Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

PR: Par Latvijā populārāko minerālūdeni atzīst pašmāju zīmolu "Mangaļi"

Kā liecina pētījumu kompānijas „GfK CR Baltic” veiktā aptauja, „Mangaļi” atzīts par Latvijā populārāko dabīgo minerālūdeni. To atzinuši 75% respondentu.

Rīgā dabīgo minerālūdeni „Mangaļi” ir iecienījuši 72% rīdzinieku. Savukārt reģionos tas ir vispopulārākais Zemgalē, kur to kā zināmāko minēja 91% respondentu.

Vērtējot pēc vecuma, tas ir populārs visās vecuma grupās, it īpaši no 35 gadiem. Pētījuma rezultāti norāda uz tendenci, ka „Mangaļi” ir vispopulārākais minerālūdens mājsaimniecībās, kurās cilvēku skaits ir līdz trīs cilvēkiem.

„GfK” veiktā telefonaptauja norisinājās no šī gada 17. līdz 24.maijam, un tajā piedalījās Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Maija otrā puse pētījuma norisei tika izvēlēta apzināti, jo vasaras sākumā būtiski palielinās dzeramā ūdens patēriņš.

Ko nozīmē dabīgs minerālūdens?

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem, fasētais ūdens tiek iedalīts trīs grupās: dabīgais minerālūdens, avota ūdens un dzeramais ūdens. Dabīgais minerālūdens ir ūdens, kas iegūts pazemes ūdens atradnes vietā vai vairākos urbumos, kam jāatrodas blakus rūpnīcai, kur to pilda pudelēs.

Veselības ministrijas Veselības politikas plānošanas departamenta pārstāve Santa Līviņa: „Dabīgu minerālūdeni iegūst no izpētītām, novērtētām un atzītām atradnēm. Minerālūdens sastāvam ir jābūt īpašam, atšķirīgam no parasta ūdens un ražotājs to drīkst apstrādāt tikai stingri noteiktos veidos, lai neizmainītu minerālūdens būtiskās sastāvdaļas, kas nosaka tā īpašības, piemēram, garšu.”

„CIDO Grupa” ražotais „Mangaļi” ir pirmais no trim Latvijā reģistrētajiem dabīgajiem minerālūdeņiem, turklāt tas atbilst augstākajiem kvalitātes standartiem. Tamdēļ fakts, ka šis zīmols ir vispopulārākais, lielā mērā ir vērtējams kā likumsakarīgs

Santa Līviņa: „Iegādājoties dzeramo ūdeni, būtiski pievērst uzmanību ūdens iepakojuma marķējumam, jo tikai uz dabīga minerālūdens un avotu ūdens iepakojuma drīkst būt uzraksts „minerālūdens”. Tāpat uz tā iepakojuma jābūt norādītai informācijai par ūdens sastāvu, ieguves vietu, informāciju par ražotni un dabīgo minerālvielu jonu koncentrāciju.”

Dabīgā minerālūdens un avota ūdens ražošana kā pasaulē, tā arī Latvijā tiek ļoti stingri regulēta gan ar Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem Nr.178, Nr.852 un Nr.1935, gan ar Latvijas Ministru kabineta (MK) noteikumiem (Nr.494, Nr.409, Nr.637, Nr.235, Nr.203, Nr. 634 un Nr.964), gan ar Pārtikas aprites uzraudzības likumu. 

Par fasēto ūdens tirgu Latvijā
Pārtikas un veterinārā dienesta informācija liecina, ka Latvijā reģistrēti 45 fasētā ūdens ražotāji, taču tikai trīs no tiem iegūst un ražo dabīgo minerālūdeni. „Mangaļi” šobrīd ir vienīgais dabīgais minerālūdens Latvijā, kura ražotājam PVD pēdējās pārbaudes laikā piešķīris „A” vērtējumu. To piešķir tikai tādā gadījumā, ja ražojošais uzņēmums pilnībā atbilst pārtikas apriti reglamentējošo normatīvu aktu prasībām.
Pētījumu kompānijas „GfK CR Baltic” aptaujas mērķis bija apzināt iedzīvotāju izpratni par dabīgā minerālūdens zīmoliem, kā arī noskaidrot populārāko dabīgo minerālūdeni Latvijā.

Informāciju sniedza:
Inese Lielpinka
„CIDO grupa” pārstāve

Plašākai informācijai:
T. 22016161; 67350501

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses