Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Gaišajiem solījumiem fonā iederētos angļu komēdijām raksturīgie smiekliņi

Atkritumu vasara un blefs

Pirmais, kas nāk prātā, rudenim tuvojoties, ir apgalvojumi, ka meteoroloģiski īstas vasaras nav bijis. Tikai tāds vasaras atkritums. Tomēr cits sektors aizvadītajos mēnešos gandrīz vai aktuālāks par lietiem un krusu. Nepatikšanas atkritumu glabāšanā. Risku kopums šovasar pārsniedza kritisko masu un caur degšanu vai citos veidos nāca zināms sabiedrībai.

Daži piemēri. 18. jūnijs. Parādi atklāj liels un ļoti bīstams ugunsgrēks nelegālā atkritumu izgāztuvē Slokas apkaimē. Īsi pēc tam intervijā LNT Valsts vides dienesta (VVD) vadītāja Inga Koļegova vērtē, ka šobrīd VVD nav zināma neviena līdzīga apjoma nelegāla atkritumu glabātava.

28. jūnijs. Auces pašvaldība ziņo VVD par pamestā ēkā uzietiem 40 000 litru ķīmisku vielu slēgtās un arī atvērtās mucās.

17. jūlijs. Atklāj ap 178 tonnu bīstamu atkritumu uzkrājumu Ozolnieku novadā. Apsaimniekotājs sola apjomu izvākt. Par rezultātiem ziņu trūkst. Utt.

Saprotot, ka joki mazi, gan VVD, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nāk klajā ar projektu un ieceru virkni, kas situāciju padarīs drošāku. Tikai īsti nav ticības... Tas nav šablons, ka politiķiem un dienestu vadītājiem nevarētu ticēt pēc definīcijas. Ar šādu "gudru" argumentu autors nostātos tajā pašā blefotāju un demagogu ierindā. Ticības nav tāpēc, ka... 

Saistībā ar nepatīkamajiem notikumiem VVD priekšniece Inga Koļegova vairākkārt uzsvērusi budžeta nepietiekamību. Piemēram, no kundzes teiktā Rīta Panorāmā šī gada 7. jūlijā: "Kopš krīzes laika, kad valsts vides inspektoru skaits tika samazināts par 45%, mēs tā arī neesam atguvuši šo finansējumu un attiecīgās amata vietas."

Skumji. Autors rezignēti ieskatījās valsts budžeta tabulās pirms un pēckrīzes gados. Pārsteigums! Tik tiešām, "treknais" 2007. gads mums rāda, ka VVD budžeta dotācija ir aptuveni 4,3 miljoni latu (aptuveni 6,12 miljonus eiro). Savukārt 2012. gadā tikai 2,3 miljoni latu (3,27 miljoni eiro) un atalgojums nesasniedz 1,478 miljonus (2,1 miljonu eiro). Skarbi. Tad – "nejaukais" 2015. gads. Ekseļa ailītes rāda, ka VVD budžets sasniedz 5,9 miljonus eiro, t. sk. atalgojums – 2,9 miljoni eiro. Nākamajos gados aptuveni līdzīgi. Var piekrist, ka arī tas nepietiekami. Vides problēmas nav gozējušās budžeta prioritāšu spicē. Tomēr – fakti no tabulām un "mēs... neesam atguvuši finansējumu" – kā tas iet kopā? 

Diemžēl VVD sabiedrisko attiecību speciāliste līdz norunātajam laikam tā arī nespēja izskaidrot, "kā tas iet kopā". Tāpēc vēl jo lielākas bažas par apjomīgajiem atkritumu blēžu uzmanīšanas plāniem, kas tūlīt piepildīsies. Gaišajiem solījumiem fonā iederētos angļu komēdijām raksturīgie smiekliņi. Ja nu kādam vēl nepielec.

(precizēta informācija 7.rindkopā)

Top komentāri

MM
M
Pateici A, saki arī B. Pietrūkst analīzes kas ar piešķirto naudu notiek VVD iekšienē. Jo inspektoru atalgojums, kam būtu jāatklāj atkritumi, piemēram, ir nožēlojams. Viens no risinājumiem jau ir un turpmāk vél vairāk būtu jābūt sabiedrībai, kas ziņo par vides problēmām. Tai pašā Vides SOS.
tādi esam
t
Lielākā nelaime ir tā, ka Latvijā nav politiķu, kas iestātos pret Latvijas piesārņošanu ar atkritumiem, pret dzīvnieku labturības noteikumu pārkāpšanu, pret noplicinošu lauksaimniecību utt. Paskatieties, kas notiek Zemkopības ministrijā! Dūklavs un Ozols būtu ar mieru Latviju noskūt pliku. Zaļā partija ZZS sastāvā ir fikcija. Arī t.s.zaļais prezidents par šīm problēmām nav bildis ne vārda.
riebj
r
Pec katras dedzinasanas ir momentaa jasledz attiecigais bizness ar milzigu naudas sodu vai cietumu uz 10 gadiem, tad atri tadi vides piesarnotaji pazustu. Nevis kratis ar pirkstu, varbut pakontroles. Tur nav ko kontrolet, aizliegt un viss. Ja jau atkritumu dedzinasana ir taa saucamaa atkritumu parstrade, tad kapec arzemju valstis savus atkritumus vienkarsi nesadedzina? Tapec, ka tas ir noziegums pret vidi un cilvekiem! Bet Latvijas korumpetie dienesti tik izsniedz atlaujas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē