Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Uzņēmēji ceļ paniku, sankciju adresāti nav zināmi

Lai arī Eiropas Savienības nodoms ieviest pret Baltkrieviju ekonomiskās sankcijas teju vai izraisījis paniku Latvijas uzņēmēju vidē, svarīgākais jautājums aizvien nav skaidrs. Proti, kas būs sankciju objekti, līdz ar to arī aplēst to efektu uz Latvijas ekonomiku šobrīd nemaz nav iespējams. To atzīst arī Ekonomikas ministrija, sakot, ka iepriekš izplatītais ministra Daniela Pavļuta viedoklis, ka zaudējumi varot sasniegt pat piecsimt miljonu latu, ir vienīgi maksimāli teorētiskais. Par sankcijām paredzēts lemt piektdien ES valstu ārlietu ministru sanāksmē Briselē.

Oficiālu aicinājumu neatbalstīt ES valstu sankcijas pret Baltkrieviju līdz šim paudusi Saeimas deputātu darba grupa sadarbībai ar Baltkrievijas parlamentu, Latvijas Darba devēju konfederācija, norādot, ka sankcijas var radīt aptuveni 336 miljonus latu lielus zaudējumus, kā arī vairāki politiķi. «Krievi par to tikai berzē rokas, jo baltkrievu tranzīts pārorientēsies uz turieni,» uzskata arī Latvijas - Baltkrievijas ekonomisko sakaru veicināšanas biedrības valdes priekšsēdētājs Alfrēds Čepānis. «Lukašenko nav tas vīrs, ko ar sankcijām var iebiedēt.»

«Sankcijas var atgriezties ar bumeranga efektu,» komentējot iespējamo sankciju sekas Latvijā, intervijā laikrakstam Dienas Bizness šonedēļ uzsvēra Baltkrievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Gerasimenko. «Lietuvai un jo īpaši Latvijai tas radīs nepatīkamu ietekmi gan uz ražošanu, gan tirdzniecību un tranzītu. Būtiski samazināsies Latvijas ostās pārkrauto kravu apjoms.» Pēc vēstnieka domām, Latvijas dzelzceļš (LDz) sankciju rezultātā varot zaudēt pat pusi savu kravu, līdzīgu biznesa apjoma zudumu medijos minējis arī LDz šefs Uģis Magonis. Pērn 57% no kopējā LDz kravu apjoma pārvadāti starp Latviju un Baltkrieviju.

Gan Ārlietu ministrija, gan arī premjers Valdis Dombrovskis atbildēs Dienai trešdien gan uzsvēra, ka ES nav paredzējusi vērst sankcijas pret Baltkrieviju vispārīgi, bet gan pret konkrētiem uzņēmumiem, aiz kuriem stāv Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko uzticamības personas. Piektdien ārlietu ministru sanāksmē būs jāapstiprina šo uzņēmumu saraksts. Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Sīlis trešdien netieši minēja, ka vēl notiekot diplomātisks darbs par to, kas ir sarakstā un kas nē. Ekonomikas ministrijai šāds saraksts uz galda neesot likts. Lēmums tiks pieņemts ar kvalificēto balsu vairākumu, proti, no 347 balsīm nepieciešamas 256, un, visticamāk, tas tiks pieņemts. Latvijai ir četras balsis. Lai arī Latvijas oficiālā pozīcija, kas tika pieņemta otrdien valdības sēdē, šobrīd izpausta netiek, noprotams, ka Latvija teiks jāvārdu.

Valsts prezidents Andris Bērziņš, trešdien atbildot uz jautājumu, cik samērīgs ir Latvijas diplomātu darbs, no vienas puses, aizstāvot mūsu valsts ekonomiku, un, no otras puses, iestājoties par cilvēktiesību ievērošanu Baltkrievijā, sacīja: «Mans uzskats ir, ka viņi [diplomāti] ir rīkojušies atbilstoši Latvijas interesēm.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses