Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV: Ventspils brīvostai noteikto sankciju atcelšana kļuva iespējama pēc Latvijas valdības aktīvas rīcības

Ventspils brīvostai noteiktās ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankcijas tika atceltas pēc tam, kad Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) atkāpās no brīvostas valdes un Latvijas valdība veica darbības, lai pārtrauktu Lemberga ietekmi ostā, izriet no ASV Finanšu ministrijas paziņojuma presei.

Pēc Lemberga un Ventspils Brīvostas pārvaldes iekļaušanas sankcijai pakļauto personu un organizāciju sarakstā Latvijas valdība apstiprinājusi tiesību normas, kas faktiski izbeidz Lemberga kontroli pār Ventspils brīvostas pārvaldi, un saskaņā ar šīm normām ostu pārraudzīs četri Latvijas valdības iecelti pārstāvji, teikts ASV ministrijas paziņojumā.

Lembergs no Ventspils brīvostas pārvaldes valdes atkāpās 10.decembrī, tas ir, jau nākamajā dienā pēc iekļaušanas "melnajā sarakstā", norādījusi ministrija.

"ASV apsveic Latvijas valdības straujo reakciju uz [Lemberga] iekļaušanu [sankcijām pakļauto personu sarakstā]. Ventspils brīvostas pārvaldes izslēgšana [no saraksta] demonstrē mūsu apņēmību cieši sadarboties ar mūsu partneriem cīņā ar korupciju," uzsvēris ASV finanšu ministra vietnieks Džastins Muziničs. 

Kā ziņots, trešdien, 18.decembrī, OFAC pavēstīja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), šo lēmumu ASV pieņēma pēc intensīvām pārrunām ar Latvijas vēstniecību ASV, ĀM un citām institūcijām, kā arī iepazīstoties ar visām Latvijas veiktajām un plānotajām darbībām, lai neatgriezeniski novērstu sankcionētās fiziskās personas ietekmi Ventspils brīvostā un Ventspils brīvostas pārvaldē.

"Līdz ar to Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils brīvosta un uzņēmumi, kas darbojas ostā, var netraucēti turpināt darbu," norādīja ĀM.

Vienlaikus OFAC nav mainījis lēmumu noteikt sankcijas pret Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Kā ziņots, OFAC, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Ventspils mēram Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Reaģējot uz minēto lēmumu, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā. Pēc Satiksmes ministrijas (SM) rosinājuma tika nolemts dibināt jaunu valsts uzņēmumu Ventas osta, kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu. Politiķi nolēma, ka VAS Ventas osta pamatkapitāls būs 35 000 eiro, bet kapitāldaļu turētāja būs SM.

Nākamajā rītā pēc Ventspils brīvostai noteikto sankciju atcelšanas satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) Latvijas Radio pavēstīja, ka lēmums par valstij piederošās kompānijas Ventas osta izveides atcelšanu vai neatcelšanu tiks pieņemts pēc iepazīšanās ar OFAC lēmuma pamatojumu.

"Loģiski domājot, šāda struktūra nebūtu vajadzīga, bet vispirms mēs tomēr gribam pārliecināties uz kādu lēmumu un kādu pieņēmumu pamata ASV puse ir pieņēmusi šo lēmumu [par Ventspils brīvostas pārvaldes izņemšanu no sankciju saraksta], lai mums nesanāk tā, ka mēs kaut ko atceļam, uz kā pamata ASV faktiski ir pieņēmusi lēmumu," teica Linkaits.

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Ventspils brīvostai noteikto sankciju ieviešana un atcelšana kļuva iespējama pēc Latvijas valdības aktīvas rīcības
P
P
Zibenīgas.
Ass
A
BET kapec valdiba lēma arī par Rīgā ostu ?Smkcijas bija tikai Ventspilij!Seit vairāk izskatās pec kārtējās govs piesavināšanās zem ASV patronazas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē