Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saruna par simtgadi

Latvijas jubilejas plānošana iezīmējas valsts budžeta ailēs Kultūras ministrijas (KM) personā, un būtu dīvaini, ja tā nebūtu. Pirmā kritikas krusa par lielu tērēšanu jau garām. Drošs paliek nedrošs, KM mājas lapā pie simtgades lietām nu redzamas atrunas, ka plānotie vairāk nekā 22 miljoni trim gadiem nemaz nav daudz, sanāk tikai trīs eiro no cilvēka gadā un tādā garā... Citiem vārdiem – paši redzat, cik maz.

Labām lietām, patiesi, nemaz nav daudz. Mulsina cits – sabiedrības iesaistes formāts palicis iepriekšējais. No augšas uz leju. No televizora – uz dīvānu. No tribīnes uz zāli. Jā gan, zib mudinājumi iesaistīties, piedalīties, līdzdarboties. Tūlīt gan bargi tiek pakratīts pirksts, ka iesaistei jābūt tādai, lai to dzird un jūt maksimāls ļaužu pulks. Ar diegiem nearsim. Ak, un, protams, nekādu līdzfinansējumu gaidīt nevajag, par to lūgtum uz Kultūrkapitāla fondu... Starp citu, var pieteikties uz svinēšanu simtgades mājas lapā lv100.lv. Vakardienas vidū bija pieteikušies 5557 cilvēki. Daudz vai maz? Arī komentāra autors it kā pieteicās, bet tā arī nesaprata – ir vai nav pieskaitīts.

Pavadot vasaru un arī septembra daļu Latvijas novados un tur cita starpā apvaicājoties par simtgades iesaisti, gandrīz visi uzrunātie bija vienprātīgi – nekādi iesaistes aicinājumi nav saņemti. Nē, nu radio un televīzija stāsta gan... Dažā portālā var redzēt, ka laikam kāds smuks koncerts būšot. Dzirdēts, ka jauku filmu taisot... Ir jau labi.

Novados cilvēks mērenāks. Nemetas vainot oligarhus vai liberāļus simtgades atsvešinātībā. Bet tas gan skaidrs, ka aicināt vai vismaz apvaicāties – ko jūs gribētu darīt, redzēt, izjust? – neviens tieši nav ne nācis, ne braucis. Tāda pelēka atstumtības sajūta.

Kā vajadzētu, gudriniek Dzintri Kolāt?! Simtgades gaidas varētu būt tas brīdis, kad pieklauvējam pie katrām durvīm. Labdien! Ko tieši jūs varētu, ko gribētu izdarīt? Vai arī – ko jūs gribētu, lai izdara citi. Pat tā. Bet personīgi.

Jā, kāds pasūtīs, kāds varbūt suni uzrīdīs (vazājas te visādi!), bet kāds, pat vairākums, pateiks mazo sapni, kāds – neparastu ideju, kāds norādīs aizmirstu un sakopjamu stūrīti. Visi varēs sacīt – pie mums tiešām bija, par simtgadi runājām. Neko daudz neizdomājām... Tomēr bija. Klasiku citējot – būtu vismaz aprunājušies.

Simtgades stratēģija grozīta netiks. Bet, kamēr pašvaldību nākamā gada darbu un budžetu plāni top, varbūt kaut kur šķitīs interesanta ideja aptaujāt visus vai gandrīz visus novada iedzīvotājus. Ejot pie viņiem, nevis aicinot izteikties mājas lapā. Labs mēģinājums, sākot pašvaldību darba pēcvēlēšanu posmu. Ja kaut kur tā noticis – visu cieņu.

Top komentāri

(žāvājas)
(
Par ko ir stāsts?
Blondais Greeks, toreiz.
B
Dzintri, ja neproti rakstaa logjiski izteikt savu (jeb atgremot kaada cita izteiktu) domu, tad nevajag rakstiit! Tad nu atliek tikai kaa toreiz, Juurmalas Gatves Gjeograafu/Biologu kopmiitnees - raapot pa gaiteni un reekt: 'Nodzerties kaa cuukai - vot taa vajag!!!'.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē