Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Asociācija: Vēja enerģijas nozarē Latvijā vērojama liela tirgus dalībnieku aktivitāte

Vēja enerģijas nozarē Latvijā vērojama liela tirgus dalībnieku aktivitāte, kas izvērtējot projektu iespējas, meklē piemērotu zemi un plāno potenciālus vēja parkus, aģentūrai LETA pauda Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Toms Nāburgs.

Viņš norādīja, ka vēja enerģijas nozarei 2019.gads bija pretrunīgs.

Nāburgs minēja, ka, pirmkārt, enerģētikas tirgos 2019.gadā ir nostiprinājusies pārliecība, ka vēja enerģija vairs nav alternatīva, bet gan ir viens no nozīmīgākajiem pamata enerģijas avotiem. Kā otru būtisko tendenci viņš norādīja nozares tehnoloģisko attīstību, kuras rezultātā vēja enerģija kļūst konkurētspējīga ar citiem enerģijas avotiem uz tirgus nosacījumiem, proti, bez subsīdijām.

"Kopumā šis ir bijis pavērsiena gads - klimata politikas un tehnoloģiskas attīstības rezultātā mēs redzam, ka vēja enerģijas nozare ir būtiska izrāviena priekšvakarā," pauda Nāburgs, piebilstot, ka šī izrāviena skaidras pazīmes redzamas arī Latvijā - pašreiz novērojama liela tirgus dalībnieku aktivitāte, kas izvērtē projektu iespējas, meklē piemērotu zemi, plāno potenciālus vēja parkus un pastāvīgi seko līdzi nozares ekonomikas faktoru attīstībai. To dara gan tradicionālie elektroenerģijas ražotāji, kas vēlas diversificēt portfeli, gan specializētie vēja enerģijas jaudu attīstītāji.

Nāburgs pauda, ka īpaši zīmīgi, ka 2019.gadā par vēja parku attīstīšanu atklāti ir sākusi runāt nacionālā energokompānija Latvenergo.

"No otras puses, Latvijā vēja enerģijai šis ir bijis nogaidošs gads, kad nav uzstādīta neviena jauna vēja elektrostacija (turbīna)," norādīja Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis, skaidrojot, ka tirgus dalībnieki sastopas ar ļoti sarežģītu likumdošanas vidi, kas paredz ļoti ilgu, daudzpakāpju projektu saskaņošanas procesu, kas pats par sevi var būt sarežģītāks un grūtāks, nekā paša vēja parka būvniecība un ekspluatācija. 

Nāburgs norādīja, ka tā nav normāla situācija, tāpēc nozares profesionāļi ir pastāvīgā dialogā ar valsts politikas veidotājiem, lai šo situāciju risinātu. 

Tāpat viņš minēja, ka Latvijā vēja enerģija potenciāla realizāciju šobrīd aiztur vesela administratīvu šķēršļu josla, kas ir jānovērš.

Nāburgs pauda, ka vēja un arī saules enerģijas attīstītāji pasaulē nereti saskaras ar politikas izaicinājumiem, kas rodas saistībā ar valstu vēlmi saglabāt vēsturiskās ražošanas jaudas, jo tajās savulaik ir bijis daudz ieguldīts un tās uztur sazarotu interešu lobiju, kas cīnās par izdzīvošanu pilnīgi citas klimata politikas apstākļos. Latvijā šāds izaicinājums savā ziņā ir saistīts ar gāzes izmantošanu elektroenerģijas ražošanā termoelektrostacijās (TEC). 

"Nereti cilvēku uzmanībai garām paslīd fakts, ka Latvija ir ļoti atkarīga no importa gāzes iepirkuma, jo, piemēram, rudens un ziemas mēnešos vairāk nekā puse Latvijā ražotās elektroenerģijas tiek ražota, izmantojot gāzi. Un pat ar šīm jaudām Latvija gada ietvaros nenosedz valsts iekšējo patēriņu - to izdodas izdarīt tikai par 82%," pauda Nāburgs, piebilstot, ka pārējā elektroenerģija tiek importēta. 

Viņš norādīja, ka vēja enerģijas attīstība Latvijā ir iespēja mazināt šo atkarību no ārvalstu energoresursiem, veicināt vietēju enerģētisku pašpietiekamību un turklāt darīt to par tirgus nosacījumos balstītu cenu. Šīs iespējas realizācijai vēja enerģijas uzņēmēji cer uz valsts politikas līderu izpratni, lai mazinātu administratīvus šķēršļus progresīvas un klimata politikai atbilstošas nozares attīstībai.

Vēja enerģijas asociācija ir dibināta 2006.gadā, un tās mērķis ir sekmēt vēja enerģijas izmantošanu Latvijā. 

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Tikai sakiet: "Klimata politika!"... un jums būs iespēja apčakarēt veselas tautas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē