Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pārmaiņas ir neatgriezeniskas

Paaudžu atšķirības, kas īpaši spilgti iezīmējas izglītības jomā, nevienam nav noslēpums. Jaunieši ir dzimuši, auguši un mācās interneta un tehnoloģiju laikmetā, bet daļa pedagogu un izglītības politikas veidotāju ir dzimuši, auguši un mācījušies pavisam citā sistēmā un atšķirīgos apstākļos.

Mums, pieaugušajiem, ir jāaizmirst frāzes "mūsu laikos gan tā nebija" vai "kad mēs augām, tā nedarīja" – pasaule ir mainījusies, un nekad vairs nebūs tā, kā bija agrāk. Mūsdienu jaunieši ir ambiciozāki, viņi nebaidās "pazaudēt" gadu pēc pamatskolas vai vidusskolas un nevēlas mācīties to, kas neinteresē tikai tāpēc, ka tā "būtu pareizi".

Ja savulaik centāmies pieturēties pie grafika – skola, uzreiz pēc tam profesijas iegūšana un sākšana strādāt –, tad mūsdienās cilvēki aizvien vairāk apzinās, ka izglītoties var visas dzīves garumā, ikvienā dzīves posmā. Turklāt šo laiku jaunieši nereti izvēlas izmēģināt spēkus dažādās jomās – sportā, mūzikā, mākslā – vai iegūt pieredzi ārzemēs, nedaudz atliekot mācības, vai arī darīt šīs lietas, paralēli studējot. Starp citu, Eiropas Tālmācības vidusskolā esam novērojuši arī pretējo – reizēm jaunieši vēlas pabeigt divus vidusskolas gadus vienā gadā, lai ietaupītu laiku un varētu nodoties saviem mērķiem. Arī tas ir iespējams.  

Pedagogiem un izglītības politikas veidotājiem ir jāpielāgojas pārmaiņām pasaulē. Jāpielāgojas ir arī izglītības procesam kopumā. Darba tirgus šobrīd pieprasa spēju pašiem organizēt savu laiku un citus resursus, piemēram, finanses, nepieciešamas ir arī prasmes informācijas tehnoloģiju jomā, kā arī pašdisciplīna, spēja strādāt ar lielu daudzumu dažādas informācijas, t. sk. dažādiem informācijas formātiem. 

Svarīgi saprast, ka mainās ne tikai tas, kā varam mācīties, bet arī tas, kā varam mācīt. Arī pedagogi mūsdienās var strādāt attālināti, plānot savu laiku un ierasties klātienē tikai uz konsultācijām. Tas ļauj arī skolotājiem paralēli studēt un strādāt.

Izglītības procesu aizvien vairāk ietekmēs arī mākslīgais intelekts – jau patlaban ir gadījumi, kad audzēkņi to izmanto, tāpēc ir jāatrod veids, kā to integrēt mācību procesā pilnvērtīgi un jēgpilni. Pedagogi to nedrīkst ignorēt.

Tā vietā, lai gaidītu, lai jaunieši pielāgojas sistēmai, kurā savulaik mācījās daudzi no mums, daudz vērtīgāk ir meklēt risinājumus tam, lai mācību procesu padarītu atbilstošāku mūsdienu videi – digitālāku, ar iespēju mācīties jebkurā vietā un laikā. Mācību procesam ir jāpielāgojas mūsu dzīves ritmam un vajadzībām, nevis jābūt tādam, kam jāpakārto visa pārējā dzīve.

Izmaiņas sabiedrībā ir būtiski ietekmējušas arī profesionālo vidi. Jaunieši aizvien biežāk vēlas strādāt pēc elastīga grafika, daļēji vai pilnībā attālināti, savā tempā un sev ērtā laikā. Jaunā paaudze vēlas būt maksimāli neatkarīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses