Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kopienas skapis atvērts!

Ik dienu atkritumos nonāk kilogramiem pārtikas. Lai nepieļautu, ka vēl lietojams ēdiens nonāk mēslainē, arī Rīgas centrā tagad darbojas pārtikas apmaiņas ledusskapis. Tajā ikviens var atstāt sev nevajadzīgus pārtikas produktus, kas varētu būt noderīgi kādam citam.

Cīņa pret pārtikas izšķērdēšanu

Kopienas skapis (angļu val. community fridge) ir globāla iniciatīva, kas mudina mazināt pārtikas atkritumus. Ledusskapis, kas atrodas publiskā vietā, ir ikvienam viegli pieejams, un ikviens tajā var ievietot vai no tā izņemt ēdienu. Pirmo reizi kopienas skapi izvietoja 2012. gada Vācijā un Spānijā. Šim piemēram sekoja Lielbritānija, Jaunzēlande un Indija.

Kopienas skapis ir simbols tam, ka pārtiku ir iespējams ne vien taupīt, bet nepieļaut, ka vēl lietojams ēdiens kļūst par atkritumiem.

Šobrīd jau izveidojusies ķēde ar organizācijām un apvienībām, kas pēc brīvprātības principa šādus kopienas skapjus tīra, uztur, organizē to izvietošanu un saskaņošanu ar likumdošanu. Kaņepes Kultūras centra terasē esošais kopienas skapis ir pirmais šāda veida publiskais ledusskapis Latvijā.

"Pēdējo septiņu gadu laikā, dzīvojot Vācijā, esmu pieredzējusi strauju attīstību kopienas ledusskapju izmantošanā, kas mainījusi arī sabiedrības attieksmi pret pārtikas izšķērdēšanu. Gadu gaitā kopienas ledusskapji ir kļuvuši par neatņemamu pilsētas infrastruktūras sastāvdaļu. Lai arī Kaņepes Kultūras centrā darbojos tikai no septembra, ātri vien pamanīju, ka arī liela daļa Rīgas iedzīvotāju ir labi informēti par atkritumu daudzuma samazināšanas un preču pilna dzīves cikla izmantošanas svarīgumu, jo pastāv dažādas iespējas, kur iegādāties vai nodot lietotas preces," saka šīs idejas autore – Eiropas Solidaritātes korpusa brīvprātīgā darba veicēja Kaņepes Kultūras centrā Beatrise Amtiga.


Dalīties nozīmē rūpēties

Ņemot vērā šos divus aspektus, Beatrisei radās ideja arī Latvijā ierīkot kopienas skapi. "Kaņepes Kultūras centrs vienmēr ir bijis atvērts jaunām, dažreiz pat mazliet trakām idejām. Motivācija izveidot šādu pārtikas apmaiņas punktu ir priekšlikums un reizē pārliecība, ka nepastāv pārtikas pārprodukcija, bet nevienlīdzība tā izlietojumā un pieejamībā. Tā vietā, lai izmestu ēdienu, kas šķiet nevajadzīgs, ikviens ir laipni aicināts to atstāt kopienas skapī. Mūsu moto: dalīties nozīmē rūpēties! Rūpēties par tiem, kam pietrūkst pārtikas, rūpēties par godīgu pārtikas patēriņu un pārtikas uzturēšanu kā cilvēkiem pieejamu resursu," skaidro Beatrise Amtiga.

Kopienas skapis Kaņepes Kultūras centra terasē ir atvērts no pagājušā gada 19. decembra. Tā lietošana ir pavisam vienkārša: atnes vai paņem ēdienu bez maksas. Kopienas skapi var lietot katru dienu no pulksten 12.00 līdz Kaņepes Kultūras centra slēgšanas laikam 02.00 vai reizēm pat vēlāk. Tas regulāri ir pilns ar svaigiem dārzeņiem un augļiem.

Kā stāsta Beatrise, kas ik dienu arī rūpējas un tīra skapi, cilvēki visbiežāk atstāj kartupeļus, sīpolus, burkānus, ābolus, apelsīnus, kā arī maizi un mājās gatavotu ēdienu. Bieži vien skapī var atrast arī graudaugus, piemēram, auzu pārslas un rīsus.

"Jau no pirmās dienas, kad sāka darboties kopienas skapis, cilvēku atsaucība ir ļoti liela. Katru rītu varam vērot, ka skapis ir pilns, bet vakarā tas ir iztukšots. Daudzi cilvēki nāk pie mums ar pilniem pārtikas maisiem, un bieži vien redzu pārsteigumu viņu sejās, ka arī viņi paši var skapī atrast kaut ko sev noderīgu. Šī lielā atsaucība parāda to, ka cilvēki ir gatavi dalīties ar to, kas viņiem ir, un novērtē, ka tagad ir šāda pārtikas apmaiņas vieta, kur viņi var gan ziedot, gan paņemt pārtikas produktus. Cilvēkiem rūp vide un pārdomāta pārtikas izmantošana. Tā kā ir liela atsaucība, līdz šim nav bijis neviena gadījuma, kad būtu jāizmet skapī ievietotā pārtika, jo tai beidzies derīguma termiņš. Mēs visi kopā, kas dzīvojam Rīgā un izmantojam kopienas skapi, iespējams, jau esam paglābuši lielu daudzumu ēdiena no nokļūšanas atkritumos," teic Beatrise Amtiga.


Der jebkādi produkti

Kopienas skapī var atstāt jebko ēdamu, taču lūgums neievietot piena produktus bez iespējas tos atkārtoti aizvērt, atvērtas konservu kārbas, atvērtus dzērienus un iepakojumus ar gaļu. Ja vēlaties atstāt mājās gatavotu ēdienu, lūgums norādīt tā sastāvdaļas, kā arī pievienot izgatavošanas datumu, kā arī lūgums ievērot vispārējos lietošanas un higiēnas noteikumus. Ar plašāku informāciju var iepazīties Kaņepes Kultūras centra mājaslapā.

Vai arī Beatrise pati ir jau izmantojusi kopienas skapi, atstājot vai paņemot kādu pārtikas produktu? "Jā, esmu priecīga, ka arī man tagad ir iespēja atstāt pārtiku, kas man vairs nav vajadzīga vai palikusi pāri. Protams, es cenšos nenonākt līdz tādai situācijai, kad ēdiens paliek pāri. Taču ir bijuši gadījumi, kad, piemēram, vēlos pagatavot kaut ko no man neierastiem produktiem, ko ikdienā savā virtuvē bieži neizmantoju, vai arī, kad uz pāris dienām dodos ārpus Rīgas, bet pirms tam esmu kļūdījusies un pārāk daudz iegādājusies dārzeņus, maizi vai olas. Tā vietā, lai cerētu, ka pēc atgriešanās šie produkti joprojām būs lietojami, es atnesu tos uz kopienas skapi. Es zinu, ka šeit tie nepārvērtīsies par pārtikas atkritumiem, bet cilvēki tos apēdīs," uzskata Beatrise Amtiga.

Kaņepes Kultūras centrs darbojas kopš 2012. gada. Tā mērķis ir nodrošināt regulāru un augstvērtīgu kultūras notikumu norisi un pieejamību plašai auditorijai, kā arī veicināt jaunu un radošu ideju realizāciju. Centra rīkotajiem pasākumiem ir iespējams sekot sociālās tīklošanas vietnēs un mājaslapā Kanepes.lv

Top komentāri

Irena
I
Bet tas tacu ir BRINISKIGI! Kaut vairak tadu izveidotos. Nevajaga igni burksket,bet priecaties un atbalstit sadas idejas.
rūgtā patiesība
r
Lielāko izmestās daļu pārtikas izmet nevis cilvēki, bet pārtikas ražotāji un tirgotāji, jo saražots tiek daudz vairāk, kā vajadzīgs un kā cilvēki nopērk. Jādomā par to, kā sodīt pārtikas ražotājus un tirgotājus, kax met ārā nekad nenopirktu pārtiku, kurai beidzas derīguma termiņš, jāstimulē viņus ar cenu politiku nepieļaut, ka pārtiku neviens nenopērk, tā veikala plauktā paliek veca in to lielos daudzumos izmet.
Tautskapis
T
Apzīmējuma "community fridge" tulkojums latviešu valodā nekādi nevar būt kopienas skapis, jo "fridge" nozīmē ledusskapis (nepareizi veidotā angļu valodas saīsinājumā, vārdā "refrigerator" burts "d" neparādas). lai nu kā, bet ideja interesanta!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena