Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sargsuns ar sivēna manierēm

Amerikas Savienoto Valstu loma un vieta pasaulē kariķēta dažādi – atkarībā no autora mērķiem un attieksmes. Šī komentāra kontekstā pasaules lielvaru varētu rādīt kā brangu un spēcīgu sivēnmāti ar ļoti, ļoti daudziem pupiem. Tur pieplakuši dažāda kalibra sivēni, sūc to labumu vienā sūkšanā. Dažs sen izaudzis, nāktos pašam par sevi gādāt. Taču kāpēc, ja prom nedzen. Atliek tikai pa brīdim ražīgo mammu uzlielīt kā labāko, stiprāko un liberālāko visā pasaulē. Nebūsim pieticīgi – visā Galaktikā.

Tipisks pārauguša sivēna piemērs ir starptautiskā nevalstiskā organizācija Freedom House (turpmāk FH, tulkojot – Brīvības nams) ar mītni Vašingtonā un galvenajiem uzstādījumiem – būt par brīvības un demokrātijas sargsuni visā pasaulē, kur ASV gudrajā vadībā cīnīties ar tumsas spēkiem. Aptuveni tā rakstīts "brīvībnieku" mājaslapā.

Nupat FH publiskojis savu kārtējo ziņojumu (Nations in Transit) ar "sargsuņa" vērtējumu brīvības un neatkarības procesiem Centrālajā un Austrumeiropā, Balkānos un Vidusāzijā. Secināts, ka ziepes ir lielas. Demokrātijas kļūst mazāk, un tā pati vājiņa. Sevišķi briesmīgs stāvoklis Ungārijā un Polijā. Savukārt Latvijā liberāldemokrāti var gavilēt – situācija viena no labākām, priekšā vienīgi... kāds brīnums – igauņi.

Tā kā autoram demokrātijas stāvoklis tēvzemē nemaz nešķiet tik spožs un šaubas arī par visu brīvību pilnīgo sabrukumu Polijā un Ungārijā, gribējās palūkot, kas finansē pašpasludināto demokrātijas sargsuni.

Nav taisnība Ungārijas valdībai, apsūdzot FH Sorosa naudas saņemšanā. Vismaz oficiālajās atskaitēs tāda avota gandrīz nav, toties ir... Te atgriežamies pie pāraugušajiem sivēniem, kuri zīž un zīž gardo nektāru ar nosaukumu "federālie granti". Finanšu pārskati rāda jautrus skaitļus. 2016. gadā 84%, 2015. gadā 87%, 2014. gadā 91% no FH ieņēmumiem sastāda t. s. federālie granti jeb ASV valdības dotācija. Cik brīnišķīga neatkarība! Kādēļ vajadzīgs vēl Soross?

Tiesa, jau kādu brīdi ap gaišo sargsuņa būdiņu Vašingtonā blīvējas tumši mākoņi. Pēdējos gados ASV dotācija FH pakāpeniski mazinās. 2016. gadā bija 24,8 miljoni dolāru, bet 2012. g. – pat 40,8 miljoni. Nu ir pavisam traki – Donalda Trampa administrācija sāk pārskatīt, cik nepieciešama VISPĀR ir viena vai otra "sivēna" zīdīšana. Pašpārliecināto sargsuņa rūcienu pamazām nomaina bailīgi smilksti. Būs jāmeklē citi zīšanas avoti. Sākt amizieri ar Eiropas Savienību, kura vārdos taču stāv un krīt par liberālo demokrātiju? Vai arī nākamajā ziņojumā par 180 grādiem mainīt akcentus? Labi dresēts sargsuns ātri sapratīs, uz kuru pusi tagad jārej un kam aste jāluncina...

Top komentāri

zvirbulēns
z
Un, kas darās Latvijā, cik mums tie sargsuņi sivēni - tā saucamās sabiedriskā labuma organizācijas, jeb nevalstiskās organizācijas (NVO), kuras grābstās gar un ap politiku, ideoloģijām, saņem dotācijas no valsts?
reptilis
r
Ļoti laba un aktuāla tēma.....par daudzām tā saucamajām ""NVO"" varētu ""parakt"" dziļāk...mēs jau redzam viņu darbību Latvijā.
lauki
l
Interesanti, kā Kolāta kungs iedomājas savu vai kādas sabiedriski aktīvas ļaužu grupas neatkarību? Nesaņem ne no viena dotācijas un tikai rukā, pie reizes tēlojot neatkarīgo??? Neeksistē nedz draugi, nedz ienaidnieki!?? Pat baznīca, lai ko tā stāstītu, nevar iztikt bez dieva dāvanām, kuras tiem piegādā pielūdzēji. Raksts ir tipiska žurnālistiska spekulācija par tēmu, kuru var apsūkāt līdz bezjēdzībai. Kaut kā tā maizīte jāpelna. Bet tāds jau viņu darbs - paši meklē vai simulē problēmas, paši risina, paši rada gan pozitīvas gan negatīvas slavenības, lai gozētos viņu saulītē vai atpūstos viņu ēnā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē