Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Sauszemes kravu pārvadājumus vairo eksotisko reģionu apgūšana

Sauszemes kravu pārvadājumos importa un tranzīta kravu apjomu izaugsme turpina stagnēt, tāpēc it īpaši svarīgi ir sekmēt eksporta kravu kāpumu - šāds secinājums izriet no nozares ekspertu teiktā Dienai.

Pašlaik situācija sauszemes kravu pārvadājumu nozarē salīdzinājumā ar gada sākumu, kad Diena par to jau rakstīja, nav būtiski mainījusies. Tranzīta kravu pieaugums uz Krieviju nav palielinājies, un arī ekspeditoru firmu licencēšanas jautājums nav atrisināts.

Diena šoziem jau vēstīja, ka sauszemes kravu pārvadājumos galvenās problēmas ir Krievijas noteikto sankciju dēļ sarukušais kravu tranzīts uz šo valsti, kā arī daudzās ekspeditoru firmas "viendienītes", kas nodarbojas ar dempingošanu - pārvadā kravas par zemām cenām, pēc tam beidz pastāvēt un vēlāk atkal dibina jaunus uzņēmums. Tas iespējams, jo pašlaik ekspeditoru firmām nav nepieciešamas nekādas licences. Gada sākumā uzņēmuma Cargomax valdes loceklis Dmitrijs Vorņiku Dienai minēja, ka likumi ir pārāk liberāli, jo ļauj praktiski ikvienam sākt ekspeditora darbību, nenodrošinot minimālo "džentlmeņa komplektu" - pietiekamu pašu kapitālu un darbības apdrošināšanu.

Gan SIA Vervo direktors Māris Dreimanis, gan uzņēmuma Sonora valdes priekšsēdētājs Jānis Mozga, aptaujāti tagad, pavasarī, bilst, ka pagaidām nekas jautājumā par ekspeditoru firmu licencēšanu uz priekšu nav pavirzījies.

"Mēs esam uzrunājuši vairākas valsts institūcijas un nevalstiskās organizācijas, kas piekrīt, ka šo tēmu vajadzētu aktualizēt arvien vairāk, taču šobrīd reālas darbības vēl nenotiek. Noteikti laika gaitā šis jautājums tiks atrisināts, jo tas ir Latvijas valsts reputācijas jautājums un ir svarīgs starptautiskā, globālā mērogā. Ar licencēšanas palīdzību tiktu vairāk sakārtota nozare, un tas sekmētu godprātīgu uzņēmējdarbību un vienlīdzīgu konkurenci. Uzskatu - jo vairāk uzņēmēji runās par šo jautājumu, jo lielākas ir iespējas, ka tas tiks sakārtots," norāda Mozga.

Dreimanis teic, ka 2016. gads finanšu rādītāju ziņā izskatoties cerīgāks nekā pērnais gads, lai arī nav vērojams tranzīta kravu pieaugums uz Krieviju. Palīdz tas, ka uzņēmums ir aktīvi attīstījis citus virzienus - gan uz Turciju, gan Kaukāza valstīm.

Savukārt Mozga norāda, ka salīdzinājumā ar kādreizējo izaugsmi autokravu pārvadājumu jomā kopumā ir pamatīgs kritums. "Ir vērojams neliels pieaugums kravu pārvadājumos uz NVS un Centrālās Āzijas valstīm, kas ir saistīts ar būvniecības sezonas sākumu, kā arī ar to, ka uzņēmēji šajās valstīs jau sākuši adaptēties konkrētās ekonomiskās situācijas apstākļos. Tomēr uzskatu, ka tāds kravu pārvadājumu apjoms, kāds tas bija 2013. gadā, 2014. gadā un 2015. gada sākumā, noteikti netiks sasniegts. Uzņēmējiem jārēķinās, ka tirgus mainījies un ka situācija noteikti nebūs tāda, kāda bija agrāk. Ir mainījušies tirgus noteikumi, kuri nekad nebūs tādi, kādi bija, tādēļ izdzīvos tie uzņēmumi, kuri spēs adaptēties esošajā tirgus situācijā un spēs mainīties līdzi paši. Noteikti nevajadzētu gaidīt, ka pēkšņi kaut kas mainīsies. Jāmainās ir pašiem un jākoncentrējas uz jaunu reģionu apgūšanu," uzskata uzņēmējs. Viņš arī uzsver - lai gan nedaudz pieaug Latvijas eksporta kravu apjoms, tomēr tranzīta un importa kravu apjoms turpina stagnēt.

Jāatgādina, ka šā gada sākumā asociācijas Latvijas auto prezidents Valdis Trēziņš Dienai uzsvēra: "Jaunie tirgi, kurus mēs aktīvi apgūstam, ir Kazahstāna, Turkmenistāna, Azerbaidžāna, arī Irāna un Afganistāna."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses