Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Lielie alkohola ražotāji aicina samazināt akcīzi stiprajam alkoholam un vīniem

Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) nākusi klajā ar aicinājumu, kurā mudina ievērot vienlīdzības principu valsts politikā attiecībā uz visa veida alkoholiskajiem dzērieniem, tajā skaitā - ievērot vienādus reklāmas ierobežojumiem, piemērot palielinātu akcīzes nodokļa likmi stiprajam alum virs 6% un ieviest vienādu akcīzes likmi visiem alkoholiskajiem kokteiļiem - arī tiem, kas veidoti uz alus bāzes.

Lai apturētu turpmāku nodokļu ieņēmumu lejupslīdi un atgrieztu nodokļu ieņēmumus 2008.gada līmenī,  ARTA biedru kompānijas aicina samazināt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam un vīnam par 20%.

Kā no valsts ieņēmumu statistikas par gada pirmajiem trīs mēnešiem secina organizācija, vienīgā alkoholisko dzērienu grupa, kurā pieaug realizācija un attiecīgi nodokļa ieņēmumi valstij, ir alus. Akcīzes nodokļa ieņēmumi no alus pārdošanas palielinājušies par 66%, salīdzinot ar 2009.gadu. ARTA piebilst, ka alus necieš no nelegālā tirgus viltojumiem un kontrabandas, un, pat neskatoties uz akcīzes celšanu alum pagājušajā gadā, saglabā nemainīgi pieaugošus realizācijas rādītājus.

Akcīzes nodokļa ieņēmumi no citu alkoholisko dzērienu pārdošanas savukārt turpina lejupslīdi.

ARTA biedri atkārtoti kritizē akcīzes nodokļa palielināšanu un pauž viedokli, ka akcīzes palielinājums par 40% stiprajam alkoholam un vīnam pagājušajā gadā nav nesis gaidītos akcīzes ieņēmumus valstij. Lai izbeigtu valsts zaudējumus un atgrieztu ieņēmumus vismaz 2008.gada līmenī, pēc organizācijas biedru domām, jāsamazina akcīze stiprajam alkoholam un vīnam par 20%.

Tāpat ARTA ierosina piemērot stiprajam alum virs 6% tādu pašu akcīzes nodokļa likmi, kāda tā ir vīniem, raudzētajiem dzērieniem un starpproduktiem ar absolūta alkohola saturu līdz 15 tilpumprocentiem, jo tirgū pieejams arī alus ar absolūtā spirta saturu 10-13%, un alus realizācijas apjomiem ir tendence pieaugt.

Vēl viena organizācijas ideja ir piemērot vienādu akcīzes likmi visiem alkoholisko dzērienu kokteiļiem - arī uz alus bāzes gatavotajiem, kas īpaši iecienīti jauniešu vidū, un, pēc alkohola ražotāju domām, jāuzskata par tādu pašu alkoholisko dzērienu kā jebkurš cits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses