Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Rodas iespaids par neliela, bet garantēta un juridiski sakārtota rūpala rezervēšanu savējiem

Īsā kursa garā vēsture

Ministru kabinets šodien skata Tieslietu ministrijas (TM) informatīvo ziņojumu Par iespējām Pirmslaulību apmācības programmu īstenot praksē. Vieglajā valodā – laulības īsais kurss precēties gribētājiem. Ideja ilgi ņurcīta, izraisījusi vētrainas diskusijas starp ģimenes būšanu tradicionālistiem un liberāļiem. Bieži ieskanējās "sam durak" (latviski – sirsnīgs paldies par viedokli) diskusijas formāts.

Nepētīsim iespējamās īsā kursa detaļas – vēlamais cilvēku skaits ģimenes veidošanā, sievas/vīramātes intelekta mērījumi u. tml. Apskatīsim to acīmredzami klibo sektoru, kurš  ziņojumā veltīts galvenajam – cik īsti vajadzīgs/pieprasīts ir gaidāmais serviss, kuru sarunas karstumā nosaukuši par valsts dāvanu jaunlaulātajiem.

Dokuments vēsta, ka jau tagad pieci jaunie pāri esot brīvprātīgi apmācīti un palaisti brīvībā. Trūkst jebkādu ziņu par izmēģinājuma precinieku reakciju. Tāpat – ne čiku, ne grabu no dzimtsarakstu nodaļu darbiniekiem, kuriem īsais kurss esot prezentēts. Labi, nekašķēsimies par sīkumiem. Kašķēsimies par lielumiem, proti – naudu, kura nepieciešama projektam. Tiek piedāvātas trīs finansējuma avotu versijas – pašvaldība, valsts un abi kopā. Pēc īsas diskusijas pašai ar sevi TM nolēmusi, ka vislabāk, protams, ņemt no valsts. Dabūšanas procedūras smago nastu varonīgi uzņemsies pati ministrija. Nevajadzētu iespringt, nekas daudz prasīts netiek – tiek piedāvāts veikt iepirkumu pieciem gadiem par 80 000 eiro (te un tālāk visi skaitļi ar PVN). Tātad gadā 16 000. Viena jaunā pāra izglītošanai plānoti 160 eiro. Loģiski – simt pāru gadā. Te ir interesantākais – statistika liecina, ka 2015. gadā salaulājušies 13 617 pāru. Ja pieņem, ka 2017. gada skaitlis būs līdzīgs, tad šo brīnišķīgo kāzu dāvanu saņems aptuveni 0,7% jaunlaulāto. Informatīvais ziņojums skaidri pasaka – apmēram tik arī varētu būt faktisko gribētāju (kurss plānots kā absolūti brīvprātīgs). Tātad cilvēkiem, kopdzīvi uzsākot, ir kādas citas vajadzības, kur gribētāju skaits varētu būt nevis 0,7, bet 70% – bērnudārzi, dzīvesvieta, skolu pieejamība, pabalsti...

Nonākot pie šāda rezumējuma, informatīvajā ziņojumā nāktos rakstīt – problēma jaunlaulātajiem nav aktuāla, tālāk neizvēršam, strādājam citos virzienos. Negatīvs rezultāts arī ir rezultāts. Pretējā gadījumā rodas iespaids par neliela, bet garantēta un juridiski sakārtota rūpala rezervēšanu savējiem. Neviena Valsts kontrole nevarēs piesieties.

Ne uz to pusi. Tieslietu ministrija "īsā kursa" izstrādi spītīgi virza tālāk. Kā var noprast no pievienotā lēmumprojekta, to akceptēs arī Ministru kabinets. Būsim pirmie Eiropā.

Top komentāri

MM
M
"rodas iespaids par neliela, bet garantēta un juridiski sakārtota rūpala rezervēšanu savējiem" Šoreiz, Dzintri, 100% precīzi. Tieši tā arī padomāju. Jo cita iemesla nav tik mazai ieinteresēto grupai turpināt bīdīt šo lietu. Ja tik ļoti gribas šo ideju paust, lai iekļauj skolā veselības mācībā!! Vienīgi tur cita ministrija un "savējais" nedabūs.
Juridičeskijs
J
Jāskatās uz kļūdām likumos. Tās izlabot vajadzētu vispirms.
Juris Vinklers
Muļķība ir kā plūdi,tie vispirms pārplūdina pašas zemākās vietas(lasi,programmu izmantos tikai tie,kam vislabāk būtu neprecēties).Bet ja par naudu,tad tiesībnieki jau nu vislabāk zin ,ka tā nesmird.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē