Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dienas starts: Darbinieku ieguves parole

Dienas starta dalībnieku pieredze rāda, ka vienkāršākais veids, kā atrast uzticamu darbinieku, ir aptaujāt radus, draugus un paziņas. Pazīstamu cilvēku rekomendācijas ir svarīgākais faktors darbinieku izvēlē, un, ja neizdodas cilvēkus atrast šādā veidā, var sākties problēmas.

Gaida starta brīdi

Elīnas Pļavenieces bērnudārzā iekārtošanas darbi vēl joprojām nav pabeigti. Un, ja arī būtu, sākt strādāt tik un tā vēl nevarētu, jo jāveic pēdējie saskaņojumi ar būvvaldi. Labā ziņa ir tā, ka darbinieki, kas strādās Dūdiņdārzā, ir jau atrasti. «Pats galvenais, esmu vienojusies ar trim pedagoģēm. Vienu ieteica paziņas, divas pieteicās pašas, bija izlasījušas par manu vajadzību laikrakstā Diena,» stāsta uzņēmēja.

Elīna skaidro, ka šajā jomā galvenā darbinieka kvalitāte ir pieredze un zināšanas: «Galvenais pluss jau atrastajām pedagoģēm ir pieredze gan pašvaldības bērnudārzos, gan privātajos. Laika gaitā izveidojušās savas mācību metodes un principi. Tas ir liels bonuss, jo palīdzēs bērnudārzam izveidot to galveno kodolu, pēc kura notiks mācības, tiks organizētas nodarbības un viss mācību process.»

Pašlaik kopā, ieskaitot pašu uzņēmēju, Dūdiņdārzā ir sešas darbinieces – divas auklītes atrastas ar paziņu un draugu starpniecību. «Par papildu darbiniekiem domāsim tad, kad jau veidosies grupiņas un būs zināms, cik vēl nepieciešami cilvēki. Protams, paralēli centīšos apzināt un meklēt vēl kādus pedagogus. Lai brīdī, kad viņi būs vajadzīgi, varētu operatīvi nākt strādāt.» Bērnudārzā kā pastāvīgie darbinieki būs tikai auklītes un pedagogi, pārējās vajadzības – grāmatvedību, uzkopšanu, medicīniskos pakalpojumus un ēdināšanu – nodrošinās ārpakalpojumu sniedzēji.

Elīna atzīst, ka darbinieku atalgojums būs konkurētspējīgs: «Es neteikšu, cik maksāju, tomēr atalgojums būs tāds, lai darbinieks spētu, vēlētos un ar prieku darītu savu darbu. Motivējošs, jo es saprotu, ka, saņemot zemu algu, nebūs tik lielas atdeves vai kvalitātes. Protams, pirmie mēneši būs pārbaudes laiks un ieskriešanās pašam uzņēmumam, tāpēc pirmajos mēnešos alga būs nedaudz zemāka.»

Nav kas strādā

Ne tik viegli ar darbiniekiem sokas galdniecības darbnīcas Imelh īpašniekam Indulim Uškānam. Cehs atrodas samērā nomaļā vietā – aptuveni 15 kilometru no Jelgavas, Glūdas pagastā, starp Bramberģi un Zemgali. Līdz ar to darbinieki jāmeklē tuvējā apkaimē, un tas nav tik vienkārši. «Esmu atradis piecus strādātājus, daži braukā arī no attālākām vietām. Tomēr nebiju domājis, ka darbaspēks sagādās tik daudz raižu un problēmu. Protams, kamēr darbnīcā nav pabeigts remonts, apstākļi šeit nav tie labākie, un arī tas daudzus atgrūž. Ja ir iespēja izvēlēties – iet strādāt uz krietni labāk iekārtotām telpām, ar labiekārtotu virtuvi, dušām un atpūtas telpām –, tad, protams, mans piedāvājums vairs nav tik interesants,» pieredzē dalās uzņēmējs. Viņš atzīst, ka ir gatavs ņemt darbā arī jauniešus bez pieredzes, bet ar mīlestību pret koku un vēlmi strādāt. «Var jau būt, ka jārod iespēja nodrošināt darbiniekus ar dzīvesvietu tepat netālu – jānoīrē kāds dzīvoklis. Varbūt tas darbosies kā labs burkāns darbinieku piesaistei,» spriež Indulis.

Laikam vieglāk veikalā

Edgara Dzalbes ģimenes uzņēmuma SIA Ambline dzintara šalles, pledus un pirtslietas patlaban auž piecas audējas. «Atrast nebija problēmu, jo viņas ir vai nu radinieces, vai pazīstamas sievietes, pagaidām pieņemam zināmus cilvēkus,» Edgars stāsta. Tomēr ar audējām vien veiksmīgam biznesam nepietiek – izstrādājumi ir arī jāpārdod. Un, lai dārgas lietas varētu labi tirgot, tām ir nepieciešams gan profesionāls mārketings, gan arī laba procesu administrēšana. Līdz šim šos pienākumus pildīja Edgars viens pats. «Man bija nepieciešams mārketinga cilvēks un asistents. Gāja grūti, kamēr atradu, pagāja kāds pusgads. Ar mārketinga speciālistiem un asistentiem Ventspilī ir ļoti liela problēma. Meklēju gan kā praktikantus no Ventspils Augstskolas, gan kā darbiniekus, bet cilvēki laikam negrib uzņemties šāda veida darbus. Vieglāk laikam ir veikalā par pārdevēju strādāt, bet tas ir tikai mans minējums. Beidzot tomēr pieņēmu darbā asistentu, viņa galvenie pienākumi būs interneta mārketings, arī relīžu sagatavošana un publicēšana sociālajos tīklos. Likšu viņu arī pie mājaslapas satura rakstīšanas,» skaidro uzņēmējs.

Iztikt ar saviem spēkiem

Bērnu apģērbu uzņēmumā Linden&Oak patlaban ir tikai viens darbinieks, un tā ir grāmatvede. Ar Ināru Zane Ruģēna-Bojāre iepazinās pirms trim gadiem, rakstot pieteikumu Ideju kausam, un jau tad esot nosolījusies, ka šī būs viņas firmas grāmatvede. Šobrīd Ināra pacietīgi gaida, kad decembrī tiks pieņemts vēl viens darbinieks un uzņēmums sāks darboties aktīvāk. «Decembrī es varēšu vairāk pievērsties uzņēmuma attīstībai. Es nedzīvoju ilūzijā, ka pamatdarbu var apvienot ar uzņēmuma veidošanu. Taču tāda apstākļu sakritība nu ir izveidojusies. Cenšos vienkārši izdarīt, kas jādara, daudz neanalizējot. Diemžēl vai par laimi – pamatdarbam šobrīd veltu maksimāli visu uzmanību,» stāsta Zane.

Uzņēmums Minivenunoma.lv ir ģimenes bizness, un vienīgie darbinieki firmā ir šīs ģimenes locekļi. «Mēs esam pārāk mazi, lai vēl algotu darbiniekus. Esmu aprēķinājis – piemēram, lai mašīnas mums atmaksātos remontēt pašiem, organizējot nelielu autoservisu, mums būtu nepieciešami vismaz 22 auto,» stāsta uzņēmuma līdzīpašnieks Uldis Ozoliņš.

Rīgas DJ skola grasās drīzumā savu darbību paplašināt, stāsta firmas īpašniece Kristiāna Kalniņa: «Šobrīd strādājam trijatā – es, mans partneris Kaspars Dabra un mūsu lektors Rūdolfs Bauze jeb DJ Rudd. Ziemā mums būs arī skreča nodarbības un padziļināta DJ profesijas apguve, tā ka nāksies palielināt arī lektoru skaitu.» Atrast darbiniekus Kristiānai nebija grūti – Rūdolfs pazīts jau sen. «Rūdolfs iepriekš bija pasniedzējs Rīgas Ritma institūtā, un, kad uzzināju, ka viņš ir pieejams, ilgi nebija jādomā.»

Eksperta viedoklis

Gunita Smirnova, partnere un vecākā konsultante personāla atlases uzņēmumā Talentor":

Pirmā lieta ir izmantot visas iespējas un visus kontaktus, kas jaunam uzņēmējam, meklējot darbiniekus, ir pieejami. Protams, ir labi, ja var atrast uzticamus cilvēkus draugu un paziņu vidū, tomēr nevajag baidīties meklēt plašāk – augstskolās, sociālajos tīklos. Jādomā arī par sava uzņēmuma tēlu. Darbiniekiem tas ir svarīgi. Šī tēla veidošana notiek no pirmā brīža, un tas vai nu tiek apzināti veidots, vai veidojas pašplūsmā paralēli tradicionālajam uz klientu vērstajam mārketingam. Jādomā arī par aktivitātēm – tajās pašās konferencēs, paralēli stāstot par savu preci vai pakalpojumu, pastāstīt arī par sevi, uzņēmumu, darba vidi. Padot ziņu, ja ir vakances. Salīdzinot ar lielajiem uzņēmumiem, kas piedāvā stabilitāti, jauns uzņēmums var piedāvāt daudz straujāku izaugsmi. Un tieši tas ir jaunā uzņēmēja trumpis darba tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara jaunie uzņēmēji

Diāna Ozoliņa, autonoma Minivenunoma.lv

Minivenu nomas lielākais vasaras kreņķis ar iegādāto defektīvo Hyundai busiņu iet uz beigām. Mašīna beidzot tikusi pie benzīna dzinēja, kas aprīkots ar gāzi, un saviem spēkiem aizbraukusi pie elektriķa, kas pārbaudīs elektroinstalāciju – vai viss darbojas, kā nākas.

Indulis Uškāns, ekskluzīvu mēbeļu ražotājs SIA Imelh

Tūliņ tiks pabeigts Imelh kokapstrādes darbnīcas lielākais pasūtījums – oša koka kāpņu izgatavošana. Vēl atlicis tikai samontēt kāpnes klienta mājā, un varēs izrakstīt pirmo lielo rēķinu.

Kristiāna Kalniņa, Rīgas DJ skola

Rīgas DJ skola gatavojas skolas brīvlaikam – tad tiks organizētas dīdžejošanas nodarbības 7–12 gadus veciem bērniem. Rīta pusē tiks mācītas DJ iemaņas, pēcpusdienā notiks izpētes ekskursijas – uz skaņu ierakstu studijām, radio un tamlīdzīgām vietām. Nometnes noslēgumā tiek solīta helovīnballīte.

Zane Ruģēna-Bojāre, bērnu ekoapģērbu līnija Linden&Oak

«Šonedēļ tik vien laika sanācis, lai apmeklētu Agneses Kleinas semināru par ilgtspējīgu modi. Patīkami secināt, ka mums ir pareizais virziens, pareizā nostāja un ir atbildēts uz galveno jautājumu, lai veidotu ilgtspējīgu biznesu pēc būtības, – kāpēc. Ir arī skaidrs, ka ir atbilde uz jautājumu – kad. Decembrī,» stāsta Zane.

Edgars Dzalbe, dzintara tekstila ražotne SIA Ambline

Edgars gatavojas braucienam uz Lielbritāniju, lai tiktos ar arābu uzņēmējiem. Šajā tirgū tiek plānots ienākt ar jaunu zīmolu, un tiks veikta arī tirgus izpēte, kurā jāiegulda diezgan liels laiks un darbs.

Elīna Pļaveniece, privātais bērnudārzs Dūdiņdārzs

Elīnas bērnudārzs vēl joprojām nav vaļā. Joprojām notiek pēdēji remontdarbi, un joprojām viss tiek iekārtots. Šis ir tas brīdis, kad šķiet, ka teju, teju viss būs pabeigts, tomēr ne – atkal ir kaut kas aizkavējies un vēl jāpabeidz.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses