Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Mājokļu cenu izmaiņas neprognozē

Liela daļa darījumu joprojām notiek sērijveida ēku segmentā.

Mājokļu tirgū septembrī valdīja nogaidoša atmosfēra. Uz cenu izmaiņām joprojām cer gan pircēji, gan pārdevēji, tomēr ekonomiska pamata būtiskam cenu kāpumam vai kritumam pagaidām nav, uzskata nekustamo īpašumu nozares kompānija Latio.

Situācija galvaspilsētā

Septembrī Rīgā pārdošanā bija 4953 dzīvokļi. Piedāvājums sērijveida ēkās Latvijas galvaspilsētas apkaimē veidoja 45% no kopējā iegādei pieejamo mājokļu skaita, rāda Latio apkopotie dati. Rīgas apkaimē sērijveida dzīvokļu vidējā cena par kvadrātmetru bija 1040 eiro, bet centrā – 1495 eiro. 

Jauno projektu pirmreizējā tirgū Rīgā kopumā iegādei bija pieejami 1410 dzīvokļi, kas veidoja 28% no visa dzīvokļu piedāvājuma. Vidējā cena pārdošanas sludinājumos bija 2800 eiro par kvadrātmetru.

Jauno projektu otrreizējā tirgū kvadrātmetra vidējā cena bija 2015 eiro, bet Rīgas centrā darījumos sasniedza 2660 eiro. Vidējās cenas pieaugums tiek pamatots ar dažiem dārgiem pirkumiem un neatspoguļo kopējo tendenci, skaidro kompānija Latio un arī norāda, ka runāt par jauno projektu tirgus atveseļošanos būtu pāragri.

Septembrī Rīgā īrei bija pieejami nepilni 3000 mājokļu, un gandrīz 40% no tiem bija dzīvokļi sērijveida namos galvaspilsētas apkaimē. 

Tendences citur Latvijā

Jelgavā septembrī tika novērots augsts pieprasījums pēc īres dzīvokļiem. Liela interese bija par mājokļiem jaunajos projektos. Potenciālie pircēji aktīvi meklēja piedāvājumus otrreizējā tirgū. Reāla pircēja gadījumā pārdevēji bija pielaidīgi attiecībā uz cenas samazināšanu. 

Līdzīgas tendences aizvadītajā mēnesī novērotas arī Vidzemē. Pārdevēji, kuri iepriekš negribīgi izskatīja iespējas koriģēt īpašuma cenas, šoruden bijuši gatavi runāt par lielākām atlaidēm. Valmierā pašvaldība sākusi būvēt jaunu īres dzīvokļu namu, piedāvājot 120 jaunus mājokļus, kuriem potenciālie īrnieki varēs sākt pieteikties no nākamā gada februāra, informē kompānija Latio.

"Spilgts iluzorās domāšanas piemērs ir Jūrmalas nekustama īpašuma tirgus paradokss – lai gan piedāvājums aug, lielākā daļa objektu ir nelikvīdi un cenas ziņā ir būtiski atrauti no tirgus realitātes. Rezultātā, apskatot sludinājumu portālus, pircējiem sākotnējā izvēle šķiet plaša, taču pēc ilgākas analīzes kļūst skaidrs, ka adekvātu, izdevīgu variantu tirgū ir ļoti maz. Tikai atsevišķi piedāvājumi reāli atbilst pircēju pieprasījumam attiecībā uz atrašanās vietu, cenu un kvalitāti, taču arī tiem nereti atklājas slēptie zemūdens akmeņi un īpatnības. Daļa īpašnieku, kuriem piederošo savrupnamu un dzīvokļu vērtība kritusi teju uz pusi, savus īpašumus tomēr nav gatavi pārdot, neskatoties uz apziņu, ka mitināties greznajos kūrortpilsētas īpašumos viņi vairs nevarēs," skaidrots Latio sagatavotajā informācijā.

"Tie cilvēki, kuri apsver iespēju iegādāties īpašumus prestižajā Jūrmalā, ir finansiāli stabila pircēju grupa, kas spēj veikt darījumus bez hipotēkas piesaistes. Pircēji izvēlas īpašumus rūpīgi un nesteidzas pieņemt lēmumus, līdz kļuvuši pilnībā pārliecināti par savu izvēli ilgtermiņā," piebilst Latio Jūrmalas filiāles vadītāja Jeļizaveta Čelnokova.

Izmaiņas nodokļu jomā

Kompānija Latio arī vērš uzmanību uz gaidāmajiem grozījumiem Likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas paredz, ka turpmāk ienākumam no kapitāla pieauguma, arī atsavinot nekustamo īpašumu, tiks piemērota 25,5% likme līdzšinējo 20% vietā. Kapitāla pieaugumu nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un tajā veikto ieguldījumu vērtību turēšanas laikā.

Latio eksperti lēš, ka situācijas, kas pārdevējiem var rasties pēc jauno grozījumu pieņemšanas, ir ļoti dažādas. To, cik apjomīgu summu nāksies maksāt nodoklī, pārdodot īpašumu, nosaka daudzi faktori, piemēram, tas, vai mājoklis ir īpašnieka deklarētā dzīvesvieta, vai tas ir saņemts mantojumā, vai tas ir vienīgais piederošais nekustamais īpašums, kā arī tas, cik ilgi mājoklis ir atradies esošā pārdevēja īpašumā. Kapitāla pieauguma nodoklis nav jāmaksā vispār, ja dzīvoklis pārdevējam pieder vismaz piecus gadus un pēdējo 12 mēnešu periodā bijis pārdevēja deklarētā dzīvesvieta. "Pēc pieredzes zinām, ka šādu gadījumu gan ir maz. Biežāk gadās mājokļi ar komplicētām īpašumtiesībām un nesakārtotiem dokumentiem. Darījumi ar šādiem mājokļiem pārdevējam rada galvassāpes, un topošie nodokļu grozījumi daudziem būs vēl viens sāpju punkts," mudina ņemt vērā Latio Juridiskās daļas vadītāja Mārīte Lipša. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses