš neparedzamām finansiālām problēmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses