Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jumtam jābūt glītam

Mājas jumts ir nopietns ieguldījums, tas sargā ēku no nokrišņiem, vienlaikus rūpējoties par siltumizolāciju un arīdzan kalpojot kā elements, kas liecina par saimnieku gaumi, vērtībām un rocību. Lai cik skaisti iekopta būtu mājas apkārtne vai moderns iekštelpu interjers, noplucis jumts bojās skatu. Jumta seguma materiālu ir daudz, atšķirīgas arī to cenas, taču, izpētot funkcionalitāti, izvēlēties nemaz nav grūti arī tad, ja neesat būvniecības eksperts. Galvenais ir atrast tirgotāju, kas nodrošinās garantiju un uzticamu profesionāļu brigādi, kura jumta segumu uzklās. Tas ir svarīgi, jo jumtu jau nemainīsim kā sezonas tērpu – kvalitatīvam segumam jākalpo vismaz gadus 30 līdz 50 vai pat visus 100!

Dakstiņi – prestižam

Putna lidojoma augstumā redzams, ka daudzu pilsētu vēsturiskās daļas lepojas ar skaistiem dakstiņu jumtiem. Uzņēmuma Jumtu segumu centrs projektu vadītājs Rolands Sprincis uzsver – dakstiņi ir kvalitatīvs, prestižs, dabīgs un ilgmūžīgs jumta segums, kas savas funkcijas pildīs pat 100 gadu. Izvēloties jumta segumu savai mājai, ieteicams ņemt vērā ne tikai materiāla izmaksas, bet arī jumta konstrukcijas un mājas ārsienu materiālus. Dakstiņi veidoti tā, lai lietus un sniegs notecētu zemē, tādēļ jumtam jābūt ar noteiktu slīpumu – vismaz 14 grādu. Atšķirībā no citiem dabīgiem jumtu seguma materiāliem (piemēram, koks, niedres) dakstiņi mitruma iespaidā nebojājas. Pieejami māla un betona dakstiņi. Betona izstrādājumi ir lētāki. Jāatceras, ka dakstiņi mēdz apaugt ar sūnām, tādēļ laiku pa laikam tie jātīra – gan domājot par estētisko, gan funkcionālo faktoru. Māla dakstiņi ir elpojošs materiāls, taču tie ir smagi salīdzinājumā ar citiem jumta segumu veidiem. Gan māla, gan betona dakstiņi ir sala izturīgi, tie aizsargā ēku arī no trokšņa.

Demokrātiskais metāls

R. Sprincis saka, ka Latvijā, viņaprāt, iecienītākais jumta segumu materiāls pēdējā laikā ir metāls. "Skārda jumti ir vizuāli pievilcīgi, tai pašā laikā tiem ir visai zemas izmaksas. Arī uzklāšanas izmaksas ir zemākas nekā, piemēram, veidojot dakstiņu jumtu, turklāt daudzas celtniecības darbu brigādes ir iepraktizējušās strādāt tieši ar skārda uzklāšanu, tāpēc var teikt, ka darbs tiek paveikts kvalitatīvi," spriež Sprincis. Uz jumta tiek klātas skārda vai tērauda loksnes, tām ir dažādi izmēri, krāsas, arī formas, piemēram, gludas, viļņotas, pat dakstiņus imitējošas. Izteikti slīpiem jumtiem tradicionāli izmantotas cinkota tērauda loksnes, kaut gan šajā gadījumā slīpumam nav lielas nozīmes. Izvēloties metāla jumtu, no tā paša materiāla un tai pašā krāsā var iegādāties arī notekcaurules, ārējās palodzes un citus mājai iecerētos āra apdares metāla elementus. Tiesa gan, ja ir runa par trokšņa līmeni, tieši metāla jumts ir tas, uz kura visskaļāk būs dzirdama spēcīga lietus grabināšanās. "Uzskatu, ka vidusmēra privātmājai metāla jumts ir optimāla izvēle. Protams, jāpievērš uzmanība materiāla kvalitātei. Nopietns, cienījams ražotājs dod garantiju, sākot no 30 gadiem. Vidēji tā ir līdz 50 gadiem, ja materiāls ir izcili kvalitatīvs, varbūt arī ilgāk. Kvalitāte nozīmē – cik biezs ir materiāls, kāds pārklājums izmantots. Iespējams, nekvalitatīvas izvēles gadījumā funkcionāli segums kalpos 10–20 gadu, bet krāsu tas var zaudēt jau pēc diviem gadiem, tādēļ, izvēloties jumta segumu, iesaku noskaidrot nianses un paļauties uz ražotāja reputāciju un rūpnīcas sniegto garantiju," skaidro Sprincis.

Arī mūsdienu šīferim nav ne vainas

Eksperts kā ekonomisku, bet ilgstpējīgu un estētisku materiālu privātmāju īpašniekiem rekomendē arī bezazbesta šīferi. Viņš gan piebilst, ka, iespējams, no padomju laika estētikas nogurušajiem šis materiāls var teorētiski šķist nepievilcīgs, taču mūsdienu izstrādājums ir pavisam citāds, jauns materiāls, ko iegūst no akmens slānekļa, – saskaldīts plānās akmens sloksnītēs vai mākslīgi ražots no specifiskas akmens masas. Savulaik kā stiegrojošā viela šīfera sastāvā tika izmantots azbests, bet tas ir veselībai un videi kaitīgs, tādēļ mūsdienās ražotāji to aizstāj ar inovatīviem materiāliem. Arī šīferis, līdzīgi kā dakstiņi, var nokalpot 100 gadu, taču jumts būs tikpat smags. Lielākoties pieejamas viļņotas loksnes pelēcīgos un zaļganos, kā arī sarkanīgos un brūnos toņos, tā ka iespējams panākt gana lielu vizuālo daudzveidību.

Mazāk populāras alternatīvas

  • Bitumena lokšņu segumus eksperti iesaka industriālajām būvēm, kuru jumti ir lēzeni – uz tām bitumena loksnes ir gana ekonomisks un ērts pārklājums.
  • Bitumena šindeļi ir viens no populārākajiem jaunbūvju jumta segumiem, vizuāli tie atgādina dakstiņus, pieejami daudzveidīgā krāsu un formu gammā, kā arī izmantojami vissarežģītākajiem slīpajiem jumtiem, taču tas ir sintētisks materiāls ar īsāku kalpošanas mūžu. Demokrātiskas izmaksas materiālam un uzklāšanai.
  • Arī šindeļi apaug ar sūnām un sīkaļģēm, it sevišķi apēnotajās daļās. Tie jātīra, citādi kalpošanas mūžs samazināsies.
  • Ja gribat apjumt savu lauku māju vai pirtiņu, arvien populārāks risinājums kļūst dabisku materiālu – koka, kā arī niedru jumtu segumi. Niedru jumti tiek klāti no vēlā rudenī vai ziemā pļautām niedrēm, kas tiek tīrītas, sietas kūlīšos, lai tālāk izmantotu jumta ieklāšanā. Kaut arī šķietami vienkāršs un pieejams materiāls, niedru jumts ir ekskluzīvs segums, kuru pa spēkam izveidot vien specifiskam amata meistaram, tādēļ izmaksas ir augstas. Niedru jumts nodrošina labu termoregulāciju ēkā, bet ir ugunsnedrošs. Kalpo vidēji 50 gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses