Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Pieci jautājumi zīmola GeGe dibinātājam Kasparam Magrinam

Videi draudzīgas autiņbikses

Tiecoties uz mazulim drošāku un vecākiem ērtāku ikdienu, Latvijā tapis autiņbiksīšu zīmols GeGe. Tas ne tikai atstāj aiz durvīm tādas nevēlamās sastāvdaļas kā smaržvielas, parabēni, balinātāji, bet arī izmanto līdz šim vietēji neierastu izplatīšanas veidu – autiņbiksīšu abonēšanas iespēju. Zīmola GeGe dibinātājs un līdzīpašnieks Kaspars Magrins atzīst, ka tieši tā dēvētā mileniāļu paaudze, kas tagad kļūst par vecākiem saviem pirmajiem mazuļiem, ir tā, kurai, izvēloties produktus, aizvien svarīgāki ir tieši vides aspekti.

Kā tapa autiņbiksīšu ideja, un kāds bija ceļš līdz ekosertifikātam? 

Mēs, GeGe autiņbiksīšu zīmola radītāji, paši esam vecāki. Negribējām autiņbikšu sastāvā neko lieku – nekādus losjonus un smaržvielas. Saskaņā ar pētījumu, ko veicām Baltijas valstīs, secinājām, ka vecākiem vissvarīgākais, lai autiņbiksītes būtu drošas mazuļa ādai, lai neveidojas iekaisums. Drošu izvēli pircējam atvieglo Oeko-Tex sertifikāts, kas ir viens no zināmākajiem standartiem pasaulē. Tas apliecina, ka produktā ir nulle bīstamu vai kaitīgu vielu. Sertifikāta iegūšana bija laikietilpīgs un dārgs process, taču apliecina autiņbiksīšu kvalitāti.

Salīdzinājumā ar citām autiņbiksītēm, kurām arī ir šāds sertifikāts, atšķirīgais ir produkta kompozīcijā, izvēlēto materiālu kopumā un īpašībās, jo vadījāmies pēc principa "ne par daudz, ne par maz".

Vai, izvēloties ražošanas tehnoloģiju, ir domāts par autiņbiksīšu sadalīšanās procesu pēc to lietošanas? 

Radot autiņbiksītes, jāprot atrast saprātīgu līdzsvaru starp to funkcionalitāti un draudzīgumu pret vidi. Proti, mums nepieciešamas autiņbiksītes, kas maksimāli labi veic savu uzdevumu uzsūktspējas, komforta, arī saudzīguma ziņā un vienlaikus atstāj pēc iespējas mazāku ekoloģisko pēdu. GeGe autiņbiksītes tiek ražotas no PEFC jeb Meža sertifikācijas sistēmu novērtēšanas programmas sertificētiem materiāliem, piemēram, celulozes materiāli ir iegūti no atbildīgi apsaimniekotiem mežiem. Tāpat vidi saudzējoša ir arī hlora un smaržvielu neizmantošana autiņbiksīšu sastāvā.  

Autiņbiksīšu iepakojums pagaidām tiek ražots no polietilēna plēves, ko var atkārtoti pārstrādāt kopā ar citiem plastikāta atkritumiem. Liela daļa mūsu klientu šķiro atkritumus. Plānojam pakāpeniski ieviest iepakojumu, kas bioloģiski sadalās, kā arī iespējami vairāk izmantot citus dabiskus materiālus, kas sadalās vide.

Idejiski autiņbiksītes radītas Latvijā, bet ražošana notiek Beļģijā un Čehijā. Kādi argumenti bija svarīgi, izvēloties ražotājvalsti? 

Ceļš līdz GeGe zīmola izveidei un īstā ražotāja atrašanai aizņēma divus gadus. Autiņbiksītes tiek ražotas vadošajās Eiropas fabrikās. Autiņbiksīšu izstrādē iesaistītas arī Vācijas ražotnes un inovatīvas tehnoloģijas, lai varētu radīt pielāgotu produktu saskaņā ar mūsu izpētes rezultātiem. Izvēloties ražotāju, svarīgākais bija atrast tādu, kas nodrošinātu augstākās kvalitātes materiālus, jaunākās tehnoloģijas un sertificētas izejvielas. Tā kā Baltijas valstīs šādu iespēju nav, šī iemesla dēļ arī GeGe autiņbiksīšu ražošana notiek Beļģijā un Čehijā.

Mūsu pārziņā bija autiņbiksīšu dizains, kam īpaši pievērsām uzmanību, domājot par bērna attīstību katrā vecumā, kā arī iespējamo papildu izmantošanu, lai veicinātu radošas aktivitātes ar bērniem, piemēram, izkrāsot pašu autiņbiksītes.

Autiņbiksītes var abonēt. Kādi vides apsvērumi iekļauti šai produkta izplatīšanas izvēlē?

Redzam, ka arvien vairāk pieaug interese par iepirkšanos internetā. Arī pandēmijas radītie apstākļi to veicina, šī tendence ir gan Baltijā, gan Skandināvijā. Mūsu pievienotā vērtība klientiem ir tā, ka spējam nodrošināt ātru produkta piegādi visās valstīs līdz pat viņu mājas durvīm, turklāt abonementa gadījumā piegāde ir bez maksas. Lai gan Eiropā un ASV autiņbiksīšu abonēšanas pakalpojums nav nekas jauns, Baltijas valstīs un Skandināvijā šāds modelis ir jaunums. Izstrādājot šo servisu, mums svarīgākais bija padarīt jauno vecāku ikdienu vienkāršāku. Lai tētis vai mamma var ieiet mājaslapā un pasūtīt vai abonēt ikdienai tik nepieciešamo produktu, lai par tik vienkāršu lietu kā autiņbiksīšu iegāde nav jālauza galva. 

Redzam, ka skandināvi ir nedaudz prasīgāki attiecībā uz produkta kvalitāti. Šis tirgus daudz labāk pārzina dažādu sertifikātu nozīmi, tāpēc likumsakarīgi, ka tiem daudz vairāk pievērš uzmanību. Saņemam daudz jautājumu, kas saistīti ar vides aspektiem, pārstrādi un citiem aktuāliem jautājumiem, kas attiecas uz ilgtspējīgu izvēli. 

Kādi zaļie principi ir svarīgi jūsu ģimenei un bērniem?

Mūsu ģimenē zaļš un videi draudzīgs dzīvesveids nesaistās ar skaļiem saukļiem, bet ar ikdienas izvēlēm un darbībām. Bērni ļoti atdarina vecākus, un ceram, ka ar savu rīcību varam būt viņiem labākais paraugs.

Atkritumu šķirošana mums jau ir ļoti ierasta. Ikdienā aizdomājamies arī par to apjoma samazināšanu. Tāpat svarīgi arī saprātīgi plānot pirkumus, ēdienreizes, lai izvairītos no pārtikas atkritumiem. Mācām bērniem izturēties pret pārtiku ar cieņu, ēst apzināti, pēc iespējas biežāk izvēloties vietējos produktus.

Man personīgi ir svarīgi pirkt kvalitatīvas lietas, bet mazāk. Īpaši aktuāli tas ir pirmssvētku laikā, lai cilvēki neaizrautos ar nevajadzīgu lietu iegādi. Bērniem svētku dāvanas izvēlamies nesteidzīgi, ielūkojoties Ziemassvētku vecītim adresētajā vēstulē, un iespēju robežās dodam priekšroku vietējiem ražotājiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena