Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ašeradens: Latvijas mērķis ir iegūt Conexus kontrolpaketi

Latvijas mērķis ir iegūt dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS Conexus Baltic Grid (Conexus) akciju kontrolpaketi, otrdien preses konferencē pavēstīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība).

Ministrs skaidroja, ka valsts mērķis ir kļūt par Conexus vairākuma akcionāru, lai tuvākajos gados būtu iespējams veiksmīgāk īstenot Baltijas valstu sadarbību energodrošības jomā.

Šodien pēc Ministru kabineta sēdes ekonomikas ministrs žurnālistiem atzina, ka valsts vēlme ir iegūt 70% Conexus akciju.

Tāpat Ašeradens atzina, ka plānotais darījums, kurā Augstsprieguma tīkls iegādāsies 18,31% Conexus kapitāldaļu, vēl būs jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, kas pārliecināsies par darījuma atbilstību tirgus nosacījumiem. "Ja tas netiks saskaņots, tad valdībai būs pienākums risināt jautājumu par neatļautu valsts atbalstu," teica ekonomikas ministrs.

Ašeradens arī piebilda, ka patlaban "aktīvā fāzē" ir valdības sarunas ar pārējiem Conexus akcionāriem, kuriem līdz gada beigām jāpārdod savas daļas gāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatorā, - Gazprom un Itera Latvija. Viņš prognozēja, ka sarunas noslēgsies "saprātīgā laikā", bet konkrētu laiku neprecizēja. Savukārt Conexus 29,06% akciju īpašniece Marguerite Gas savas daļas uzņēmumā saglabās.

Jau ziņots, ka Augstsprieguma tīkls iegādāsies 18,31% Conexus kapitāldaļu - atbilstoši valdības lēmumam iegādāties daļu Inčukalna pazemes gāzes krātuves operatora akcijas piektdien, 15.decembrī, Augstsprieguma tīkls noslēdzis darījumu ar Uniper Ruhrgas International GmbH (Uniper) par tam piederošo Conexus akciju iegādi. Darījuma cena un citi tā nosacījumi ir konfidenciāli.

Conexus Baltic Grid dibināts 2016.gada nogalē, tam no AS Latvijas gāze nododot uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvus. Patlaban 34,1% Conexus Baltic Grid akciju pieder Gazprom, 29,06% - Marguerite Gas, 18,31% - Uniper, 16,05% - Itera Latvija, bet 2,49% pārējiem akcionāriem.

Atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz šā gada beigām Conexus Baltic Grid jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar Latvijas gāzes īpašniekiem nesaistītas personas. Tiesa gan, šī prasība neatteicas uz finanšu investoru Marguerite Fund.

Top komentāri

Buks
B
Ekonomikas korifeja Ašeradena vadībā Latvijai ir cerība iegūt vienīgi Always kontrolpaketi. Mazlietotu.
Varbūt nevajag
V
pasludināt Ašeradena mērķus par Latvijas mērķiem. Latvijā ir tālredzīgāki cilvēki, kuri, cita starpā, saprot, ka, pieaugot sašķidrinātās gāzes īpatsvaram enerģijas avotu tirgū, tādas pazemes krātuves kā Inčukalns ir noiets etaps.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē