Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aprīlī visvairāk sadārdzinājušās olas, kartupeļi, burkāni un citrusaugi

Aprīlī nozīmīgākais cenu kāpums bijis olām, kartupeļiem, burkāniem un citrusaugļiem, kamēr vietējo gurķu cena samazinājusies par 50%, informē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Lai gan šī gada aprīlī, salīdzinājumā ar martu pārtikas cenas Rīgas veikalos bija stabilas, vairākām produktu grupām tas kāpušas no 10% līdz pat 20%, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

Olu cenas sakarā ar nelielo deficītu Eiropā palielinājušās par 16% - no 0,96 latiem par 10 L izmēra olām šī gada martā līdz 1,11 latiem aprīlī.

Kartupeļu cena palielinājusies par 10% - no 0,21 latiem līdz 0,23 latiem par vienu kilogramu, bet burkāniem - par 14% - no 0,36 latiem līdz 0,41 latiem par kilogramu.

Jūtami augušas citrusaugļu cenas. Apelsīniem cena kāpusi par 20% - no 0,78 latiem līdz 0,94 latiem par vienu kilogramu, mandarīniem - par 16% - no 1,08 latiem līdz 1,25 latiem par vienu kilogramu, bet citroniem - par 14% - no 0,81 lata līdz 0,92 latiem par kilogramu.

Savukārt ar jaunās vietējās gurķu ražas masveidīgāku ienākšanos pazeminājušās gan vietējo, gan importa gurķu cenas.

Vietējo gurķu cena pazeminājusies par 50% - no 3,15 latiem līdz 1,55 latiem par vienu kilogramu. Savukārt pirmie jaunās ražas Latvijas tomāti aprīlī maksāja 2,85 latus par vienu kilogramu.

"Aprīlī cenas Rīgas veikalos bija salīdzinoši stabilas, jo pamatā bija tikai augļu un dārzeņu sezonālās svārstības un Eiropas savienībā radītās olu cenu ažiotāža. Līdz Latvijai beidzot nonācis arī pasaules rīsu cenu samazinājums. Tagad vidējā parasto rīsu cena ir 0,86 lati par kilogramu, kamēr pagājušajā vasarā to cena bija 1,32 lati par kilogramu," sacīja Gulbe.

Viņa arī norādīja, ka iedzīvotāju zemās pirktspējas dēļ veikalos aizvien vairāk var redzēt diferencētas kvalitātes un cenas produktus. Tā, vienā un tajā pašā veikalā nopērkams baltmaizes klaips gan par 0,87 latiem, gan par 2,15 latiem par vienu kilogramu.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs vāc, apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtību noteikšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses