Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Umurgā plāno ražot papīru no salmiem

Umurgā iecerēts uzbūvēt agrocelulozes un papīra rūpnīcu, kas gatavojas ražot papīru no salmiem. Pēdējais šķērslis šiem plāniem ir pagasta teritoriālā plānojuma trūkums, trešdien vēsta Latvijas Avīze (LA).

Zemnieki, pārdodot salmus papīra ražotājiem, iegūs papildus 50 – 60 eiro no hektāra, ziņo avīze.

Pagasta pārvaldnieks Pēteris Magone stāstījis, ka pagasts devis rūpnīcas būvniekiem zaļo gaismu, jo tie pierādījuši, ka nekāda kaitējuma apkārtējai videi modernā ražotne nenodarīs. Uzņēmumā būšot 110 darba vietas vietējiem cilvēkiem.

Rūpnīcu gatavojas būvēt SIA Barība 2002, kuras valdes priekšsēdētājs Elmārs Lasis ir pārliecināts, ka ražotnes būvniecība sāksies jau septembrī, jo līdz tam laikam pagasta teritorijas detaļplānojums būs pabeigts. Papīrfabrikas celtniecība izmaksās vairāk nekā 30 miljonus latu, un to plānots uzcelt 18 mēnešos. Rūpnīcu būvējot Latvijas celtniecības uzņēmumi, arī ģenerāluzņēmējs ir kāda Latvijas firma, kuru pagaidām valdes priekšsēdētājs nevēlējās nosaukt. Vienīgie ārzemnieki, kas piedalīsies rūpnīcas būvniecībā, būšot kanādieši, kas uzstādīs savas izgatavotās pārstrādes iekārtas.

Ražošanas procesā salmus paredzēts apstrādāt ar kālija sulfītu un kālija hidroksīdu. Celulozes balināšanu paredzēts veikt ar kālija hidroksīdu un ūdeņraža pārskābi, neizmantojot hloru saturošas ķimikālijas. No iegūtās agrocelulozes, pievienojot tai makulatūru, iecerēts ražot 20 000 tonnu biroja papīra gadā. Ražošanas procesā iegūtos blakus produktus paredzēts pārstrādāt, iegūstot līdz 11 000 tonnām kālija persulfāta un līdz 19 000 tonnām kālija slāpekļa minerālmēslu.

Uzņēmumā paredzēts uzstādīt cietā kurināmā katlu, kas gadā patērēs aptuveni 78 000 tonnu zāģskaidu un šķeldas.

Celulozi no salmiem ražo nelielas rūpnīcas arī Ķīnā un Indijā, tomēr tās piesārņo vidi, jo balināšanas process tur notiek pēc citiem principiem, skaidro LA. Patlaban Eiropā gatavojoties vēl piecu līdzīgu papīrfabriku būvniecībai, tomēr Barība 2002 šajā procesā Latvijā esot tikusi vistālāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk jākrāj pašiem

Grozījumi Pensiju likumā nosaka to, ka laika periodā no 2025. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim pensiju 2. līmenī tiek novirzīti vien 5% no bruto algas, savukārt 15% tiks novirzīti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses