Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Veloeksperts: Velosaslēgu tirgotāji ir atbildīgi par to, ko pārdod

Velosipēdu drošībai pret nozagšanu biedrība Latvijas Riteņbraucēju apvienība un velosipēdistu vortāls Veloriga.lv pievērš uzmanību pastāvīgi jau no to darbības uzsākšanās brīža.

Velostatīvu un velosaslēgu tirgotāji noteikti ir atbildīgi par to, ko tirgo. Tas ir inventārs, ko iegādājas ar konkrētu mērķi - lai pasargātu īpašumu no nozagšanas. Ja tirgotājs tirgo preci, kas faktiski nepasargā no velosipēda nozagšanas, un par to nebrīdina pircēju, manuprāt, tā ir pircēju apzināta pakļaušana riskam.

Ilgus gadus Veloriga.lv (sākotnēji kopā ar Rīgas domes Satiksmes departamentu, tagad ar Latvijas Riteņbraucēju apvienību) ik gadu pasniedz atzinības "Draudzīgs velosipēdistam"  tiem, kas uzstādījuši drošas konstrukcijas velostatīvus. Vienlaikus tiek apzināti un publiski (caur Veloriga.lv, Twitter) kaunināti tie, pie kuru ēkām ir nedrošas konstrukcijas statīvi. Ir patīkami, ka ir iespēja uzlabot velosipēdu drošību. Tā, piemēram, pie tirdzniecības centra Spice un Spice Home šobrīd nedrošo velostatīvu vietā uzstāda drošas konstrukcijas, līdzīgi plāno rīkoties veikalu tīkls Rimi.

Līdzīgi ar velosaslēgiem. Kāds lasītājs nesen pievērsa mūsu uzmanību tam, ka Statoil tirgo lētus, zagļiem viegli uzlaužamus velosaslēgus. Nofotografējām, publicējām, pievērsām uzmanību Veloriga.lv publicētajam TV raidījuma Zebra sižetam, kur redzams, cik ātri zaglis var tikt galā ar lētajām slēdzenēm. Visai drīz saņēmām Statoil apliecinājumu mainīt sortimentu. Tieši tāpat bija ar Rimi – bilde, publikācija, pozitīva atbilde.

Diemžēl patērētāja izvēlē šobrīd pirmais kritērijs ir cena. Ne drošība. Tirgotāji tam pielāgojas. Nesen kāds interneta veikals atrakstīja vēstuli ar aicinājumu pievērst uzmanību viņu īpaši lētajiem velostatīviem. Nācās apbēdināt, atbildot, ka pievērst uzmanību tiem varam vienīgi kā visnegatīvākajam piemēram – zaglim vajag vien dažas sekundes, lai nozagtu velosipēdus no t.s. "šķīvju žāvētājiem", kuros paredzēts iestutēt vien vienu velosipēda ratu un pie kuriem nav iespējas pieslēgt velosipēda rāmi. Līdzīgi ir ar saslēgtiem. Tirgotāji tirgo lētos, jo pircēji grib justies, ka vismaz kaut ko darījuši, lai novērstu zādzību un tajā pašā laikā ietaupa uz slēdzenes.

Cilvēki domā, ka viņiem ir vecs, "bezvērtīgs" velosipēds, nebūs liela skāde, ja to nozags, taču nekad neiedomājas, ka nozagtā velosipēda vietā būs jāpērk cits un tas noteikti kaut ko maksās.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē